"Gemakkelijker hypotheek voor vervanging asbestdaken"

LELYSTAD
Wethouder John van den Heuvel van de gemeente Lelystad wil dat inwoners van die stad gemakkelijker een hypothecaire lening kunnen afsluiten om hun asbestdaken te vervangen. In 2018 mag de hoogte van een hypotheek in Nederland niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Dat plafond zou volgens de wethouder verruimd moeten worden voor de eigenaren van asbestdaken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Lelystad kent relatief veel huizen met asbestdaken. De rijksoverheid heeft bepaald dat deze daken, vanwege gezondheidsrisico’s, in 2024 verwijderd moeten zijn. Voor veel huizenbezitters met asbestdaken is het moeilijk om financiering voor de sanering te vinden.

In de brief komt Van den Heuvel nu met het voorstel om het hypothecaire plafond voor deze groep te verruimen. Hij wijst er op dat woningbezitters met een houten fundering nu al een ruimere hypotheek mogen afsluiten om deze fundering te vervangen. De wethouder wil dat het rijk meer haast maakt met een financiële regeling voor eigenaren van woningen met asbestdaken. 
 

reacties (3)

 • Kogge

   

  Honderd jaar kunnen deze asbest daken nog mee, dus staat betaal die vervanging waar de bewoners niet voor 2024 hebben gevraagd.

  reageer
 • Johan

   

  100 jaar wil ik niet zeggen, maar tientallen jaren is gewoon mogelijk. Asbestdaken zijn ook niet gevaarlijk zolang ze er liggen. De houten spanten/gordingen zijn ook niet gevaarlijk maar als ze vlam vatten komt er CO2 vrij, moeten we al het hout uit onze huizen ook maar meteen preventief verwijderen?

 • Rinus

   

  Blijft doorduwen deze wethouder, hoop dat ze in Den Haag nu eens luisteren.

  reageer
 • Bewoner lelystad

   

  En zo kunnen we er nog wel een paar bedenken .kozijnen verrot lening ! Je tuin vernieuwen geld lenen ! Sparen ze weten wat voor huis ze gekocht hebben . Dat moet de rest van Lelystad ook

  reageer
 • KC

   

  Kopers van het eerste uur en ook latere kopers wisten niet een iets van asbest. Dat er vanuit de wet komt om eea te verwijderen konden zij niet bevroeden. De overheid stelt een verplichting in, dan moeten zij deze mensen ook helpen. De onderdelen die u noemt zijn geen verplichtingen en je kan er gewoon voor sparen. Dat is te overzien. Bij deze mensen komt ca. 10.000 euro gewoon extra uit de lucht vallen door een maatregel van de overheid.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert