Dijksma: fouten Lelystad Airport door gebrek aan expertise

LELYSTAD
Er is te weinig expertise op het ministerie van Infrastructuur om goed om te gaan met ingewikkelde milieu-effectrapportages (m.e.r.). Dat heeft voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma gezegd, schrijft dagblad De Stentor. Het gebrek aan kennis zou volgens Dijksma de reden zijn dat er fouten zijn gemaakt in de m.e.r. voor Lelystad Airport. In zo'n onderzoek wordt gekeken naar de gevolgen voor het milieu en naar eventuele geluidsoverlast voor de omgeving.  

Volgens Dijksma is het tekort aan goed personeel te wijten aan het streven naar een steeds kleinere overheid. Dijksma deed haar uitspraken hierover tijdens een lokale talkshow in het Twentse Diepenheim. Ze wilde de uitspraken in De Stentor niet verder toelichten. 

Tweede Kamer: debat met opvolger van Dijksma
De uitspraak van de voormalige staatssecretaris is reden voor de Tweede Kamerfracties van CDA, D66, VVD, ChristenUnie en GroenLinks om vragen te stellen aan de opvolger van Dijksma, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De fractie van GroenLinks wil ook in debat met de minister.
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger zegt blij te zijn dat de voormalige staatssecretaris nu eindelijk hardop zegt dat er fouten zijn gemaakt in de milieueffectrapportage van het vliegveld. "Ook voordat deze fouten een paar weken geleden aan het licht kwamen was al duidelijk dat de onderzoeken rondom Lelystad Airport onvolledig waren. Wat ons betreft moet de m.e.r. volledig opnieuw worden gedaan, want de uitbreiding van de luchthaven heeft grote gevolgen en dat kun je niet doen op basis van slechte onderzoeken", vindt Kröger.
GroenLinks wil dan ook van de minister horen dat alle effecten van de uitbreiding eerst goed in kaart worden gebracht en tot die tijd moeten de plannen de ijskast in. "Lelystad Airport kan niet in 2019 open. Want we weten dus nu waarom er fouten zijn gemaakt, te weinig specialistische kennis van ambtenaren. We willen eerst van minister Van Nieuwenhuizen weten of dat probleem opgelost kan worden", zegt Suzanne Kröger.

Ministerie: er zijn al verbeteringen doorgevoerd 
Een woordvoerder van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat laat aan Omroep Flevoland weten dat de kritiek over een gebrek aan expertise niet actueel is. Er zijn tijdens de regeerperiode van Dijksma al verbeteringen doorgevoerd, naar aanleiding van een onderzoek op het ministerie. Ook geeft de woordvoerster van het ministerie aan dat milieueffectrapportages altijd door externe partijen worden gedaan. Het ministerie doet dat niet zelf. 

Hieronder een audiofragment van de bewuste talkshow: 
 

reacties (21)

 • Kansloze uitbreiding

   

  Gebrek aan expertise 'Schiphol en de KLM' bestaat al 100 jaar.

  reageer
 • Freek

   

  Jop zal wel geschokt zijn.

  reageer
 • Kees

   

  Het leven is niet moeilijk, als je er niet voldoende verstand van hebt moet je het niet doen. Dus ook stoppen met dat vliegveld

  reageer
 • Merreha

   

  Economisch belang boven alles. Dan liegt de politiek rustig omdat te realiseren.

  reageer
 • Jansen

   

  Wanneer vertrekt nu de eerste vakantievlucht vanaf Lelystad naar een zonnige bestemming de dagen beginnen al wat killer te worden

  reageer
 • Jan2

   

  Half uurtje meer uittrekken voor je vakantie. Dan kun je van schiphol vertrekken en nog leuk winkelen ook desgewenst.

 • laat alle reacties zien
 • lelystedeling

   

  Al gaat de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel

  reageer
 • Ger

   

  Ik was erbij toen ze dit uitsprak. En zoals altijd pikt de journalist er één zinnetje uit en kijkt niet naar de context van deze uitspraak. En iedereen kan weer los op Omroep Flevoland site! Plaats geen foto of een foto tijdens de uitspraak.

  reageer
 • SJP

   

  Eerste foto kon ze nog lachen... daarna werd het serieus.. tja daar sta je dan.

  reageer
 • Jan

   

  Omdat er te weinig kennis is op het ministerie doen ze maar wat en worden de bewoners van de polder bedonderd stop met dit onzin vliegveld

  reageer
 • Boels

   

  Ook bij de volksvertegenwoordigingen ontbreekt technische kennis. NL doet het op technisch en wetenschappelijk gebied best goed en dan is het treurig om te constateren dat ze in feite de democratische gekozen organen laten beslissen hoe ze hun werk moeten doen. Of er een probleem is dat opgelost moet worden is aan de politiek; maar laat dan het oplossen over aan de deskundigen.

 • Nol

   

  Wat een mop !! Of denkt de politiek nu echt dat de burger mallepietje is?

  reageer
 • KC

   

  .De techneuten zijn meestel weg bezuinigd en daar voor in de plaats zijn er juristen gekomen die geen verstand van techniek hebben.

  reageer
 • Suikerbietenniveau

   

  Dan huurt men de expertise maar in uit de ons omringende landen. (dus niet een of ander vaag bevriend bureautje inhuren) Maar In ieder geval voorlopig de met de natte vinger of ook wel creatieve verkregen toezeggingen direct intrekken.

  reageer
 • Harry Klein

   

  De PvdA laat hier haar ware aard zien! Achteraf wijzen naar alles en iedereen terwijl zij zelf werkelijk niets bereiken en bereikt hebben!

  reageer
 • Heel dicht bij het vuur

   

  Wacht even... Het is de VVD die de oberheid dusdanig heeft gesnoeid dat er veel expertise is verdwenen: lees: ontslagen omdat er bezuinigd moest worden. Het inhuren van de experts zijn geregeld voormalige ambtenaren die nu ZZP er zijn of bij een ondersoeksbureau werken. Ook een dingetje is het openbaar aanbesteden: eigenlijk dienen we niet meer meer te letten op kwaliteit, alleen de prijs. Killing!!!

 • Henk

   

  Volgens mij is een ‘kleinere overheid’ echt een VVD dingetje. Staat niks dergelijks in het PvdA programma.

 • Jan

   

  Daar is altijd een gebrek aan bij de PvdA. Kijk naar Herrema (PvdA) en Jannewietske de Vries (PvdA) die hebben ook een gebrek aan expertise aangaande de Flopiade.

  reageer
 • euro

   

  wat een onzin expertise is er genoeg maar wat wil je wel en niet in een MER rapport schrijven. en dhr Fackeldey maar roepen fictie het is een gelopen race. hij zou juist de inwoners moeten beschermen maar loopt achter schiphol aan.er zijn specialisten genoeg kijk maar naar het analyse rapport van hoog overijsssel het rammelt aan alle kanten

  reageer
 • HH

   

  Volgens mij zit er op het ministerie op heel veel dossiers geen kennis meer. NS en ProRail hebben ook zo ongeveer een vrijbrief, net als LVNL, Schiphol. Alles wat die partijen zeggen, wordt blindelings overgenomen. Interessante vraag is dus wat al die duizenden mensen op het ministerie nog wel doen... Niet met zijn allen Rijkswaterstaat aansturen, neem ik aan. En ook niet aan de Omgevingswet werken, die al jaren vertraagd is. Ook niet aan klimaatbeleid. Dus, waar wordt door het ministerie zoveel tijd in gestoken?

  reageer
 • Martijn

   

  Dus... De overheid heeft inderdaad wel erg veel geblunderd! Dat is precies wat de meeste tegenstanders dwars zit! Toch fijn dat er nu een van de grootste voorvechters durft te zeggen dat er iets niet klopt! Bedankt voor je steun, HH...

 • Maartje

   

  ? Je mag het zeggen.

 • Stevie

   

  Wat een onzin. De overheid krimpt weliswaar, maar expertise wordt steeds meer uitbesteed. Ingenieursburo's en bedrijven die geluidmetingen en stankmetingen verrichten zijn nagenoeg altijd externe bedrijven. Het probleem is de politici zelf ! Lelystad Airport werd aangewezen als 'het' vliegveld, terwijl deze te dicht op Schiphol ligt. Eenmaal de keuze gemaakt wilde men vooral geen gezichtsverlies lijden.

  reageer
 • Boels

   

  Wel een kanttekening bij het functioneren van externe adviesburo's: er bestaan daarvoor geen keurmerken of toezichthouderij. De kwaliteit van de adviezen is dan niet per definitie beter dan bij intern verkregen adviezen. Al is bij de laatste een politieke kleuring vrijwel onvermijdelijk.

 • Rob

   

  Onvoldoende expertise, mevrouw Dijkstra moest zich schamen en staat haaks wat ze altijd verdedigd heeft. Ze heeft de boel doelbewust verdraaid om een gunstige beeld te schetsen en tegenstanders de mond te snoeren. Hier het bewijs dat alles wat de leefomgeving aangaat rammelt aan alle kanten en dat het vliegveld er nooit had mogen komen. De burger wordt hiervan de dupe om nog maar niet te spreken over mogelijk toekomstige rampen die gaan plaatsvinden in de regio doordat de luchthavens Schiphol/ Lelystad te dicht op elkaar zitten in de aanvlieg en vertrek routes. Qua werkgelegenheid zal het ook een fopspeen zijn en zal er alleen maar spraken zijn van verschuiving van Schiphol naar Lelystad. Verder is het alleen maar instappen en wegwezen.

  reageer
 • stip

   

  Daar staat het dan, wel kwantiteit (veel ambtenaren) maar geen kwaliteit. Men heeft alleen maar oog voor meer meer, maar vergeet dat kwaliteit vele malen beter is. Zeer slecht beleid.. en daar was zij mede verantwoordelijk voor. Is dit niet overal binnen de ministeries het geval?? Iedereen dekt zich in door weer een regeltje te maken, welke vaak totaal niets bijdraagt aan oplossingen.

  reageer
 • Boels

   

  Klassiek handjes wassen in onschuld. Met haar milieu-activistische achtergrond heeft ze de zaak 4 jaar lang getraineerd. Het afschuiven op een tekort aan deskundig personeel door het streven naar een kleinere overheid is een gospe; de invloed van de overheid is nog nooit zo duidelijk voelbaar. Deskundigheid en politiek gaan zeer moeizaam met elkaar om.

  reageer
 • Prutsers

   

  Ondanks alle fouten en gebrek aan expertise vooral doorgaan. Wat maakt het uit als z n vliegtuig neerstort. Economie is veel belangrijker dan veiligheid

  reageer
 • Rob

   

  Helemaal mee eens, was er maar sprake van economische groei voor de regio maar wat ze verkondigen is allemaal een wassenneus. Ofwel gebakken lucht. Wat ze minder gaan doen op Schiphol verhuizen ze naar Lelystad incl. de mensen en de opbrengst verdwijnt in de zelfde zakken. De troep, onveiligheid, veiligheid en milieubelasting is voor de provincie.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert