Vleermuizen en mussen onder 200 asbestdaken

LELYSTAD • Do 19 oktober 2017 | 21:44 • Donderdag 19 oktober 2017 | 21:44
Bij tweehonderd huizen met asbestdaken in Lelystad zijn schuilplaatsen voor vleermuizen en huismussen aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek dat door Landschapsbeheer Flevoland is uitgevoerd in opdracht van de gemeente. 

200 van de 1200
Het onderzoek is gedaan bij alle 1200 woningen die een asbestdak hebben. Deze daken moeten worden vervangen, maar de aanwezigheid van vleermuizen en huismussen gooide roet in het eten. Het werk aan de daken is verboden tijdens het broedseizoen van de mus. Bovendien moet er vanwege de aanwezigheid van beide diersoorten een ontheffing worden aangevraagd omdat de leefplekken door werkzaamheden worden verstoord.

Tijdens een overleg donderdagavond op het stadhuis tussen verschillende buurtcollectieven en de gemeente over de asbestsanering, zijn bewoners over de uitslag van het onderzoek op de hoogte gesteld.

Ontheffing
Bewoners van een asbesthuis krijgen over een maand een brief in de bus waarin staat of er al dan niet huismussen of vleermuizen onder hun dak schuilen. Daar zit dan ook een kant-en-klare aanvraag voor een ontheffing bij. Binnen twee weken zal de provincie deze ontheffing vervolgens toekennen.

Vervanging van de asbestplaten bij de 1000 huizen zonder de beschermde dieren kan dan meteen van start gaan. Bij de 200 woningen die wel plek bieden aan vleermuizen en mussen kan dat alleen gebeuren buiten het broedseizoen van de huismussen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel