Miljoenen aan windsubsidie stromen polder binnen

NOORDOOSTPOLDER • Ma 18 december 2017 | 11:51 • Maandag 18 december 2017 | 11:51
Boeren die participeren in het buitendijkse windmolenpark Westermeerwind bij Noordoostpolder zijn spekkoper. Miljoenen euro's aan windsubsidies stromen hun portemonnee in. Oorzaak is een extra subsidie van 92,4 miljoen euro die het park in 2012 kreeg. Volgens een berekening van een expert op het gebied van windenergie, levert het project de komende 20 jaar netto 147 miljoen op. Dat is bijna 40 keer meer dan dat de initiatiefnemers hebben ingelegd. 

Omroep Flevoland heeft samen met Het Financieele Dagblad het financiële model van de expert getoetst. De krant is onder de indruk van de uitkomst van het rekenwerk en concludeert ook dat er sprake is van een uitzonderlijk hoog rendement. 

Hoeveel geld levert het op?
De expert heeft het model gebaseerd op openbare bronnen en data. De initiatiefnemers van het park, Tjitte de Groot en Piet Meulendijks, zitten er straks het warmst bij. Zij schrijven minimaal dik 9 miljoen euro de man bij op hun rekening. Want in het verleden is afgesproken dat ze zeker recht hebben op 12,3 procent van de aandelen. Maar dat kan ook veel meer zijn.

Wie profiteert er nog meer?
Zo'n grote subsidieruif zorgt er natuurlijk voor dat ook anderen een graantje willen meepikken. Een groep van 29 boeren zegt ook recht te hebben op een aandeel van 30 procent in het park. Dat vertegenwoordigt een waarde van 44 miljoen euro. Ze baseren zich op een convenant dat in 2002 is afgesloten. Ze hebben een rechtszaak tegen Westermeerwind B.V. aangespannen. Woensdag doet de rechtbank uitspraak of de 29 aanspraak kunnen maken op een deel van het subsidiegeld.

Waarom gaat er zoveel subsidie naar het windpark?
De extra subsidie van 92,4 miljoen die het windpark zo renderend maakt, kwam er in 2012. Die kwam nog eens bovenop een gangbare regeling voor subsidie van duurzame energie (SDE) van ruim een half miljard euro. "Er was alleen een subsidiecategorie wind op land. Zonder een nieuwe categorie hadden projecten in een meer financieel niet kunnen opbieden tegen wind op land-projecten", legt een woordvoerder van het ministerie uit. "Verder is het heien van de funderingen voor een windpark in een meer lastiger dan voor een park op zee, omdat het een stuk ondieper is. Schepen die gebruikt worden voor windparken op zee kunnen bijvoorbeeld niet gebruikt worden op een meer. En het IJsselmeer  kent een lastige infrastructuur door de vele sluizen. De complexiteit van dit project rechtvaardigt  dat hier een innovatiesubsidie voor is gehonoreerd", aldus de woordvoerder. 

Waardoor is dit windpark-conflict ontstaan?
Het convenant waar de boeren die nog willen instappen zich op beroepen, kwam in 2002 tot stand nadat de gemeente Noordoostpolder had besloten dat er geen solitaire windmolens meer op de erven in Noordoostpolder gebouwd mochten worden. De gemeente wilde alleen nog maar lijnopstellingen langs de dijk en in het IJsselmeer, om verrommeling van het landschap te voorkomen. In het convenant is ook opgenomen dat inwoners van Noordoostpolder in het park mogen participeren. Een regeling daarvoor is er nog niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel