Jongeren krijgen pillen tegen kernramp

FLEVOLAND
Jongeren die in een deel van de Noordoostpolder en Dronten wonen, krijgen binnenkort mogelijk een doosje jodiumtabletten in de brievenbus. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval met een kerncentrale kan vrijkomen.

Het ministerie voor Volksgezondheid stuurt de pillen naar alle jongeren tot 18 jaar die binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen. Het buitengebied van Kraggenburg en het oosten van Dronten liggen op minder dan 100 kilometer afstand van de Duitse kerncentrale Emsland, vlak over de grens bij Nordhorn. Ook het azc in Dronten valt binnen het verspreidingsgebied, Urk niet.

Hoe verder van de kernreactor, hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium. En hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium. Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten kopen bij apotheken en drogisterijen.

De enige Nederlandse kerncentrale die in bedrijf is, staat in Borssele en ligt verder dan 100 kilometer van Flevoland verwijderd. Door het invoeren van leeftijd en postcode kunnen Flevolanders op de site van de Rijksoverheid zelf controleren of ze jodiumpillen kunnen verwachten.

reacties (14)

 • rommelmaarwataan

   

  Tijd voor een app welke aangeeft dat de jongere zonder pil de gevarengrens overschrijd en terug moet naar wat voor hem als veilige grens wordt aangeduid door de beleidsambtenaar.

  reageer
 • Jojo

   

  Zo.Anders maak je even iedereen bang met dit artikel.Misschien was een informatie avond hierover beter geweest?

  reageer
 • kees d.

   

  Misschien zou iedere Nederlander deze pillen moeten krijgen. Zeker nu meneer Oen van Noord Korea steeds dreigender begint te worden. En heer Trumpetter van de VS blijft uitdagen.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Leeftijdsdiscriminatie ten top !

  reageer
 • Wieke

   

  Als u het artikel leest snapt u waarom hiervoor gekozen is, is geen discriminatie, maar logica.

 • Erik

   

  Gelezen waarom jongeren ze wel krijgen en 'ouderen' niet? Het is dus gewoon een logisch gevalletje oorzaak/gevolg.

 • Boels

   

  @Redactie: Het lijkt mij een goed idee om een aantal deskundigen hier aan het woord te laten. De reacties hier geven aan dat het onderwijs en de overheidsvoorlichting volledig gefaald hebben, men heeft angst voor het onbekende.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • rommelmaarwataan

   

  Je kan hier uit opmaken dat onze beleidsmakers of ongeschoold zijn of een dubbele agenda er op na houden, alsof jongeren op hun stoel vastgebonden zitten en zich niet verplaatsen. Een iedere jongere zou dus de pillen bij zich moeten hebben, de burger is immers mobiel.

  reageer
 • Jeetje

   

  Uiteraard bij een kernramp weet de ontsnapte radioactieve straling hier is het 100 km en verder ga ik niet. Alleen de jongeren krijgen jodiumtabletten logisch toch. Mensen die ouder dan 40 zijn gaan op korte termijn geld kosten dus laat die maar ....... krijgen. Trouwens waar blijven alle schijnheilige christelijke partijen die tegen het afbreken van zwangerschappen en voortijdige levensbeeindiging zijn nu? Nederland op zijn smalst.

  reageer
 • Boels

   

  De intensiteit van de straling neemt af met het kwadraat van de afstand. Laat je niet gek maken en doe je het wel dan moet je ook niet in een vliegtuig stappen: een NOs-verslaggever "vluchtte" uit Fukushima per vliegtuig en kreeg een totaal onschuldige dosis ioniserende straling die wel meer was dan op de plek waar vandaan hij vluchtte. Praat eens met medewerkers van de afdeling radiologie van een ziekenhuis bij je in de buurt of met je tandarts. Omdat je het niet ziet of voelt blijft het voor leken een griezelige zaak als je je niet laat voorlichten.

 • Danny

   

  En als het dan zo ver is, wie zorgt er dan voor de kids. Stel je voor idereen boven de 18 kapot.

  reageer
 • Louise

   

  Iedereen boven de 18 kapot? Nee, want uitgegroeid en minder kwetsbaar voor de straling. En als je dan bezorgd bent dan koop je toch ook pillen?

 • Pieter

   

  Wat is nou honderd kilometer voor een kernramp? Dat is toch werkelijk een giller. Misschien moeten sommige mensen hun licht eens opsteken in Oekraïne. Kijk daar maar eens wat Tsjernobyl heeft aangericht. Dan hebben we het over iets grotere afstanden. Maar goed, gaat u maar weer lekker slapen. Laat u maar door de overheid in slaap sussen.

  reageer
 • Thomas

   

  Dat is een slechte vergelijking. De reactor in Tjernobyl was zelfs tegen Russische standaards nogal primitief, en op de dag van de ramp waren veiligheidssystemen bewust uitgeschakeld. In alle westerse centrales is zo'n ramp, een meltdown, fysiek onmogelijk. Dat is de leugen die Greenpeace en andere extremistische tegenstanders van duurzame groene kernenergie, constant vertellen: dat er wel risico zou zijn. Relatief aan de opgewerkte energie is kernenergie verreweg het veiligste. Deze week nog twee mensen gewond en ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze een subsidiemolen moesten onderhouden...

 • Peter

   

  Omroep flevoland::::: het is geen radioactief jodium..... het is jodium tegen radio actieve straling!!! Even iets meer research voordat een artikel verschijnt. Je kunt mensen toch geen radioactief materiaal laten innemen? En dan nog is het een placebo gewoon aan het lijntje houden die burgers.

  reageer
 • redactie Omroep Flevoland

   

  Informatie van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jodiumtabletten/vraag-en-antwoord/waarom-worden-de-jodiumtabletten-verspreid De gedacht is - kortweg - als er 'goed' jodium in je schildklier zit, kan er geen radioactief jodium meer bij.

 • Hans K

   

  Hopelijk wel enkel jongeren met een gemiddeld hoog IQ. Anders zitten we mooi met onze handen in het haar als alle jongeren overblijven en niet enkel de slimmeriken.

  reageer
 • Recht is Recht

   

  Laat de ouderen maar verrekken... Wij 68++ hebben onze arbeidsdeel al geleverd. Zo kan je ook een pensioen buffer opbouwen... Allemaal leugens dat ouderen niet kwetsbaar zijn. Maar gelukkig heeft de jeugd wel nog toekomst.

  reageer
 • Wieke

   

  Zoals u kunt lezen hebt u op uw leeftijd weinig kans meer schildklierkanker te ontwikkelen ( geldt voor mij ook trouwens). U haalt er zaken mij die totaal irrelevant zijn.

 • Tja heeft alwéér gelijk

   

  Maak je niet zo druk. Als je dat wel doet haal je een doosje bij de apotheek voor 2,95.

 • Discriminatie ten top. Alle mensen behoren ze te krijgen. Wat een waanzin.

  reageer
 • Jan

   

  Heb de pillen vandaag binnen gekregen Top

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert