Staking: Bijna alle basisscholen dicht donderdag

FLEVOLAND • Vr 29 september 2017 | 15:41 • Vrijdag 29 september 2017 | 15:41
Bijna alle Flevolandse basisscholen zijn donderdag dicht vanwege de landelijke leraranstaking. Het gaat in Flevoland om ongeveer 185 scholen. Op die manier willen de leerkrachten minder werkdruk en een eerlijker salaris afdwingen. De komende jaren wordt er een lerarentekort verwacht en om dat te voorkomen, moet volgens actiegroep PO in actie het vak aantrekkelijker worden gemaakt. De staking wordt gehouden op de Dag van de Leraar en is een vervolg van een prikactie op 27 juni, waarbij de scholen een uur later open gingen. 

Niet iedereen doet mee
Bijna alle leraren in Flevoland staan achter doelstelling van de actie. Toch zijn er ook meesters en juffen die staken te ver vinden gaan. Zij geven wel les op donderdag 5 oktober. Ook zijn er scholen die in het belang van de kinderen open willen blijven. Veel reformatorische scholen vinden staken ingaan tegen hun principes.

Bijzondere acties
Er zijn ook bijzondere acties donderdag. Leraren gaan protesteren in Den Haag op het Malieveld. De onderwijzers van basisschool de Tamarisk in Biddinghuizen gaan helpen bij seniorencentrum De Regenboog. Om iets goeds te doen voor de ouderen gaan ze pannenkoeken bakken. Basisschool De Windwijzer in Almere is één van de scholen die op 5 oktober wel open is. Zij organiseren die dag een circus voor de kinderen.

Welke scholen zijn 5 oktober wél open:
- De Windwijzer - Almere (geen les, wel open)
- GBS De Waterspiegel - Almere (helft leraren geeft les)
- SBO de Klimop - Almere
- Al Iman - Almere
- OBS Flevosprong - Dronten (1 leraar staakt)
- GBS De Helmstok - Lelystad
- GBS de Vuurbaak - Urk
- GBS de Planthof - Emmeloord
- GBS De Schakel - Dronten
- Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool - Urk
- Dr. Maarten Lutherschool - Urk
- Johannes Calvijnschool - Urk
- Petrus Dathenusschool - Urk
- AZS De Columbus - Zeewolde 

Acties om kinderen op te vangen
Ook zijn er meerdere instellingen die inspringen op de staking. Zo kunnen kinderen gratis een leerzame dag beleven in Veiligheidsmuseum PIT. Kinderen die op zwemles zitten, mogen gratis overdag zwemmen in het Bosbad in Emmeloord. Ouders en begeleiders betalen een gereduceerd tarief van 2 euro. Ouders kunnen er ook voor kiezen om hun kinderen naar de Meerpaal in Dronten te brengen. Daar is van alles te doen zoals workshops en een bioscoopfilm. Kaarten hiervoor kosten 25 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel