OM: vermenging visserij met drugshandel 'zorgwekkend'

URK
De vermenging van de visserij met de internationale drugshandel is zorgwekkend. Dat zei officier van justitie Koos Plooij dinsdagmorgen tijdens een regiezitting over de Urker drugskotter Z-181. Ook de rechtbank vindt dat er sprake is van verwevenheid tussen bovenwereld en de onderwereld en is de rechtsorde daardoor geschokt. De verdachten blijven daarom vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van hun zaak.

Nieuw bewijs
Drie Urkers en twee buitenlanders die in juni in Harlingen werden aangehouden staan terecht. Op de Urker kotter Z-181 bleek 260 kilo cocaïne in een verborgen ruimte te liggen. Het OM schatte de straatwaarde dinsdag op 6,5 miljoen euro. Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat de kotter eerder drugs heeft vervoerd. 

Het OM zegt bijna klaar te zijn met het onderzoek en meer bewijs te hebben tegen de verdachten.  Het OM heeft de navigatieapparatuur van de kotter onderzocht en de mobieltjes van de verdachten. 

'Eigenaar bedreigd'
De eigenaar van de kotter wil volgens het OM geen verklaringen meer afleggen omdat hij en zijn gezin worden bedreigd. Uit onderzoek blijkt dat het adres van de eigenaar bekend is bij de topcrimineel die het drugstransport vermoedelijk organiseerde. Volgens de advocaat van de Urker zouden drugscriminelen in 2015 al hebben gedreigd een granaat op zijn woning te gooien. Het OM kwalificeert de bedreigingen als zeer ernstig.

Tandem 2
De zaak van de drugskotter kwam aan het rollen nadat het OM de hand had weten te leggen op berichtenverkeer tussen topcriminelen. In die communicatie werden de Z-181 en de naam van de eigenaar genoemd. Dat onderzoek heeft de naam Tandem 2 gekregen. Op basis hiervan werd een van de criminelen, Mohammed S. geschaduwd. Hij ontmoette de eigenaar van de Z-181 en zo kwam  de kotter in beeld. Het schip werd daarna in de gaten gehouden door de kustwacht.  Midden op de Noordzee lag de kotter minutenlang in het spoor van het Panamese containerschip MSC Krystal. Het is een scheepsbeweging die volgens de kustwacht absoluut niet past bij de normale visvaart. 

'Drugs overboord gegooid'
Het vermoeden ontstond dat er drugs overboord van het containerschip werden gegooid en dat die door de Urkers later zijn opgehaald. Toen het schip terugkeerde in de haven, werd het opgewacht door een rechercheteam. Op de kotter werden de drugs gevonden. Vijf mannen werden opgepakt. Drie Urkers, een Pool en een man uit Montenegro.

De zaak van de Z-181 wordt volgend jaar maart inhoudelijk behandeld. Dan volgt ook een strafeis tegen de verdachten. 

In het berichtenverkeer waar justitie de hand op heeft weten te leggen, zouden ook meer namen van Urkers circuleren. De zaak Tandem 2 wordt half december voor het eerst behandeld. Wellicht wordt dan duidelijker hoe groot de infiltratie van de drugscriminelen in de visserij op Urk is.

reacties (23)

 • Uk

   

  Google ff naar de werkloosheidscijfers!!

  reageer
 • Tdb

   

  Buiten al deze onzinnige discussies, van harde weekers of niet. Ik als trotse geboren en getogen Urker, hoop ik van harte dat deze urker vissers criminelen kei en keihard aangepakt worden. En tot aan de laatste cent kaalgeplukt worden door de belastingdienst.

  reageer
 • Picasso

   

  En wie zegt dat er in de rest van Flevoland niet keihard gewerkt wordt? Belachelijk vooroordeel.

  reageer
 • Rammetjes

   

  Vreemd dat er dan niet meer geïnteresseerden zijn. Genoeg harde werkers van buiten die het voor de helft zullen doen.

  reageer
 • Klaas

   

  Mooi om te lezen dat dit de 1e pick-up was van de kotter van Johannes.. waarom werd er in 2015 al gexreigdmet granaten op zijn huis? Of was hij toen een grote handelaar/afnemer van de ‘baas’ met betalingsproblemen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Schaapjes

   

  Momenteel wordt er in de visserij gewoon goed geld verdient. Maar daar staat tegenover dat je er ook echt hard voor moet werken. Er zullen misschien meer kotters bij betrokken zijn maar zo grootschalig als NRC ons wil doen geloven dat gaat er bij mij niet in. Het merendeel van de Urker vissers komt gewoon op een legale wijze aan zijn geld.

  reageer
 • Gerard

   

  Ze verdienen in de visserij op moment ook meer dan een ton per jaar!!! Maar dat is geen baan van 9 tot 5. Dag en nacht 5 dagen lang, in weer en wind!!!

  reageer
 • Pablo

   

  Er word momenteel goed geld verdient in de visserij. De prijzen zijn erg gunstig voor de vissers en dat betekent dus ook dat sommige vissers ruim een ton per jaar verdienen dus dan kun je wel een "leuke" auto of keuken halen ja. Dus stop aub over auto's of huizen want dit heeft de gemiddelde Urker en dat is echt niet bij iedereen aan komen waaien maar door keihard te werken. Daar kunnen ze in de rest van Flevoland nog een puntje aan zuigen!

  reageer
 • K.

   

  Het is juist wel zorgwekkend, en dat moet ook benoemd worden. Als je bij de Telegraaf leest dat er vermoed wordt dat de criminelen er niet voor terug hadden gedeinsd om de vissers om te leggen als die met de politie zouden praten, dan raakt dat de hele gemeenschap Urk en niet alleen die paar criminele vissers. Als er granaten op je huis gegooid worden is er een reële kans dat er ook onschuldigen getroffen worden. Kijk nou eens naar al die liquidaties de afgelopen jaren en hoeveel onschuldige mensen daar ook bij geraakt worden, dan wil je dat niet als dorp op je af krijgen. Geef dan ook het OM en de media niet de schuld dat onschuldige mensen er bij betrokken worden. Daar hebben de criminele broeders wel voor gezorgd door zich met de Cokemaffia in te laten.

  reageer
 • bROMSNOR

   

  Dat staat in het artikel.

  reageer
 • .VV.

   

  Helemaal mee een Frenk,👍 Moet je kijken in wat voor dikke bolides en in kastelen ze wonen (sommigen)

  reageer
 • .VV.

   

  Ik hoopndat de strafeis in maart SUPERHOOG is.

  reageer
 • Frenky

   

  Welke krant, de telegraaf of de Donald duck?

  reageer
 • bROMSNOR

   

  Volgens de krant is er een politie-onderzoek naar diverse/vele boten. Dat is niet zonder reden. Ze worden allemaal genoemd in de gekraakte communicatie van de drugsbende. Het zou ook logisch zijn om iedereen in de visserij met een te groot huis of te grote auto voor zijn functie eens tegen het licht te houden. Slechts een enkeling heeft de loterij gewonnen.

  reageer
 • Desiree

   

  Er zijn vele boten die onderzocht worden en waar dus wat mee is. Smokkel is gewoon routine waarbij men massaal het vertrouwen van de burgers en controle-instanties. Logisch dat nu op kosten van de branche (uit Urk) een 100% controle ingezet zal worden.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Er is nog geen enkel bewijs van de suggesties die gewekt zijn in het NRC. Het gros van onze Urker bevolking verdient zijn geld gewoon met fatsoenlijk hard werken en van grootschalige vermenging tussen onder en bovenwereld is totaal geen sprake.

  reageer
 • Rob

   

  Lijkt meer en meer op een pirateneiland, een vrijstaat waar alles kan.

  reageer
 • John

   

  Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten. Een bekende uitspraak en daarom ook eens met een veroordeling. Wat mij wel stoort is de uitspraak van de officier:" Officier van Justitie Koos Plooij noemde de vermenging van visserij met de internationale drugshandel 'zorgwekkend' ", Zoals door deze omroep is opgeschreven. Je raakt hiermee een hele grote groep hardwerkende mensen die niets met drugshandel te maken hebben. Als je dit zegt of opschrijft moet je het ook bewijzen en anders niet uiten! Omdat de NOS links is hoeft Omroep Flevoland dat toch ook niet te zijn?

  reageer
 • Oale

   

  Van sigaretten handel naar drugshandel

  reageer
 • Jaauwk van marij

   

  Ik denk dat het hier slechts ging om het privé gebruik van een van de opvarenden te bekostigen al dan niet gedwongen Door de huisdealer van Urk. Het is te hopen dat die laatste nu eens niet de dans ontspringt

  reageer
 • Desiree

   

  Niet te geloven, de hele bemanning weet er dan van en moet ook betaald worden. Dat loopt toch in de vele duizenden, per man. Zo komt men toch aan die leuke auto voor de deur of die grote keuken.

  reageer
 • Desiree

   

  Niet te geloven, de hele bemanning weet er dan van en moet ook betaald worden. Dat loopt toch in de vele duizenden, per man. Zo komt men toch aan die leuke auto voor de deur of die grote keuken.

  reageer
 • bROMSNOR

   

  Wat een sukkels. Ten eerste om er aan te beginnen en ten tweede om gewoon in zicht een ontmoeting te hebben. Iedereen ziet toch onmiddellijk wat er aan de hand is. Het is niet alsof er een vertegenwoordiger op gesprek komt. Ten derde om dan zo zichtbaar op zee te doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En hoeveel geld heeft men er mee opgevist?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert