Kogel door de kerk over multifunctioneel centrum

SWIFTERBANT • Do 28 september 2017 | 19:27 • Donderdag 28 september 2017 | 19:27
Het MFC Swifterbant komt er. Een voorstel voor de bouw van het multifunctioneel centrum is donderdag unaniem door de gemeenteraad van Dronten aangenomen. Op de plek waar vroeger café-restaurant De Kombuis zat, komen straks 30 sociale huurwoningen en een multifunctioneel centrum van 1000 vierkante meter.

Plan gaat terug tot 2012
Dat betekent dat na jaren van gesteggel de kogel eindelijk door de kerk is. De gemeenteraad van Dronten praat al sinds 2012 over een multifunctioneel centrum in Swifterbant. In april van dit jaar leek het er nog op dat het MFC er niet zou komen. De plannen pakten 700.000 euro duurder uit dan gepland. De gemeenteraad droeg wethouder Peter van Bergen op om voor 1 oktober met een oplossing komen en dat is gelukt.

De gemeente gaat nu zelf zorgen dat het MFC er komt. Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten gaat de woningen bouwen en verhuren en De Meerpaal gaat het multifunctioneel centrum beheren en exploiteren.
Veel gebruikers van huidig dorpshuis De Steiger en kerkcentrum De Hoeksteen verhuizen naar het MFC. Ook de bibliotheek wordt er ondergebracht.

Als er geen bezwaren worden ingediend, denkt de wethouder eind 2018 met de bouw te kunnen beginnen.

Bibliotheek vaker open
Directeur Jan Gommer van de Flevomeer Bibliotheek is blij dat de kogel eindelijk door de kerk is. "Als we verhuizen naar het MFC betekent dit dat inwoners straks vaker bij ons terecht kunnen. In het huidige pand zijn we maar beperkt open. In het MFC moet de bibliotheek een gezamenlijke ontmoetingsruimte worden, zoals dat ook in Biddinghuizen is gebeurd. En de aanwezigheid van de bibliotheek maakt het MFC natuurlijk ook weer een stuk levendiger.''
Volgens Gommer is de FlevoMeer bibliotheek door de verhuizing naar het MFC ook goedkoper uit dan nu. Wat er met de huidige bibliotheek aan de Zuidsingel gaat gebeuren, weet hij niet. Het pand is eigendom van de gemeente.

Coloriet van Steiger naar MFC
Zorgorganisatie Coloriet wordt op verschillende manieren betrokken bij het nieuwe multifunctionele centrum. Zo verhuist de dagbesteding voor mensen met geheugenproblematiek straks van De Steiger naar het MFC. Ook is Coloriet volgens een woordvoerder al volop betrokken bij de plannen voor de huurwoningen. "De huurwoningen zijn specifiek bedoeld voor inwoners met een zorgbehoefte'', vertelt de voorlichter van Coloriet. "Die mensen moeten de benodigde zorg straks in hun eigen dorp kunnen krijgen. En ze moeten daar lang kunnen blijven wonen. We zijn momenteel met de gemeente en woningcorporatie in gesprek over hoe die woningen vorm moeten krijgen.''

Overleg over kerkcentrum De Hoeksteen wordt weer opgepakt
Aanvankelijk zouden ook de kerken in Swifterbant meedoen in het multifunctioneel centrum. Kerkcentrum De Hoeksteen gold lange tijd als een potentiële locatie voor het MFC. Toen in juni duidelijk werd dat een renovatie van De Hoeksteen te duur zou worden, stapten de kerken uit het overleg met de gemeente.

Omdat het MFC uiteindelijk nu op een andere plaats wordt gebouwd, gaat de gemeente opnieuw met de kerken om de tafel over de toekomst van het verouderde kerkcentrum De Hoeksteen. Een eerste overleg staat volgens wethouder Peter van Bergen volgende maand al gepland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel