Gemeente meet vliegtuiglawaai

ENS
De uitbreiding van vliegveld Lelystad kan een grote impact hebben op de inwoners van Ens. Dat zegt de gemeente Noordoostpolder. Om in beeld te brengen hoe groot de gevolgen zijn, wordt een zogenoemde nulmeting gedaan. Dat heeft wethouder Andries Poppe maandagavond toegezegd.

De PvdA had vragen gesteld nadat de fractie was benaderd door dorpsbewoners die bezorgd zijn over de vliegroute. Als Lelystad Airport opengaat, komen vliegtuigen op circa 900 meter hoogte vanuit het noordoosten over Ens aanvliegen. Aan de westzijde van Noordoostpolder zijn vertrekroutes gepland, waarbij de vliegtuigen op 1800 meter vliegen. De toestellen komen niet over de dorpskernen.
Op de website van de Alderstafel staan geluidsanimaties van de routes langs Ens en Emmeloord en andere gemeenten

Nulmeting
Bij de nulmeting wordt gemeten hoeveel geluid er op dit moment rond Ens is. Na de uitbreiding van het vliegveld worden er nieuwe metingen gedaan. Mocht blijken dat door de overlast normen worden overschreden, dan moet het ministerie bepalen of maatregelen nodig zijn.
De actiegroep Hoog Overijssel becijfert het aantal vliegtuigen dat via Noordoostpolder vertrekt op 2083 per jaar. Het aantal dat Ens vanuit het noordoosten passeert, ligt op 1250 per jaar. Dat is de situatie rond 2030, wanneer Lelystad Airport 25.000 vliegbewegingen (12.500 vluchten) zou moeten verwerken.

Weinig zin
Volgens wethouder Poppe wordt er vanuit Ens erg weinig op de plannen gereageerd. De wethouder denkt zelf dat dat ook weinig zin heeft, omdat het Rijk de routes toch niet meer gaat aanpassen. De regio zou zich beter kunnen richten op de veranderingen na 2023. In dat jaar wordt het luchtruim opnieuw ingedeeld. Volgens Poppe moeten Flevolanders die ontwikkelingen goed in de gaten houden en dan eventueel protest aantekenen.

reacties (60)

 • Wim

   

  Waar om kunnen de vliegtuigen niet over het Ijselmeer aanvliegen daar woont niemand en is de geluidshinder beperkt voor de bewoners in de NOP

  reageer
 • hans

   

  HH en vrienden: al gelezen?? Ondernemers vrezen BANEN VERLIES door de mogelijke komst van het vliegveld! Biologische boeren die straks niet meer veilig en schoon kunnen werken, zullen ook niet blijven.

  reageer
 • HH

   

  Geluidshinder van vliegtuigen wordt, net als bij autoverkeer trouwens, niet op een incidentele meting gebaseerd, maar op een berekening over heel veel vliegbewegingen samen. En zo'n meetpunt heeft geen formeel effect. Wel kan een gemeente met de resultaten van het meetpunt de discussie aangaan als blijkt dat de berekeningen niet kloppen. Het is dus een goed initiatief van de gemeente Noordoostpolder, om Noordoostpolder meer steun te geven, mocht dat nodig zijn.

  reageer
 • HH

   

  Vliegtuigspotten. Hoe zielig kun je zijn. Ga iets enerverends doen in je vrije tijd. Zelfs postzegels verzamelen is nog spannender dan vliegtuigspotten. En ook gezonder, omdat je daarbij geen overdosis fijnstof hoeft in te ademen.

  reageer
 • Vliegertje

   

  Ens rules! Laat maar komen die kisten!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • peter van den bemt

   

  Opnieuw en steeds duidelijker blijkt hoezeer de uitbreiding van Schiphol met Lelystad, oogluikend en meewerkend toegezien door de overheid, een slepend verhaal van list en bedrog is. De toenemende overlast op burgers en milieu (Nederland ligt hier behoorlijk achter) wordt volkomen genegeerd. Als het economisch belang groot is, zou de overheid zelfs de pest niet bestrijden.

  reageer
 • Ton

   

  Ik begrijp het niet. Er wordt gemeten om achteraf eventueel het vliegverkeer te straffen met alle gevolgen van dien.in alle verklaringen wordt met getallen gesmeten 8698van decibelken ed. Waarom worden er geen testvluchten georganiseerd? Dan pas is de inpact duidelijk voor de gemiddelde burger

  reageer
 • HH

   

  Ik moet vandaag weer naar school en heb helaas geen tijd om te reageren op berichten die op OF verschijnen. Ik ga een spreekbeurt houden over de schadelijke effecten van het vliegverkeer. Ik vraag aan mijn klasgenoten of ze met mij in actie willen komen tegen het vliegveld Lelystad. Ik denk dat ze mij hierin wel gaan steunen. U hoort nog van mij.

  reageer
 • Deuk in een pakje boter

   

  Dus hij heeft wel de expertise om te stellen dat heel schiphol naar Lelystad moet, maar niet de expertise om tevstellen dat twee vliegvelden dicht bij elkaar niet gaat werken. Volgens mij lees jij wat je wil lezen en genadruk je allleen de dingen die jij wil horen. Niet echt objectief

  reageer
 • BB

   

  Dus hij heeft wel de expertise om te stellen dat heel schiphol naar Lelystad moet, maar niet de expertise om tevstellen dat twee vliegvelden dicht bij elkaar niet gaat werken. Volgens mij lees jij wat je wil lezen en pikt alleen de dingen die je kan gebruiken uit de media. Niet echt objectief

  reageer
 • Karel

   

  Oh ja? Heeft u een representatieve peiling gedaan?

  reageer
 • Karel

   

  Ja, je kunt overal solliciteren, leuke plekken buiten de Randstad zat in Nederland, maar de kans op een baan is er nauwelijks. U woont zeker zelf in Wieringermeer?

  reageer
 • Karel

   

  U wilt mij waarschijnlijk niet begrijpen. In de Randstad zijn nog steeds de meeste banen, vliegveld of niet. Dus daar willen/moeten de meeste mensen dan ook wonen. In de rest van Nederland is het kommer en kwel, ondanks de "daling" van de werkloosheidscijfers. Het is nog maar de vraag of mensen naar Lelystad of omgeving willen verhuizen voor een baan aldaar.

  reageer
 • HH

   

  In de NRC-variant van de lezing staat onderdaad "het onderspit delven". Dat is in werkelijkheid aantoonbaar onjuist. Gatwick ligt verder van Londen dan Heathrow, maar is zeer succesvol. De kleinste luchthaven is London City Airport, middenin de stad Londen. Ook bij Charles de Gaulle en Orly, en Kennedy versus Newark is ook niet ten nadele van Newark. De hoogleraar heeft dus geen gelijk hierover. Ook kan hij niet oordelen over de maximale capaciteit van het luchtruim. Maar zijn pleidooi voor één grote nationale luchthaven Lelystad Airport klopt wel: één zo'n luchthaven kan veel meer vliegbewegingen aan dan Schiphol en Lelystad Airport afzonderlijk. Misschien wel een miljoen vliegbewegingen per jaar. Laat de ontwikkeling van Lelystad Airport een eerste stap zijn.

  reageer
 • HH

   

  Wat een rare interpretatie. Dat staat er niet "het onderspit delven". Bovendien is het niet de expertise van deze hoogleraar om te oordelen over capaciteit van het luchtruim. Groei naar 45.000 vluchten is volgens de deskundigen na herindeling luchtruim mogelijk. Wel kan deze hoogleraar oordelen wat economisch het beste is voor Nederland. En dat is een heel groot vliegveld in Flevoland, waar veel meer vluchten afgewikkeld kunnen worden dan de 510.000 op Schiphol en de 45.000 op Lelystad. Schiphol maakt dat echt niet uit hoor; Lelystad Airport is ook Schiphol. Dus van "opgeven" is voor Schiphol geen sprake. Schiphol Real Estate kan zelfs 2x verdienen als er in Flevoland een grote nieuwe luchthaven komt, en het bestaande Schiphol met vele tienduizenden huizen bebouwd wordt.

  reageer
 • Maartje

   

  In het zelfde artikel is ook te lezen dar Lelystad het onderspit zal delven al 2 vliegvelden zo dicht bij elkaarr liggen. Aangezien schiphol niet opgeven gaat wordrn kun je de uitkomst van Lelystad wel raden. Wordt een tijdelijke uitloophaven totdat schiphol weer vol zit. Verdere groei van Lelystad is daarna niet mogelijk omdat het in het vaarwater ligt van Schiphol. Daarom zal Lelystad nooit rendable worden

  reageer
 • QQ

   

  Dit is niet visionair. Een overheid die hiervoor kiest moet worden aangeklaagd wegens poging tot moord op de burgers in dit land.

  reageer
 • HH

   

  Hoogleraar Zef Hemel van de UvA heeft daar een paar dagen geleden opnieuw een pleidooi voor gehouden. Twee of maximaal drie banen parallel voor Lelystad Airport is voldoende. Vergelijkbaar met Gatwick of Heathrow. Spoorlijntje tussen Lelystad en Harderwijk erbij. Huidige Schiphol kan als nieuwe woonstad ontwikkeld worden. Aantal mensen met geluidshinder neemt dan fors af ten opzichte van nu. En goed voor de werkgelegenheid in Flevoland en wijde omgeving. En goed voor de woningnood in de Randstad. Maar ik denk niet dat de Tweede Kamer zo visionair is.

  reageer
 • HH

   

  Ach, in 2016 waren er ook rond Schiphol 35 mensen die met elkaar 158.000 klachten ingediend hebben. Dus gemiddeld 400 tot 500 per persoon. In totaal waren er 5900 klagers. Dat is op meer dan 5 miljoen inwoners die binnen 50km rond Schiphol wonen niet veel. En dan gaan de meeste klachten over grote toestellen (vrachttoestellen en intercontinentaal, waaronder de Airbus A380) en oude toestellen als de Boeing 747-400 die op Lelystad Airport niet eens kunnen vliegen. Lelystad Airport kan alleen de middelgrote categorie aan (Boeing 737 en Airbus A320). En daar zijn relatief weinig klachten over. Dat is ook weer het manipulatieve van de tegenstanders: die willen een 747-400 inzetten om mensen te laten horen hoeveel geluid er van Lelystad Airport gaat komen. Maar dat oude grote toestel zal nooit op Lelystad Airport (kunnen) komen! En dat na de leugen over het filmpje van een toestel dat op 210m hoogte vloog waarvan gemeld werd dat het op 1500m vloog. En dan ook nog het FD de schuld geven, terwijl de actiegroep HoogOverijssel zelf het filmpje aan het FD overhandigd had...

  reageer
 • HH

   

  Dus als mensen overdag een baan hebben in plaats van op de bank hangen, en een leuke stedelijke woonomgeving met veel vertier, dan vinden ze vliegroutes niet erg. Mooi, dat gaat met Lelystad Airport helemaal goed komen. Of zou dat het zijn, zijn de mensen bang dat ze aan het werk moeten?

  reageer
 • HH

   

  Dus als mensen overdag een baan hebben in plaats van op de bank hangen, en een leuke stedelijke woonomgeving met veel vertier, dan vinden ze vliegroutes niet erg. Mooi, dat gaat met Lelystad Airport helemaal goed komen. Of zou dat het zijn, zijn de mensen bang dat ze aan het werk moeten?

  reageer
 • HH

   

  Wauw. Twee keer binnen een paar dagen dezelfde reactie uit mijn naam. Zijn de tegenstanders echt zomdom dat ze niet creatiever kunnen zijn? Zielig en droevig. Als je dit niveau van de tegenstanders kent, wil je er niet eens meer bij horen.

  reageer
 • HH

   

  Onzin. Je kunt overal solliciteren. En als je in Amsterdam werkt, kun je ook in de Wieringermeer gaan wonen. Geen vliegtuig te bekennen (nou ja, af en toe van defensie). Maar toch kiest men anders. Omdat men vkiegtuigen niet erg vindt.

  reageer
 • Bas en Maartje

   

  Nee hoor, het merendeel is voor hoor. Er zijn hier een paar types die onder 20 verschillende namen op ieder topic reageren. Dat er tegenstand is, isligisch. Iedereen is ook altijd tegen de aanleg van snelwegen of industrieterreinen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Men had in de jaren zeventig of tachtig Schiphol volledig moeten verplaatsen naar Flevoland, toen dat planologisch nog mogelijk was. Dan hadden per saldo veel minder mensen last van vliegverkeer gehad. Maar dat is nu te laat.

  reageer
 • Whoknows

   

  Ik denk gehoorschade door vliegtuigen niet zo'n vaart zal lopen. Je krijgt meer en sneller hoorschade door oortelefoontjes en muziekfestivals.

  reageer
 • me

   

  Als ik deze reacties zo lees, kunnen reis organisaties wel in pakken, want niemand wil nog op vliegvakantie. Dat is immers het steunen van de luchthavens waar we kennelijk allemaal op tegen zijn.

  reageer
 • HH

   

  OK mensen. Ik vond het leuk om vandaag een potje puberaal recalcitrant te doen. Maar ik ben het natuurlijk eens met de tegenstanders van dit vliegveld. Dit vliegveld moet er niet komen. De schade voor mens, dier, natuur en milieu is te groot.

  reageer
 • Karel

   

  Nee, de mensen moeten daar werken. Daarom rijzen de prijzen van de huizen vooral in de Randstad de pan uit. Kwestie van vraag en aanbod.

  reageer
 • Karel

   

  De meeste mensen klagen niet meer omdat ze de zinloosheid ervan beseffen. Schiphol hand in hand met de politiek is te machtig, dat weet u heel goed. U noemt plaatsen die allemaal in de Randstad liggen, waar ook het meeste werk beschikbaar is. Daarom zijn woningen daar populair. Verder vergeet u dat de meeste mensen er al heel lang wonen en dat gedurende decennia zonder dat zij daar enige invloed op hebben gehad, het aantal vliegbewegingen schrikbarend is toegenomen. Was dat in 1990 nog rond de 246.000 we stevenen nu al af op het dubbele. Lelystad zal hetzelfde ondervinden, daar ben ik van overtuigd. Men wil namelijk altijd alleen maar meer, meer, meer. En we laten onze kinderen en kleinkinderen met de problemen zitten.

  reageer
 • Poe

   

  Dus de plekken waar de huizenprijzen al jaren door het dak gaan, waar grof boven de vraagprijs geboden wordt zijn eigenlijk mensen die daar niet willen wonen maar geld teveel hebben?

  reageer
 • HH

   

  De meeste inwoners van Flevoland weten dat deze provincie is drooggelegd ter bevordering van de economie en huizenbouw. En accepteren dat dus ook. Dat is juist het mooie van wonen in Flevoland: de mensen zijn hier veel vooruitstrevender dan op het oude land. En dat zie je ook terug in de verkiezingsuitslagen: de nieuwe partijen, ongeacht politieke kleur, doen het hier beter. Laten we hier niet gezapig worden...

  reageer
 • Tinus

   

  Ach wat vervuiling? Eerst die rottige brommertjes maar eens weg, die vervuilen meer dan 1vliegtuig. Zolang ik in mijn achtertuin nog geen raampjes kan tellen van een vliegtuig wat overvliegt is er nog weinig aan de hand. Moet je in Amerika in het zwembad liggen en vanuit daar zwaaien naar de mensen in het vliegtuig. Dat is pas laag. In ider geval minder dan 900 meter. Kom op iedereen wil op vakantie naar een ver land en het liefst zo snelmogelijk van A naar B.

  reageer
 • HH

   

  Wauw Hoog-Overijssel, jullie sommetje komt neer op gemiddeld nog geen zes vertrekkende en nog geen vier aankomende vliegtuigen per dag over de Noordoostpolder. Waarschijnlijk bij die vakantievluchten ook nog vlak achter elkaar, en dan weer uren niets. Op minimaal 900 meter hoog. Waar maak je je druk om.

  reageer
 • HH

   

  In de Noordoostpolder hebben ze eerder last van het autoverkeer, brommers en trekkers die lawaai veroorzaken en fijnstof uitstoten. En vee stoot heel veel ammoniak en broeikasgassen uit. Snel stoppen met het gemotoriseerd verkeer op de weg en de veeteelt... Wat, niet?

  reageer
 • HH

   

  Wat een overdrijving. Een enkeling in het westen vindt het misschien niets, en kan verhuizen (niemand wordt gedwongen daar te wonen). Maar verder is de woningmarkt in het westen totaal overspannen, en proberen de mensen daar juist massaal te wonen. Vooral in Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Leiden en dergelijke plaatsen, vlakbij Schiphol. Ook Almere is populair, ook al komen daar heel veel vliegtuigen laag overheen. Het westelijke deel van Almere-Poort valt zelfs onder de 1500voet (450 meter) corridor. Toch willen heel veel mensen daar graag wonen. Terwijl ze ook voor andere plaatsen kunnen kiezen.

  reageer
 • HH

   

  Je hebt inderdaad een punt Karel. Ik geef me gewonnen. Dat vliegveld is te schadelijk voor alle leven op aarde. Stoppen ermee dus.

  reageer
 • HH

   

  900 meter hoog valt ook nog wel mee. In 't Gooi, Utrecht, Woerden, Leiden, Bollenstreek, IJmuiden, Castricum, Heiloo, Alkmaar, Purmerend, Hoorn, Enkhuizen en omgeving vliegen de toestellen van Schiphol op 450 meter (1500 voet). En ook dat telt niet als gehinderd gebied (je hoort de vliegtuigen daar overigens wel heel duidelijk, dat valt niet te ontkennen). Als gehinderd tellen alleen plaatsen waar nog lager gevlogen wordt, zoals Zwanenburg, Assendelft, Amstelveen en Amsterdam-Buitenveldert. Toch staan Amstelveen en Amsterdam, en ook Haarlem en Utrecht, jaar-in jaar-uit in de top vijf van de meest geliefde woonsteden.

  reageer
 • Bas

   

  Wat een grap. In de NOP wordt men ook wakker. Het vliegverkeer zal uiteindelijk op de iets langere termijn leiden tot de vernietiging van alle leven op aarde. Op de korte termijn krijgen ook de inwoners van de NOP te maken met gezondheidsschade (gehoorproblemen, luchtwegproblemen, longkanker door de giga uitstoot van fijnstof) als gevolg van het vliegverkeer vanaf vliegveld Lelystad. Direct stoppen dus met de aanleg van dit vliegveld.

  reageer
 • Karel

   

  De mensen in het westen accepteren de geluidshinder helemaal niet. Weet ik toevallig. Men probeert te verhuizen of men heeft werk op Schiphol en heeft dus weinig te klagen. Velen hebben na jarenlange niet serieus genomen klachten de strijd gewoon moeten opgeven. Of denkt u werkelijk dat Schiphol, met in haar kielzog de politiek, zich laat leiden door de klagende burger? Ook bij Lelystad zullen alle klachten uiteindelijk weggewimpeld worden. Nu wordt er nog pro forma naar de klagers geluisterd, zodat het lijkt alsof ze een punt hebben en wellicht ook krijgen, maar dat zal nooit gebeuren, helaas!

  reageer
 • erik

   

  hier vliegen ze al weken laag.heb er geen last van.waar ik wel last van heb zijn hard rijders die over de weg vliegen tussen ens en kraggenburg.dat vind ik erger dan een vliegtuig die in de lucht vol gas geeft

  reageer
 • Arjan

   

  Ik vind het wel plezant om te lezen dat een drop wat daadwerkelijk meer aan de rand van de aanvliegroute zit zich een stuk minder druk maakt dan die provinciale zielepoten in Gelderland en Overijssel, waar de vliegtuigen vele malen hoger overkomen. Verander de wereld en begin bij jezelf in plaats van de boel zo op te blazen...

  reageer
 • HH

   

  Volgens mij zijn het de mensen uit het oosten (Gelderland en Overijssel) die lopen te janken. De mensen in het westen accepteren al jarenlang de veel intensievere geluidshinder van Schiphol, en doen daar in meerderheid ook niet moeilijk over. Idem in het zuiden over de vliegvelden daar. In het oosten doen ze - met partijen als CU, SGP en CDA voorop - irreëel.

  reageer
 • Frits

   

  Als ik de reacties zo lees zie ik bevestiging van wat in t artikel ook is benoemd: desinteresse. Een zien wat de mensen ervan vinden als duidelijk is dat de huizenprijzen hierdoor zijn gedaald. Overigens zijn er in de gemeenteraad 2 jaar geleden ten tijde van de Alders tafel vragen over gesteld. Dat heeft geruststellende woorden opgeleverd. En daar is t verder bij gebleven. In t dorp zelf heerst de overtuiging dat t allemaal wel meevalt...

  reageer
 • kees d.

   

  Ens is geen gemeente maar een woonkern van de gemeente Noord Oostpolder. Valt onder de provincie Flevoland dat qua werkgelegenheid belang heeft bij alles aan en rondom het vliegveld.

  reageer
 • ed

   

  Sinds wanneer is Ens een gemeente ?

  reageer
 • Jaap

   

  Hier zie je duidelijk het mentaliteidsverschil tussen de noorderling en de mensen uit het westen. Niet janken voor je geslagen wordt.

  reageer
 • karel

   

  Passend organiseren noemt deze coalitie dit. Niets doen en hopen dat het goed komt. Hetzelfde wat in het centrum van Emmeloord gebeurt. De luchtkastelen die daar gebouwd moeten worden gaan nooit door. Niets doen daar is deze coalitie goed in.

  reageer
 • ensenaar

   

  Nou ben het eens met moraalridder vliegtuigen spotten van uit de tuin.ik zeg geen onderzoek en laat maar komen.

  reageer
 • Boels

   

  Merkwaardig, Flevoland staat vol met windturbines. Infra-geluid te over, geen politicus die zich daar zorgen over maakt. Nu wordt in allerhaast (want de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 staan voor de deur) alles uit de kast gehaald (op een popiejoopie manier) voor vermeend vliegtuiglawaai. Een trekker langs je voordeur maakt meer lawaai en niemand die zich daar druk over maakt. En terecht.

  reageer
 • Maartje

   

  De gemeente Ens is misschien wel een van de vele gemeenten, net zoals Harderwijk, Putten en Nunspeet die er eerlijk over is, en niet klakkeloos achter een stel schreeuwende manipulatoren loopt???

  reageer
 • kees d.

   

  HA HA een late laagvlieger!!

  reageer
 • Whoknows

   

  Tja wat en waar ga je meten, midden in het dorp, bij de N50 of ergens midden in het land, overdag of 's nachts. Daar hangt veel van af. Waar ook veel van af hangt is wat is op het moment van meten aanwezig, een landbouwtrekker (oud type) of een bromfiets, die maken veel lawaai, vaak al boven de geluidsnorm. Zelfs een radio en niet te vergeten de kerkklokken maken ook veel db's. En ja een overvliegende vliegtuig zal het aantal db's even omhoog gooien, maar met een 200 km/uur zijn ze ook zo vertrokken. En vergeet niet t wordt daar niet zo druk als op Schiphol, waar iedere 40 seconden een vliegbeweging is. Ze zeggen altijd meten is weten, alleen wat ga je meten

  reageer
 • Moraalridder

   

  Geweldig. Vliegtuigspotten vanuit je achtertuin

  reageer
 • Rl

   

  Kijk, zo sta je achter je burgers. Waar iedere gemeente zich heeft uitgesproken tegen de vliegroutes, deed Noordoostpolder niks. Die laat het over aan haar inwoners en meldt gelijk even dat het geen zin heeft. Lekker dan als je zometeen je woongenot ziet dalen tot 0 en je wordt er totaal niet beter van. Wat een gast die Poppe.

  reageer
 • Flevo Flevo

   

  De route zal gaan over een gebied waar zo min mogelijk mensen er last er van hebben. En in Ens wonen helaas niet veel mensen.

  reageer
 • Rennid

   

  Weer een laatvlieger.

  reageer
 • Gerard

   

  Wat lopen de mensen nou te zeuren! Altijd overal de nadelen van zien

  reageer
 • Willem

   

  Het probleem van zo een meting is dat je er niets mee kunt.Alleen direct rondom het vliegveld is er summiere wetgeving als de geluidsnormen worden overschreden. 670677

  reageer
 • hans

   

  Dit lijkt mij een gevalletje geldverspilling. Of is het de bedoeling de bewoners v.d NOP wakker te maken?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert