Raadsleden voelen zich misleid en belazerd

NOORDOOSTPOLDER • Do 12 oktober 2017 | 21:13 • Donderdag 12 oktober 2017 | 21:13
Raadsleden van oppositiepartijen ONS Noordoostpolder en de SP voelen zich misleid en belazerd door burgemeester Aucke van der Werff. Aanleiding is een brief van de provincie. Die waarschuwt de raadsleden dat het voorstel over de gebiedsontwikkeling van Werelderfgoed Schokland niet deugt. Schokland zit in de portefeuille van Van der Werff.

In het plan worden er op 132 hectare ten zuiden van het voormalige eiland Schokland nieuwe natte natuur, biologische akkers en toeristische voorzieningen gerealiseerd. Het is een groot plan dat 31,5 miljoen euro kost. Dit moet worden opgebracht door de provincie, het Flevo-Landschap, het Rijk en de gemeente. Deels door verkoop van grond.

In het raadsvoorstel staat dat de provincie het risico draagt voor de grondaankopen voor het nieuwe natuurgebied rond Schokland, terwijl het Rijk garant zou staan voor de risico's om andere grond pachtvrij te maken.

Provincie
In een brief aan de gemeente en gemeenteraad schrijft de provincie dat beide zaken nooit zo zijn afgesproken. De provincie zegt niet akkoord te gaan met het beleggen van de risico's van de grondaankoop bij de provincie, waarvan een kleine tien miljoen euro nog niet is gedekt.

Daarmee kan het financiele risico voor de gemeente niet uitkomen op de eenmalige bijdrage van 2,3 miljoen euro, maar mogelijk dus op bijna tien miljoen.

De oppositiepartijen zijn niet te spreken over de informatievoorziening van de burgemeester. Berthoo Lammers van ONS voelt zich misleid door de burgemeester, nu de provincie de raad wijst op een onjuiste voorstelling van zaken. Door de gemeente getekende intentieovereenkomsten met de provincie en het Rijk over werelderfgoed Schokland zijn niet met de raad gedeeld. 

Pvda/GL: 'trek voorstel terug'
"Dit komt in de buurt van misleiding en bedrog", stelt D66. PvdA/GL vind dat de burgemeester het voorstel moet terugtrekken. De collegepartijen zetten ook hun vraagtekens bij het voorstel van de burgemeester, maar wachten zijn uitleg af.

Burgemeester Van der Werff wil geen commentaar geven op de kritiek uit de raad. Vanmiddag hebben fractievoorzitters van de collegepartijen met hem overlegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel