Staking: Bijna alle basisscholen dicht donderdag

FLEVOLAND
Bijna alle Flevolandse basisscholen zijn donderdag dicht vanwege de landelijke leraranstaking. Het gaat in Flevoland om ongeveer 185 scholen. Op die manier willen de leerkrachten minder werkdruk en een eerlijker salaris afdwingen. De komende jaren wordt er een lerarentekort verwacht en om dat te voorkomen, moet volgens actiegroep PO in actie het vak aantrekkelijker worden gemaakt. De staking wordt gehouden op de Dag van de Leraar en is een vervolg van een prikactie op 27 juni, waarbij de scholen een uur later open gingen. 

Niet iedereen doet mee
Bijna alle leraren in Flevoland staan achter doelstelling van de actie. Toch zijn er ook meesters en juffen die staken te ver vinden gaan. Zij geven wel les op donderdag 5 oktober. Ook zijn er scholen die in het belang van de kinderen open willen blijven. Veel reformatorische scholen vinden staken ingaan tegen hun principes.

Bijzondere acties
Er zijn ook bijzondere acties donderdag. Leraren gaan protesteren in Den Haag op het Malieveld. De onderwijzers van basisschool de Tamarisk in Biddinghuizen gaan helpen bij seniorencentrum De Regenboog. Om iets goeds te doen voor de ouderen gaan ze pannenkoeken bakken. Basisschool De Windwijzer in Almere is één van de scholen die op 5 oktober wel open is. Zij organiseren die dag een circus voor de kinderen.

Welke scholen zijn 5 oktober wél open:
- De Windwijzer - Almere (geen les, wel open)
- GBS De Waterspiegel - Almere (helft leraren geeft les)
- SBO de Klimop - Almere
- Al Iman - Almere
- OBS Flevosprong - Dronten (1 leraar staakt)
- GBS De Helmstok - Lelystad
- GBS de Vuurbaak - Urk
- GBS de Planthof - Emmeloord
- GBS De Schakel - Dronten
- Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool - Urk
- Dr. Maarten Lutherschool - Urk
- Johannes Calvijnschool - Urk
- Petrus Dathenusschool - Urk
- AZS De Columbus - Zeewolde 

Acties om kinderen op te vangen
Ook zijn er meerdere instellingen die inspringen op de staking. Zo kunnen kinderen gratis een leerzame dag beleven in Veiligheidsmuseum PIT. Kinderen die op zwemles zitten, mogen gratis overdag zwemmen in het Bosbad in Emmeloord. Ouders en begeleiders betalen een gereduceerd tarief van 2 euro. Ouders kunnen er ook voor kiezen om hun kinderen naar de Meerpaal in Dronten te brengen. Daar is van alles te doen zoals workshops en een bioscoopfilm. Kaarten hiervoor kosten 25 euro.

reacties (49)

 • Thijs

   

  Dan zeggen de ouders: 'deze school doet geen leuke en vormende dingen meer.'.

  reageer
 • Boels

   

  Kijk eens in de spiegel. Ouders met een paar kinderen weten donders goed hoeveel energie er in gaat zitten in de opvoeding (er zijn helaas ook die de kinderen voor de TV parkeren met een zak chips). Het zal je maar overkomen dat je zo'n 30-tal (hopelijk) leergierigen moet begeleiden tot zelfstandig denkende mensen. Dus geef het onderwijs terug aan de onderwijzers en stop met de haagse interventies. En ja, ze moeten goed beloond worden omdat ze je een hoop werk uit handen nemen.

  reageer
 • Jo

   

  De verzwaring is mede gekomen door: 1e dat de leerkrachten erg veel,vaak overbodige,administratie moeten doe 2e de zorg leerlingen die tot voor een paar jaar naar hetspeciaal onderwijs gingen nu in de gewone school moeten worden opgevangen waarbij een leerkracht in een uur ook maar een uur aandacht kan geven Dit geeft een situatie waarbij de zorg leerlinge te kort komen en de gewone leerlinge onvoldoende aandacht krijgen en het veel onrustiger is in de groep 3e de verplichte door de bonden bedachte uren schema,s van op school zijn 4,e de steeds grotere eissen. die ouder stellen en soms ook zeer wel onbegrip die scholen over zich heen krijgen 5e de gevolgen van alle zgn telefoontjes die gebruikt worden enz

  reageer
 • Wieke

   

  De eeuwige reactie, u denkt echt dat leerkrachten op hun vrije dagen niet voor school werken? U weet ook niet wat studiedagen inhouden?? Er is veel vraag naar leerkrachten, dus u kunt zich laten omscholen, dan hebt u voortaan ook zeeën van tijd .

  reageer
 • Wieke

   

  Beste Kim. Het onderwijs is enorm veranderd. Wie bijv. 20 jaar geleden voor onderwijs koos, koos niet voor de hectiek en de werkdruk etc van nu. Veel leerkrachten zijn erg vroeg op school en drinken koffie of thee voor de lessen beginnen, dat vindt u vreemd? U loopt in uw pauzes ook te surveilleren?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Whoknows

   

  Helaas was voor velen vroeger de werkdruk minder groot, maar door alle regels en aanverwante zaken is de taak juf/meester behoorlijk groter geworden. En om half 9 pas met een nbak koffie in de hand, waarschijnlijk zijn ze dan al een ruime tijd aan t werk geweest, en ook als jou koter naar huis gaat hebben zij nog veel werk wat gedaan moet worden. De tijd dat de juf/meester alleen maar werkte als er kinderen waren is heel erg lang geleden. De meesten werken van 8 tot half 6 en dan zijn ze nog niet klaar. Maar jammer dat jij je oppas voor overdag kwijt bent.

  reageer
 • Whoknows

   

  Wat let je om je om te laten scholen naar leerkracht basisonderwijs.. Alvast veel sterkte/plezier met alle vrije tijd die je (misschien) overhoud

  reageer
 • Barry

   

  Goed bezig, 1 dag helpt niet, van mij part houden jullie het een week vol, kinderen hebben recht op een goede leerproces en dit kan alleen met kleinere klassen en met docenten welk met plezier naar hun werk gaan. Belachelijk dat er zo omgegaan wordt met ons leerproces...

  reageer
 • Pieter

   

  Je weet niet waar je het over hebt Jean. Je kletste volledig uit je nek. Ge eens een maandje meelopen met een leerkracht.

  reageer
 • Jean

   

  Het is de beroepsgroep met de meeste vakantie dagen en studiedagen (wat dat dan ook mag inhouden) ieder weekend vrij en alle feestdagen vrij en dan durven ze nog te klagen. Ze moesten zich heel diep schamen.

  reageer
 • Boels

   

  Zorg voor een ander type vakbondsleiders, die zijn voornamelijk bezig om in de politiek carriere te maken. Deze kwestie speelt al jaren en er is niets bereikt. Handjeklap, onder andere omdat er 70+ miljard in het onzinnige Klimaat Akkoord gestopt is. Onderwijs, zorg, defensie en wetenschap zijn de pineut.

  reageer
 • Kim

   

  Allemaal aanstellerij, Als leraar weet je vantevoren wat je wachten staat. Risico van het vak dus gewoon. En ze hebben meer pauze dan dat ik op mijn werk heb, ze beginnen om half 9 al met een bak koffie in de hand. En wie zijn hier de dupes van? Waarom worden ouders en kinderen nu belast met dit probleem.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het hele onderwijs gaat zwaar gebukt onder een verlammende bureaucratie. Vroeger sprak je met de leerkracht over je kinderen, tegenwoordig moet je aan het eind van de 'disucssie' je handtekening zetten onder een gespreksverslag dat al klaarlag. Van de gekke.

  reageer
 • Wieke

   

  Geen overbodige actie, als u zich verdiept hebt in de materie weet u ook dat er maar een kleine salarisverhoging aan lijkt te komen voor de betreffende leerkrachten, veel minder dan wat gevraagd wordt. Gelijk trekken met het VO ( waarin ook veel verschillen zijn) zal niet lukken, vermoed ik, maar ik hoop wel dat ze meer verhoging gaan krijgen dan wat nu het geval lijkt te zijn.

  reageer
 • Wieke

   

  U hebt duidelijk geen idee van de werkzaamheden. Voorbereiden, nakijken (ooit 30 schriftjes nagekeken en dan van meerdere vakken?), dossiers bijhouden, leerlingvolgsystemen bijhouden, oudercontacten, ouderavonden, vergaderingen, bijscholing etc. etc.En dat werk is door het 'passend onderwijs' alleen maar zwaarder en meer geworden. Als het zo simpel was als u doet voorkomen was het probleem van de werkdruk allang opgelost.

  reageer
 • Wieke

   

  En die in het VO? Want juist dat verschil zit de basisschoolleerkrachten dwars.

  reageer
 • Wieke

   

  En dan zijn er nog minder leerkrachten, juist een van de problemen in het onderwijs. U hebt zich duidelijk niet in de materie verdiept.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Volgens de CAO lopen de salarissen van €2500 tot €5500.

  reageer
 • Boels

   

  De administratieve rompslomp komt voor 90% uit Den Haag, leerkrachten hebben daar niets in te vertellen. De ballen liggen in Den Haag. Een modaal inkomen zegt niets, het is een statistisch getal dat aangeeft dat de meeste mensen een modaal inkomen hebben; het zegt niets over de rechtvaardiging. Zonder onderwijs zijn we nergens en dat besef is niet overal aanwezig. Wel vind ik dat het onderwijs rammelt als het gaat om het bijblijven ten opzichte van technische ontwikkelingen.

  reageer
 • Wieke

   

  Ook zonder die extraatjes ( die het leven van een schoolkind wel leuker maken 😉) is de werkdruk heel hoog. Nee, salarisverhoging haalt de werkdruk ( die ook erg hoog is in het VO) niet omlaag. Dat zijn ook 2 verschillende zaken. Het probleem bij de salariëring is het grote verschil tussen de leerkrachten in het PO en VO. Dat verschil is, m.i. onterecht (en nee, ik ben geen leerkracht in het PO 😉).

  reageer
 • MeesKees

   

  Staken is een linkse hobby en bedoeld om de vakbonden overeind te houden. Aks de werkdruk zo hoog is hebben ze feitelijk helemaal geen tijd om te staken. Als het werk je niet bevalt moet je ander werk gaan zoeken.

  reageer
 • Edwin

   

  Mijn zoon krijgt 25 uur les. In die 15 overige uren van de werkweek kun je toch makkelijk het voorbereidend werk doen? Misschien kunnen leerkrachten niet goed plannen of ze werken niet hard en efficiënt genoeg? 15 uur voorbereiding moet genoeg zijn voor 25 uur les geven.

  reageer
 • Boels

   

  Het is een kwestie van natrappen: de in de verkiezingen afgestrafte PvdA-aanhang en de bij de formatie afgestrafte GL-aanhang moeten zo nodig op een verkeerd tijdstip zich laten gelden. Merkwaardig genoeg had de PvdA in het recente verleden zich best sterk kunnen maken voor leerkrachten. Dat goed onderwijs geld kost staat buiten kijf en dat het omgaan met "de jeugd van tegenwoordig" een zware wissel trekt op het incasseringsvermogen van leerkrachten is duidelijk. Uitgelekte formatieplannen geven aan dat er (voor een deel) aan de eisen voldaan gaat worden. Overbodige acties dus.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Of de kids naar het internaat, dat geeft echt rust.

  reageer
 • Truus

   

  Daar zit nu het probleem, velen hebben een contract voor 36 uur p/w, maar gemiddeld werken ze 45 uur per week, niet alleen op school, maar vaak ook 's avonds in t weekend en ja ook in de vakanties. Een leerkracht met volledige benoeming moet 42 uur per week draaien om de vakanties te compenseren. Dus je werkt langer om later vrij te zijn. Al wordt vrij zijn al bij vele schoolbesturen ingekapt door verplichte vergadering in te plannen. Waar veel leerkrachten mee zitten is de werkdruk, en idd door de vele rompslomp, maar vergeet niet dat er geen kind gelijk is, verschillende nivo's zijn verschillende voorbereidingen. Want ieder kind heeft recht op goed onderwijs. In afgelopen jaren is er veel bezuinigd op randpersoneel, er zijn vaak geen congiërges meer administratieve krachten nog maar een paar uur per week. Ja t lijkt leuk schooljuf/meester, maar op de werkvloer is het minder rooskleurig.

  reageer
 • Lies

   

  Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten heb ik mij weleens verbaasd over de hoeveelheid extra uitjes/ etentjes/werkjes etc. Als ze dat nu eens verminderen en ze zich richten op de echte relevante lessen zal de werkdruk wel verminderen. En als je dan salarisverhoging krijgt is de werkdruk dan ineens weg? kun je toch beter investeren in extra mensen?

  reageer
 • MKM

   

  Volgens mij begrijpt u niet helemaal waar het probleem ligt. Het is zeker geen simpele rekensom en rompslomp die de scholen zichzelf op de hals halen. Wellicht eens wat verder in verdiepen?

  reageer
 • wolf

   

  Jij blijkbaar niet maar ja een leerkracht kan ook niet functioneren in de normale werk maatschappij. Dan hebben ze nog meer last van werkdruk en minder vakantie o'ja een lager salaris. Laat die zeikerds is ophouden met het gejank om meer salaris. Er zijn beroepen die eerder meer verdienen.

  reageer
 • Ouder

   

  Dan ligt de bal bij de onderwijsinspectie en de overheid, zei bepalen dat al dat monitoren moet en dat moeten ze kunnen aantonen! En de meesten maken veel meer uren dan jij denkt! Loop een weekje mee zou ik zeggen

  reageer
 • Whoknows

   

  Ik zie hier de perfecte leerkracht, iemand die graag een kwart van zijn salaris inlevert voor zijn ideale baan. Ik zou zeggen laat je omscholen, er zijn genoeg vacatures, helaas doordat er zoveel ziek zijn ivm de grote werkdruk, maar jij kan dat aan. Ik voel t aan mijn water

  reageer
 • Thomas

   

  Als je een 40-urige werkweek (het contact) compenseert voor de enorme hoeveelheid vakantie, dan werken leraren gemiddeld 31 uur per week. Daarvoor krijgen ze een salaris dat bovenmodaal is. Modaal berekend op mensen die 9 uur per week meer werken nog wel, bijna een kwart meer. Een eerlijk salaris voor leraren zou dus een salarisverlaging inhouden. Wel kan er best het mes worden gezet in alle rompslomp die scholen zichzelf op de hals halen. Want scholen hebben een enorme administratie opgetuigd om elke minuut van elke dag van elk kind te kunnen verantwoorden, en dat is helemaal niet nodig. Minder monitoring en een beetje training van docenten in hoe je efficiënt administreert helpt een stuk meer dan salaris. De bal ligt bij de schoolbesturen.

  reageer
 • MKM

   

  Waar baseert u dit op?

  reageer
 • MKM

   

  Of juist een goed moment, zodat de formerende partijen er nog iets mee kunnen doen?

  reageer
 • Fred

   

  Mooi! Kan ik mijn kinderen eindelijk lezen en schrijven leren (Freek de Jonge - De Openbaring, 1982).

  reageer
 • JBird

   

  Ben benieuwd hoeveel van mijn (alleenstaande moeders) gaan ziekmelden vrijdag....

  reageer
 • Onzin

   

  Onzin om te gaan stsken bij een demissionair kabinet. Die mogen niet eens beslissen om salarissen te verhogen. Plannen nieuw kabinet zijn nog niet bekend. Is dus een nutteloze staking, zeg maar een verkapt dagje vrij. Hadden ze beter op maandag of vrijdag kunnen plannen. Heb je tenminste nog een lang weekend

  reageer
 • HH

   

  Geef deze beroepsgroep waar ze recht op hebben en breng hun salaris in overeenstemming met de zwaarte van hun baan. Dit betekent in dit geval een salarisvermindering met 25%.

  reageer
 • Wieke

   

  Dat is in principe ook mijn mening, maar ik begrijp dat ze geen ander middel zien. En juist onderwijs is iets wat iedereen aangaat. Te weinig leerkrachten in het PO heeft weerslag op een hele opgroeiende generatie en daarmee op ons allen. En dit is ruim van tevoren aangekondigd, geen wilde staking ( want daar ben ik tegen, dan kun je van tevoren niets regelen).

  reageer
 • Wieke

   

  Is dat zo (gewoon een vrije dag) of denkt u dat? Ik weet van leerkrachten die bij de vorige actie van het PO aan de slag gingen .... voor school ... . Want ja, die werkdruk ... Misschien kunt u dit keer vragen wat zij die dag gaan doen. En misschien zijn ze die dag inderdaad thuis, want staken = niet werken ...

  reageer
 • Johan10

   

  Malieveld? Zuiderpark! En in Groningen op de renbaan!

  reageer
 • Leraren moeten niet zo zeuren.

  reageer
 • Johan10

   

  Staken=niet werken!

  reageer
 • Johan10

   

  Klopt. Een op de vijf leerkrachten zitten langdurig ziek thuis.

  reageer
 • Daan

   

  Het hoeft niet! Leuk dat ze het aanbieden en als jij het te duur vind, blijf jij toch zelf thuis voor je kinderen?

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Door staken straffen ze onschuldige mensen.

  reageer
 • Anna

   

  Als ze nou dan ook echt gaan staken. De leraren bij onze school gaan helemaal niet naar Den Haag (De Toermalijn). Gewoon een vrije dag dus. Geef dan ook maar gewoon les lijkt me zo.

  reageer
 • MKM

   

  Nee hoor, paps en mams mogen ook andere opvang regelen of zelf een dagje vrij nemen.

  reageer
 • Avd

   

  Kinderen worden opgevangen in de meerpaal in Dronten ivm de staking van het onderwijzend personeel. Maar paps en mams moeten wel 25 euro neertellen. Te triest voor woorden. Geldklopperij....

  reageer
 • Jacob

   

  Ach, het zal hetzelfde effect hebben als een studiedag.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert