'Water staat culturele instellingen aan de lippen'

ALMERE
De culturele instellingen in Almere doen een dringend beroep op de gemeenteraad om niet meer te bezuinigen op de cultuur in de stad. Nog verder bezuinigen op de subsidies kan niet, volgens hen. "Het water staat ons aan de lippen", schrijven de instellingen in een brief aan de gemeenteraad.

Ze schrijven dat de gemeentelijke subsidie al sinds 2010 niet meer wordt gecompenseerd voor de inflatie, terwijl de lonen en prijzen wel gewoon zijn gestegen. In hun brandbrief laten de culturele instellingen de gemeente weten dat ze op deze manier geen prestatieverplichtingen voor komend jaar willen aangaan.

De bibliotheek moet mensen ontslaan, Corrosia kan de cao niet naleven en vrijwilligers worden ingezet voor reguliere taken, aldus de brief. De instellingen zijn verenigd in het Directie Overleg Culturele instellingen Almere, DOCA.

reacties (13)

 • hidde

   

  Eerst miljoenen uitgeven aan een luxe bibliotheek met alles erop en eraan, vervolgens klagen dat ze te weinig geld hebben... jaja

  reageer
 • Karel

   

  Ik vond de directeur van de bibliotheek gisteren op tv Flevoland een zeer geloofwaardig verhaal vertellen. Al vanaf 2010 moeten interen, het houdt een keer op. En inderdaad, het houdt op voor een aantal werknemers, ontslagen zijn ze. Overigens sprak de directeur namens meerdere culturele instellingen. Iedereen vergeet dat de gemeente zélf die bibliotheek met al zijn status en aanzien wilde hebben, het was en is een van de paradepaardjes in Almere (overigens terecht). Die bezuinigingen over all in Almere komen alleen maar door het prestigeproject Flopriade. Daar gaan al jarenlang alle centen naartoe. Nou fijn,hoor. Krijgen we in 2022 toch nog een mooi stukje cultuur. (Pinokkio neus).

 • Berend Beverdam

   

  Beste reageerders. Kijk op de site van de gemeente eerst eens naar het subsidieregister 2017. Daar kun je zien hoeveel subsidie de gemeente jaarlijks verstrekt aan Kunst en cultuur. En kom daarna met je reactie.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Cultuur is een ruim begrip, veel te ruim en ingegeven door de linkse elite. Eerst presteren, dan vragen ipv andersom. In het verleden is het allemaal veel te gemakkelijk gegaan (het kon en kan nog steeds niet op). Veel te veel directeuren en stafleden die allemaal een leven lang blijven zitten, weinig druk op de functie, forse salarissen en korte werkdagen. Het is de KUNST te veranderen en je aan te passen aan de omstandigheden... creativiteit dus en geen handen meer ophouden. Werk aan de winkel, net als de ondernemers dat moeten! Ook die kunnen de hand niet ophouden, zij mogen slechts ieder jaar afdragen, net als onze burgers.

  reageer
 • Ron

   

  Management veel te duur ten opzichte van prestaties.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Precies, Boels, als je subsidie krijgt, dan moet de gehele boekhouding openbaar.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jond

   

  Zelf de broek ophouden mensen! Misschien ging het vóór 2010 wel té gemakkelijk!

  reageer
 • Boels

   

  Eerst maar eens openheid van zaken: wat gebeurt er precies met de subsidies, hoe is de beloning van de cultuurbonzen, wat is de zaalbezetting, wat zijn de toegangsprijzen en wat krijgen de artiesten. Nu blijft het schimmig. In principe moet iedereen de eigen broek ophouden en zou een subsidie met beperkte duur als aanmoediging en start-up moeten dienen. Ik vraag mij af of er niet te veel "bijrollen" zijn en moet de KAF niet verzelfstandigd worden als zaalverhuurder; dan ben je af van hoogdravend gewauwel over een soort cultuur dat moet en niet levert.

  reageer
 • Vera

   

  Op alles wordt bezuinigd in Almere, en iedereen weet inmiddels wel waar al dat geld naartoe gaat! Al zeven jaar geen enkele compensatie? Heel triest dat het nu zelfs zover is gekomen dat mensen hun baan verliezen door deze bezuinigingen. Een stad zonder cultuur is een dode stad.

  reageer
 • Agnes

   

  Ik vind het helemaal niet erg om in een stad zonder cultuur te wonen. Van mij mogen al die miljoenen die naar kunst en cultuur gaan worden gebruikt voor bijvoorbeeld gratis openbaar vervoer. Daar heeft de Almeerder veel meer aan. Als je kunst en cultuur wil zien dan kijk je maar naar de NPO.

 • Pzaal

   

  Ach wel geld zat voor de Flopriade.

  reageer
 • joseph

   

  dat de bibliotheek geld krijgt helemaal mee eens sportclubs oke. Maar toneelclubs opera gezelschappen en andere kunstenaars helaas als je niet goed genoeg bent en er bijna niemand naar je voorstellingen komt of je kunst koopt: helaas geen subsidie. zoek maar sponsors en gebruik het geld dat overblijft voor jeugd ggz en speciaal onderwijs.

  reageer
 • Van Haven

   

  Waarom sportclubs wel en culturele instellingen niet? Omdat u geen liefhebber van kunst en theater bent? Moet er alleen geld naar datgene wat de massa het meest waardeert? Dan wordt alles een saaie eenheidsworst. Er beleven heel veel mensen veel plezier aan kunst en cultuur.

 • Ronh

   

  Voor de floriade wordt gepronkt met in mijn ogen tijdelijk en vaak onzekere dus nepbanen. Maar bestaande permanente banen worden behandeld als uitschot. Begin eens bij het bestaande banenareaal normaal te behandelen.

  reageer
 • Jan

   

  Stoppen met floriade levert weer extra speelruimte op

  reageer
 • Dirk

   

  run je je cultuurzaak op subsidie dan zal je zelf wat moeten doen om aan geld te komen stoppen met die subsidie aan instelingen die zonder dat geld niet kunnen draaien sluiten dus .

  reageer
 • Van Haven

   

  Dat zou heel jammer zijn. Sommige zaken kosten geld, maar zijn het waard. Corrosia is bijv heel goed in het laten kennismaken met cultuur door de jeugd. Scholen hebben niet veel geld , dus veel entree voor hun exposities (vaak met bijpassende) workshop kan Corrosia niet vragen. Een stad zonder cultuur is een zeer saaie stad.

 • Frans

   

  Gelukkig denkt een meerderheid van de gemeenteraad daar anders over, Dirk.

 • Hannes

   

  Wat zal het dan een totale culturele dooieboel worden in Almere!

 • Jojo

   

  Ik betaal ook belasting Dirk en van mijn belaqstinggeld mag wel geld naar culturele instellingen. Als het aan jou ligt sluiten ook alle sportclubs hun deuren en ligt de helft van het bedrijfsleven plat (wel eens van subsidies voor commerciële bedrijven gehoord? Of denk je echt dat subsidie gelijkstaat aan 'linkse hobbies"?) Maar ja, wel klekker makkelijk die populaire praat op basis van alles moet geld opleveren. Alsof het leven enkel daar om draait.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert