Ondernemers kunnen lenen voor duurzame energie

LELYSTAD
Lelystadse ondernemers die projecten willen realiseren op het gebied van duurzame energie, kunnen binnenkort aankloppen bij het Lelystads Energie Fonds (LEF). Daar kunnen zij een lening aanvragen van minimaal 100.000 euro.

Burgemeester en wethouder stellen de gemeenteraad voor om de komende jaren 14 miljoen euro in het fonds te stoppen. Dat geld heeft de gemeente eerder ontvangen met de verkoop van haar belang in energiebedrijf Nuon.

Elk jaar 2 miljoen euro beschikbaar
Het is de bedoeling dat elk jaar een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar komt voor de leningen. LEF is vooral bedoeld voor ondernemers. Volgens wethouder Elly van Wageningen komt er ook 1 miljoen euro extra beschikbaar voor duurzaamheidsleningen aan particulieren. Die mogelijkheid bestond al, maar vanwege het succes is het geld bijna op. 

Geleend geld moet terug in LEF
De bedoeling is dat het uitgeleende geld op den duur wordt terugbetaald. Op deze manier kan het fonds weer nieuwe leningen verstrekken. Lelystad heeft de ambitie om energie-neutraal te zijn in 2025. 

Gemeente richt BV op
Ondernemers kunnen niet direct geld lenen van de gemeente. Burgemeester en wethouder willen daarom een BV oprichten. De gemeente is wel de enige aandeelhouder. Het voorstel moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Als dat is gebeurd, kan de BV begin 2018 worden opgericht. Vanaf dat moment kunnen ondernemers hun projecten indienen voor financiering.

reacties (2)

 • Saint

   

  Ik wil, als particulier, ook 100.000 euro lenen voor mijn project om duurzame energie op te wekken te financieren. Ik kan wel 9 zonnepanelen kwijt. Met 100.000 euro zou je ook 50 particulieren kunnen sponseren om hun bijdrage te leveren om duurzame energie op te wekken.

  reageer
 • Boels

   

  Een gemeente die gaat bankieren? Als een ondernemer geen krediet krijgt van de thuisbank dan deugt het zakenplan niet. Een gemeente kan niet bankroet gaan en kan achteroverleunend de meest waanzinnige plannetjes financieren zonder borg. Het wordt steeds gekker in Flevoland.

  reageer
 • Hannes

   

  De ene gemeente steekt de andere weer aan! Zo'n gecamoufleerde strategie gaat ook gepaard met de BV Floriade!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert