Windplan Blauw krijgt hoogste molens

DRONTEN • Vr 1 december 2017 | 11:33 • Vrijdag 1 december 2017 | 11:33

De hoogste windmolens van Nederland komen langs de Colijnweg bij Dronten te staan, als de hoogte geen belemmering is voor het vliegverkeer van en naar Lelystad Airport. De molens krijgen een tiphoogte van 248 meter, bijna vijftig meer dan de 200 meter bij Eemshaven. De windmolens zijn onderdeel van Windplan Blauw, dat woensdag wordt gepresenteerd.

In het gebied tussen de Colijnweg bij Ketelhaven tot aan de Maximacentrale bij Lelystad moeten vanaf 2021 binnen de gemeente Dronten 74 kleinere windmolens worden vervangen door 61 grote. Het project is een initiatief van SwifterwinT, waarvan 120 van de 140 huishoudens in het gebied lid zijn, in samenwerking met Nuon.

Kleine luchtvaart
De hoogste molens van 248 meter komen aan de kant van Ketelhaven. Tot in het IJsselmeer zijn molens met een tiphoogte van 213 meter gepland. De lagere hoogte houdt verband met de vliegroute voor de kleine luchtvaart, die na de uitbreiding van Lelystad Airport langs de A6 loopt. Volgens Stephan de Clerck van SwifterwinT is de hoogte van de molens nog in discussie bij ministeries. Eerder hebben belangenorganisaties van kleine luchtvaart aangegeven dat hoge molens ongewenst zijn.

Goed overleg
Windplan Blauw presenteert woensdag waar zij windmolens wil plaatsen. Dat moet in goed overleg met eigenaren van bestaande molens gebeuren, zegt De Clerck. Volgens hem hebben eigenaren lopende afspraken over wanneer hun huidige molen kan worden vervangen. SwifterwinT wil niemand dwingen om molens weg te halen.

200-300 miljoen
De realisatie van het plan kost volgens De Clerck 200 tot 300 miljoen euro. Pas nadat de vergunningen voor het project naar verwachting volgend jaar rond zijn, kan Windplan Blauw bij het Rijk een SDE-subsidie aanvragen. De Clerck heeft er alle vertrouwen in dat de businesscase rond komt en het park er in 2022 staat.

Informatiebijeenkomsten
Windplan Blauw houdt deze maand vier informatiebijeenkomsten over het plan. De eerste is woensdagavond in De Hoeksteen in Swifterbant. Op 11 december is er een avond in de Duurzaamheidswinkel in Lelystad, op 12 december in 11 Beaufort in Nagele en op 13 december in de Open Hof in Dronten.

Deel artikel

reacties (7)

 • Betrokkene

    Ma 4 december 2017 Maandag 4 december 2017

  Door de steeds lagere subsidie en nieuwere technieken is de overheid in staat veel meer energie met wind op te wekken dan in het verleden. Dergelijke turbines van deze hoogte kunnen 4/5 oudere turbines vervangen met dezelfde stroom opbrengst. Rendementen voor investeerders zal veel lager zijn dan in het verleden was, tevens kunnen veel mensen uit de regio mee investeren als ze dat willen.

  reageer
 • Wind

    Ma 4 december 2017 Maandag 4 december 2017

  Het vliegveld gaat op korte termijn geen beslissing nemen wat wel en niet kan de MER moet over en dat kon nog wel eens verstrekkende gevolgen hebben niet alleen voor plan blauw maar voor alle windmolen projecten in Flevoland

  reageer
 • henk

    Ma 4 december 2017 Maandag 4 december 2017

  volgens het regioplan mag de ashoogte maximaal 120 meter zijn, bij 248 tiphoogte gaan de wieken dan door de grond ?

  reageer
 • C

    Ma 4 december 2017 Maandag 4 december 2017

  Van hogerhand maar Dramen Energie zuiniger Te zijn en te doen inversteer in let Lampen , Energie zuiniger Apparaten , koelkast , was machine , noem maar op de aan Schaf liegt er Niet om duur der maar nu er minder Stroom Word afgenomen dat SCHEELT echt wel heel veel Op JAAR basis kijk maar op de eindafrekening van het energiebedrijf en JA hoor. Alle Belastingen Schieten omhoog Wat een verneukerrij die zelfde overheid ze naaien zo de bevolking weer Met hun mooie praatjes alles Word weer duurder ze Bedenken het ter plaatse Btw, omzet belasting, transport belasting, ,precarious belasting , meter kosten En zo kom deze regering je wel even Kaal plukken we worden gewoon genaait en dat Bedenken ze allemaal in den Haag . Deze regering Rutten en co en ze doen het zo goed?..? We worden van alles belooft maar ONDER TUSSEN belaaszert Met zijn Allen . Waar DENK je dat de Windmolens, en de ZONNE parken van betaalt worden?.??????? De bevolking van Nederland .

  reageer
 • Jan bakker

    Ma 4 december 2017 Maandag 4 december 2017

  Worden toch allemaal van mij !

  reageer
 • Bint

    Ma 4 december 2017 Maandag 4 december 2017

  Jammer jan,er zijn nog grotere(Eneco,Vattenfall,RWE) dus je krijt niks!!

 • laat alle reacties zien
 • Schaapjes

    Zo 3 december 2017 Zondag 3 december 2017

  Voor dat geld kunnen alle woningen van de drie dorpen in oostelijk flevoland voorzien worden van zonnepanelen! Dat is pas echte winst

  reageer
 • Henk Stunbe

    Zo 3 december 2017 Zondag 3 december 2017

  Je hebt geen wiskunde genoten. Kosten voor wind op land en zelfs wind op zee is fors lager dan zonnepanelen, zeker als je dat op particuliere daken doet.

 • Johan

    Zo 3 december 2017 Zondag 3 december 2017

  Ik vindt het raar dat iedereen in flevoland tegen die verschrikkelijk lelijke dingen aan moet kijken ,en dat je gewoon de volle mep aan energie moet betalen

  reageer
 • Rob uit Z

    Ma 4 december 2017 Maandag 4 december 2017

  Persoonlijk vind ik uw gedachtegang raar. Met die insteek zouden mensen die langs een snelweg wonen minder wegenbelasting hoeven betalen, mensen die naast een vliegveld wonen goedkopere tickets krijgen en mensen die in een uitgaansgebied wonen gratis bier? En nee, ik ben ook geen groot voorstander van die lelijke dingen, maar korting op energie omdat je de bron kunt zien is waanzin.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert