Flevolanders reden vorig jaar het meeste

FLEVOLAND
Flevolandse automobilisten reden vorig jaar gemiddeld de meeste kilometers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Gemiddeld reed een particuliere personenauto die in onze provincie geregistreerd staat vorig jaar 14.200 kilometer. Dat is het hoogste aantal kilometers van alle provincies.

Personenauto’s in Friesland en Drenthe volgen met 12.700 kilometer. Limburgse personenauto’s rijden gemiddeld het minst. Die bleven vorig jaar steken op gemiddeld 11.000 kilometer. De cijfers van het CBS zijn afkomstig uit de online kilometerregistratie van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Het CBS geeft geen verklaring voor de verschillen tussen de provincies.

Grootste groei in recente jaren
Opgeteld reden Nederlandse personenauto’s vorig jaar 118,5 miljard kilometer. Dat is ruim 2 procent meer dan in 2015 en de grootste groei in de afgelopen jaren. Verreweg de meeste kilometers worden volgens het CBS gereden met particuliere voertuigen.

Meer auto's dan ooit
De totale afgelegde kilometers in Nederland vallen hoger uit omdat er meer personenauto's dan ooit zijn. Vorig jaar jaar waren er in Nederland bijna 9 miljoen personenauto's, een miljoen meer dan 10 jaar geleden. De toename van het totale aantal kilometers komt vooral voor rekening van bedrijfsauto's. Maar ook particulieren rijden meer dan ooit.

[https://localfocus2.appspot.com/59e092bf0ced0]

reacties (8)

 • Dick

   

  Ik werk al bijna 38 jaar bij TataSteel (=Hoogovens - Corus) in IJmuiden met veel plezier en ik rijd elke dag 210 km. Ik doe er anderhalf uur tot 2 uur over om er te komen en bijna 2 uur terug naar huis. Bij slecht weer of bij ongelukken zitten ik ruim 4 uur per dag in de auto. Zo'n soort Staal bedrijf is nergens anders in Nederland.

  reageer
 • E Versteegt

   

  Echt heel erg flauw, @Kiwi, om meteen mensen die iets positiefs zeggen te betichten van "zal wel bij een OV-vervoerder werken" . Wieke heeft gewoon gelijk. Op Japan na is er geen enkel ander land in de wereld waar treinen zo vaak en zo stipt rijden als in Nederland. Ja, als er maar 2 treinen per dag rijden en geen bovenleidingen zijn kan ik in een land met een dik pak sneeuw ook prima tussendoor het spoor sneeuwvrij houden. Dat is geen vergelijk. Natuurlijk blijft er altijd wat aan te merken, maar zeker in steden of tussen steden is het OV gewoon prima! Ook in Flevoland. Als je nou in een dorp of een buitengebied woont, dan wordt het een ander verhaal. Maar daarom ben ik ook in een stad gaan wonen :P Overigens wat de autokilometers betreft: Is er wel rekening mee gehouden dat een paar grote leasemaatschappijen in Almere zijn gevestigd? Staan auto's niet ook daar op naam? (weet niet precies hoe de onderzoeksdata zijn vergaard).

  reageer
 • Bert

   

  Ik reis veel omdat er in Flevoland geen bedrijf is dat iemand van 45+ aanneemt. Ik heb een mooie baan in Delft, dat is elke dag 180km

  reageer
 • Joop Rigter

   

  Meer asfalt is meer vervuiling door steeds meer verkeer. Hou liever de leefomgeving zo schoon mogelijk. Consolidatie van wat we hebben moet de norm worden in plaats van het streven naar steeds meer economische groei. Laten we de wereld netjes en leefbaar doorgeven voor degenen die na ons komen.

  reageer
 • Nolly

   

  En zie hier de reden voor meer ongevallen in het verkeer. Natuurlijk heeft de smartphone ook een aandeel hierin , maar de Slechte staat van het wegennet dragen daar ook aan bij. Het is gewoonweg drukker op de weg mensen, dat is de prijs voor economische groei. En het openbaar vervoer is zo nog slechter, duur, slecht georganiseerd, wazig betaalsysteem, slecht toegankelijk , geen zitplaats , duurt vele malen langer om op je bestemming te komen. In Japan hebben ze dat veel beter onder controle.

  reageer
 • wieke

   

  Het openbaar vervoer in Nederland is prima geregeld. Overal is kritiek op te leveren ... Ja, in Japan is het zeer efficiënt, maar hebt u de documentaire daarover gezien? Dat moeten wij niet willen, de hele maatschappij daar is trouwens anders. Ik reis veel en graag met het OV. En de slechte staat van het wegennet?? Ik weet niet hoe vaak u op buitenlandse wegen rijdt? Maar in de meeste landen is het slechter.

 • Den

   

  zeker: stampen/duwen de treinen net zo lang vol totdat het potdicht zit. Het is daar zelfs een beroep: aanduwer. check you tube. in NL hebben wij één van de best georganiseerde spoorwegen ter wereld.

 • laat alle reacties zien
 • Joop

   

  Volgens mij ligt de oorzaak in het doorgeslagen flexibiliseren van de arbeidsmarkt en het onophoudelijke centraliseren van werkgevers. Hierdoor moet je als werknemer steeds maar verder reizen voor je werk. En dat is vaak simpelweg niet met het OV te doen.

  reageer
 • Asjemenou

   

  Als we zoveel meer kilometers maken, waarom wordt ons wegennet daar niet op aangepast? Des te meer volk op de weg des te meer wegen er nodig zijn...... Waarom zijn onze A wegen niet standaard 2x 3 baans en onze N wegen niet standaard 2x 2 baans? Wakker worden overhead en ga eens asfalteren.

  reageer
 • Wieke

   

  Ik vind dat er behoorlijk wat wordt aangepast, men is voortdurend bezig .... Er zijn belangrijker zaken om geld aan uit te geven dan aan nog meer asfalt.

 • 13xx

   

  zou de verklaring kunnen zijn dat er veel auto lease bedrijven in Flevoland zijn gevestigd en ook in de provincie staan geregistreerd?

  reageer
 • MKM

   

  Vermoedelijk niet, want het gaat om particuliere personenauto's.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert