Politiek wil asbestlening voor iedereen

LELYSTAD • Di 3 oktober 2017 | 22:34 • Dinsdag 3 oktober 2017 | 22:34
Alle particuliere huiseigenaren in Lelystad moeten geld kunnen lenen van de gemeente voor de renovatie van hun asbestdak. Dat heeft de gemeenteraad van Lelystad dinsdagavond unaniem besloten.  

Zo'n 10% van de Lelystedelingen met een asbestdak kwam tot nu toe niet in aanmerking voor de lening. De verwachting is dat de huiseigenaren het geleende geld niet kunnen terugbetalen. De kosten van het saneren van een dak worden geschat tussen de 5.000 en 8.000 euro. Wethouder John van den Heuvel moet nu samen met het college een plan bedenken om ook deze groep huiseigenaren geld te kunnen lenen. 

Volgens een rijksbesluit moet iedereen met een dak van asbest dit vervangen door een ander materiaal. Omdat in Lelystad relatief veel asbestdaken voorkomen is de speciale regeling in het leven geroepen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Roel

    Wo 4 oktober 2017 Woensdag 4 oktober 2017

  Voor mijn gevoel een prima actie van de gemeente.

  reageer
 • Faerie

    Wo 4 oktober 2017 Woensdag 4 oktober 2017

  Het rijk wil, dus het rijk moet betalen. Ik vind het echt van de zotte dat de gemeente haar inwoners niet verdedigd tegenover het rijk en het maar accepteert dat mensen enorme kosten moeten maken omdat een ander dat heeft bedacht. Dat kan echt niet zo.

  reageer
 • Cor

    Zo 4 maart 2018 Zondag 4 maart 2018

  Het rijk betaald niet Faerie, integendeel...
  Van elke sanering krijgt de staat veel ( heel veel ) Btw, besefte je dat?

 • Sem

    Wo 4 oktober 2017 Woensdag 4 oktober 2017

  Maar wat als er iets misgaat met zo'n asbest dak. Wordt er dan niet ook naar de gemeente gewezen dat ze in hadden moeten grijpen, omdat er al jaren lang bekend is dat asbest slecht is voor de volksgezondheid? Ik denk dat de overheid hier juist aan doet, voorkomen is beter dan genezen. Je weet nooit of iemand uit de buurt opeens besluit zelf dingen aan zijn dak te gaan doen, waardoor er asbestdeeltjes door de wijk dwarrelen. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat dit zich tot een minimum beperkt en voorzorgsmaatregelen treffen. Je hebt als particulier huiseigenaar ook je verantwoordelijkheid te nemen. Ik vind het netjes dat je bij de gemeente kunt lenen. Wellicht dat er vanuit de rijksoverheid een potje beschikbaar had kunnen komen om een deel mee te betalen. Of is er misschien al een subsidie voor aan te vragen?

 • Poe

    Wo 4 oktober 2017 Woensdag 4 oktober 2017

  Onzin, je bent huiseigenaar en dient te voldoen aan de eisen diende overheid stelt. En die kunnen nu eenmaal wijzigen. Wil je dat niet moet je lekker huren.

 • Bert

    Wo 4 oktober 2017 Woensdag 4 oktober 2017

  Alle betreffende eigenaren kunnen een lening afsluiten en dan eventueel met de verkoop van het huis afrekenen met de gemeente.

  reageer
 • Bas

    Wo 4 oktober 2017 Woensdag 4 oktober 2017

  Nee hoor dat is helemaal niet nodig. Fijn dat ik nu mijn spaargeld ook voor andere doeleinden dan alleen mijn nieuwe dak kan benutten.

 • Boels

    Wo 4 oktober 2017 Woensdag 4 oktober 2017

  Precies! Even om de tafel met banken, makelaars en juristen. Maar groot onderhoud aan het dak (om de 20 tot 30 jaar) is wel een zaak van de eigenaar en bepaalt ook de marktwaarde van het pand. Volgens mij kan een gemeente onderhoud ook afdwingen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert