Kamer neemt overlast vliegroutes voor lief

LELYSTAD • Do 28 september 2017 | 21:05 • Donderdag 28 september 2017 | 21:05
De vliegroutes van en naar Lelystad Airport zijn de komende vier jaar niet optimaal, maar toch vindt een meerderheid in de Tweede Kamer dat het vliegveld in april 2019 open moet voor groot vliegverkeer. Dat bleek donderdag in de Tweede Kamer.

De sleutel in het debat was in handen van D66. Die partij twijfelde vorige week of niet beter kon worden gewacht totdat het gehele Nederlandse luchtruim opnieuw is ingedeeld. D66 liet zich door staatssecretaris Dijksma overtuigen dat die herindeling echt niet eerder kan dan 2023. 

De partij erkent dat vliegtuigen vanaf 2019 lager over Overijssel, Gelderland en Friesland zullen vliegen dan wenselijk is. Maar omdat Lelystad de eerste jaren niet verder groeit dan 10.000 vliegbewegingen per jaar, zal de overlast beperkt zijn. Wel dringt D66 aan op zo snel mogelijke verbetering van de routes. Wachten met opening is voor de Kamerfractie geen optie, omdat in 2008 is afgesproken dat omwonenden van Schiphol minder overlast zouden krijgen.

CDA voor opening
Ook het CDA is voor opening van Lelystad Airport in 2019. Op de tribune van de Kamer zaten verschillende partijleden uit Gelderland, Overijssel en Friesland die juist willen wachten tot betere vliegroutes mogelijk zijn. Maar net als D66 wil ook CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vanwege eerdere afspraken niet tornen aan de openstelling. Wel vraagt de fractie dat de staatssecretaris de herindeling van het luchtruim vanaf nu zo snel en goed mogelijk organiseert. Verder moet de inspraakprocedure voor mensen die overlast vrezen tijdens de komende inspraakprocedure tot november zorgvuldig worden georganiseerd.

Moties in het verschiet
Tijdens een vervolgdebat dienen Kamerfracties volgende week woensdag moties in over Lelystad Airport. Met een meerderheid van de beoogde nieuwe regeringscoalitie van VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en de aanstaande oppositiepartij PvdA brengen die moties de opening van 'Lelystad' in 2019 niet meer in gevaar.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel