Dorpen willen mogelijkheid afmeren bootjes terug

TOLLEBEEK • Wo 1 november 2017 | 20:47 • Woensdag 1 november 2017 | 20:47
Nog een laatste keer gaat Jaap Naaktgeboren het proberen. Als voorzitter van het Tien Dorpenoverleg Noordoostpolder maakt hij zich hard voor het afmeren van bootjes aan de loswal in Tollebeek en Marknesse. 

Hij heeft daarom een zienswijze ingediend op het provinciale afmeerbeleid. Nu mogen bootjes er maximaal drie dagen liggen. Naaktgeboren wil dat dorpelingen de mogelijkheid hebben om hun boten van het voorjaar tot en met het najaar aan de loswal te laten liggen.

Leo de Munnik is één van de inwoners van Tollebeek die een boot heeft. Het nieuwe beleid van de provincie vindt hij een probleem. "Mijn boot moet uit het water getakeld worden. Als ik nu terug kom van vakantie, bel ik het bedrijfje dat die kranen heeft. Maar die heeft ook een eigen agenda en kan vaak niet binnen drie dagen komen," legt De Munnik uit. 

De loswallen in beide dorpen zijn nog niet zo lang geleden helemaal opgeknapt. Het was toen ook de bedoeling dat de inwoners daar hun bootje neer konden leggen. Volgens Jaap Naaktgeboren maakt dat het aanzicht fraaier en vergroot het de levendigheid van de dorpen. 

De provincie buigt zich later over de zienswijze van het Tien Dorpenoverleg. Twee jaar geleden wilde de provincie het afmeren in de vaarten helemaal verbieden. De vaarten zouden dumpplekken voor bootjes zijn geworden. Ook zouden de bootjes binnenvaartschepen in de weg zitten. Na protest van onder anderen burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder werd het beleid al versoepeld, maar nog niet voldoende voor Tollebeek en Marknesse. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel