Nieuwe coalitie wil snelle herindeling luchtruim

LELYSTAD
De partijen die onderhandelen over een nieuwe regering willen dat het luchtruim zo snel mogelijk opnieuw wordt ingedeeld, maar ze houden vast aan openstelling van Lelystad Airport in 2019.
Dat bleek vandaag uit een overleg in de Tweede Kamer, waarbij fracties moties hebben ingediend.

D66 diende samen met CDA, VVD en ChristenUnie een motie in, die het kabinet oproept om voor het kerstreces met een plan van aanpak te komen voor de herindeling van het luchtruim. Het is de verwachting dat na herindeling hogere vliegroutes van en naar Lelystad mogelijk zijn, waardoor de overlast vermindert.
De vier partijen dienden gezamenlijk ook een motie in om een vliegroute van dalend en stijgend verkeer bij Zwolle te verbeteren. Ook roepen ze het kabinet op met heldere regels te komen, die moeten voorkomen dat er luchtvaartmaatschappijen naar Lelystad gaan die niet weggaan van Schiphol.

Eensgezindheid
De eensgezindheid van de vier fracties toont aan dat zij geen gehoor geven aan oproep vanuit de regio om de opening van Lelystad Airport uit te stellen. De Kamerfracties blijven op het standpunt staan dat Lelystad nodig is om Schiphol te ontlasten. Zij vinden de overlast door lagere vliegroutes acceptabel, omdat deze situatie zich mogelijk hooguit vier jaar zal voordoen.
Wel willen de partijen dat de inspraak van overheden en burgers beter moet. Een motie van de PvdA roept het kabinet op hierover voor december een voorstel te doen.

Oppositie
De oppositiepartijen dienden meerdere moties in tegen Lelystad Airport. De SP roept op direct te stoppen met het poldervliegveld. Als de ontwikkeling wel doorgaat, dan wil de SP dat in elk geval een alternatieve vertrekroute over Hierden wordt onderzocht omdat die leidt tot minder gehinderden en het parachutistencentrum op vliegveld Teuge ontziet. 

Mer
GroenLinks wil dat eerst het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld. Ook wil zij dat de milieu effectrapportage uit 2014 opnieuw wordt getoetst, omdat volgens GroenLinks hierin de in juni gepresenteerde lagere vliegroutes niet zijn meegenomen. Dat bevestigde de Commissie voor de mer dinsdag op haar website, waarop ook D66 een motie indiende om duidelijkheid te krijgen over wat er nu precies over de routes in de milieu-effectrapportage is vastgesteld.

Aansluitroutes
Volgens staatssecretaris Dijksma zijn de aansluitroutes tussen de lagere en hogere luchtroutes niet in de mer onderzocht, omdat dit wettelijk niet verplicht is. Wel gaat zij met de Commissie voor de mer in gesprek om helder uit te leggen waarom die verplichting er niet is. Een aantal effecten van de vliegroutes is al in de milieurapportage terug te vinden.

In totaal werden 19 moties ingediend. Daar wordt volgende week dinsdag over gestemd.
reacties (9)

 • Realist

   

  Met het voornemen om de vliegtax opnieuw in te voeren zal de ontwikkeling van vliegveld Lelystad wel gaan tegenvallen. Als je toch moet om rijden ipv van Schiphol dan kan je net zo goed naar vliegveld Weeze rijden om de vliegtax te besparen.

  reageer
 • hans

   

  Tijdens de uitzending was de betrokken wethouder ook aan het woord. Hij begreep het allemaal maar niet... Terwijl hij in de Raad heeft toegegeven dat het Flutveld Lelystad tot 2035 onrendabel is!

  reageer
 • Jeroen

   

  Zeer verhelderende uitzending van Zembla. We worden stelselmatig voorgelogen met rekenmodellen die alleen díe gegevens geven waar de voorstanders op zitten te wachten. De leugen regeert!

  reageer
 • Sara

   

  Tendentieus bedoel je? Vond het maar erg zwak allemaal.

 • Dus...

   

  Wat heb je aan uitspraken van coalitiepartijen als ze nog geen regering hebben gevormd? Eerst een regering vormen dan pas gaan re(a)geren Den Haag!

  reageer
 • Misev

   

  FYI: vanavond NPO 2 om 21.15 u reportage van Zembla over Lelystad Airport.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Laten we duimen, hopen en bidden dat deze coalitie snel valt en er nieuwe verkiezingen komen. Dan kunnen alle Nederlanders die hun gezondheid belangrijk vinden kiezen op een partij stemmen die het vliegverkeer boven Nederland sterk wil beperken.

  reageer
 • HH

   

  In maart was toch ook al duidelijk dat Lelystad Airport ontwikkeld zou worden? En met welke vliegroutes? Heeft de meeste mensen niet uitgemaakt voor hun stem. Waarom zou het ze ook wat uitmaken? Dat handjevol stemmers op de Veluwe en in Overijssel geeft echt niet de doorslag. En in Overijssel waren ze tot voor kort ook bezig met de ontwikkeling van Twente tot Airport. Tot verdriet van velen daar blijft het echter een kleine burgerluchthaven, en komt er geen grote commerciële luchtvaart.

 • Boels

   

  En dan gewoon de vlieg- en milieuconferentievakanties verbieden? En natuurlijk ook de windturbines afbreken die 73 miljard kosten? Maar hoe komt het toch dat we steeds maar ouder worden; dat kan toch niet te danken zijn aan het gemekker over milieu?

 • Maartje

   

  Realiseert u zich dan maar alvast dat de echte tegenstanders zeer klein in aantal zijn, de overige schreeuwenden lopen blindelings er achter aan en nemen alle onwaarheden aan voor zoete koek. Of u het nou leuk vindt of niet, de VVD wordt sowieso een van de grootste partij. Alle eerdere verkiezingen bewijzen dat maar steeds weer. Er veranderd dus niets aan de situatie. Legt u zich nou maar neer bij uw verloren strijd. Het zal uw leven vergemakkelijken. Al die stress en woede is niet goed voor u.

 • Willem

   

  Dit kan niet coalitie , Dijksma zegt heel nadrukkelijk dat dat pas kan in 2023. Als je daaraan twijfelt dien je een motie in.

  reageer
 • Fred

   

  Ik lees net "Wachten met opening is voor de Kamerfractie geen optie, omdat in 2008 is afgesproken dat omwonenden van Schiphol minder overlast zouden krijgen." En dit is precies de enige reden dat ze naar Lelystad willen, het overhevelen van geluidsoverlast naar de polder! Wat een zooitje tuig is het toch! De luchtkwaliteit en woonomgeving van alle mensen in de omgeving wordt verkwanseld. om het verdedigbaar naar omwonenden te maken liegen ze dan het e.e.a. over werkgelegenheid en 'economische vooruitgang'. Er zijn altijd naïevelingen die daarin trappen!

  reageer
 • Boels

   

  De PvdA-bewindspersoon had moeten aftreden wegens 4 jaar gesukkel door politieke onwil. Mooi dat die wil er kennelijk nu wel is en er over een paar maanden een duidelijk (voorlopig) vliegplan ligt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert