Laatste schakel klaar in hoogspanningsnet NOP

EMMELOORD
Bij Emmeloord wordt woensdag het hoogspanningsstation Zuidervaart officieel in gebruik genomen. Het station is het laatste onderdeel van de nieuwe infrastructuur die nodig is door de komst van het Windpark Noordoostpolder.

De 86 molens in dit park bij de Westermeerdijk wekken 1,4 miljard kilowattuur per jaar op, genoeg om 400.000 huishoudens van stroom te voorzien. Om die productie op het landelijke net te krijgen, moest netbeheerder Tennet onder meer een ondergrondse kabel van 25 kilometer aanleggen en twee hoogspanningsstations bouwen.

Zonnepanelen
Eerder kwam een schakelstation aan de Westermeerdijk al in bedrijf. Ook is het bestaande station bij Ens uitgebreid. Met de opening van het hoogspanningsstation bij Emmeloord is de laatste schakel in het netwerk klaar.

Bij de bouw van het station aan de Nagelerweg is extra zorg besteed aan duurzaamheid. Het is het eerste in Nederland dat zichzelf met zonnepanelen van energie voorziet. Ook is volgens Tennet gelet op de inpassing in het landschap, onder meer door de aanleg van een paddenpoel.

Het is de bedoeling van de netbeheerder dat het duurzame karakter van het station bij Emmeloord het voorbeeld wordt voor alle hoogspanningsstations in Nederland.

reacties (3)

 • Schaapjes

   

  Duurzaamheid is in Nederland nog steeds een verdienmodel. Als je enerzijds de maximumsnelheid verhoogd en de luchtvaart uitbreid dan ben je toch volstrekt ongeloofwaardig als overheid. Wat dat betreft creëer je dan vanzelf klimaat scepsis.

  reageer
 • Polderboer

   

  De rekening van duurzame energie komt vanzelf. De burger moet het gewoon ophoesten. Subsidie is nodig om iets op te starten maar dat verhaal van windenergie duurt inmiddels al meer dan 20 jaar. Zal er iemand wakker worden die zegt, hadden we het maar anders gedaan. Nee is natuurlijk het antwoord de rijken worden rijker van de subsidies en laat de burgers maar betalen.

  reageer
 • Boels

   

  Kosten €100 miljoen (zoeken op tennet+zuidervaart) door de verbruikers op te hoesten plus natuurlijk de subsidie per kWh. En als het niet onvoldoende of te hard waait dan moet overschakeld worden op fossiel opgewekte elektriciteit en dat is 75% tot 80% het geval. Tel uit je "winst" en neem je verlies. Maar het scheelt wel een honderdmiljoenste graad (of zoiets) in de opwarming van de aarde.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert