Vuurwerkongeluk tijdens Oud & Nieuw? Dit moet je doen...

FLEVOLAND
Wat moet je doen als je vuurwerk in je oog krijgt? Of wat doe je als er hete olie op je handen terecht komt bij het oliebollen bakken? Het Rode Kruis heeft een overzicht gemaakt van deze en andere veelvoorkomende risico’s rond Oud & Nieuw. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat de meeste Nederlanders namelijk geen idee hebben hoe ze precies moeten handelen. 

Spoelen en koelen
Bij brandwonden of vuurwerk in het oog is het vooral belangrijk om goed te spoelen. Dat zeggen ze ook bij de spoedpost van het Flevoziekenhuis in Almere. Daar houden ze er rekening mee tijdens de jaarwisseling verschillende vuurwerkslachtoffers te moeten behandelen.

“Een vuurwerkwond is eigenlijk een brandwond”, zegt spoedarts Floris Roodheuvel. “Belangrijkste is: eerst koelen en goed spoelen.” Als je dat zo’n 15 tot 20 minuten hebt gedaan kun je het beste contact opnemen met de spoedpost.

Extra personeel
Tijdens de nacht van Oud & Nieuw is er op de Almeerse spoedpost een extra hulparts paraat en ook een oogarts is aanwezig. Dit zodat mensen met oogletsel direct door een specialist gezien kunnen worden. 

De vorige jaarwisseling verliep voor de spoedposten in Flevoland relatief rustig. In totaal 25 mensen moesten zich toen laten behandelen. 

Bekijk hier de hele lijst met tips van het Rode Kruis:

reacties (5)

 • Karel

   

  De in Nederland verblijvende vluchtelingen uit oorlogsgebieden zullen niet begrijpen wat hier gebeurt. Nederlanders gaan vrijwillig met munitie en moordwapens de straat op, zelfs kinderen doen vrolijk mee. De poli's lopen vol met (zwaar)gewonden, er kunnen zelfs doden vallen. Zorg- en hulpverleners worden aangevallen omdat ze gewoon hun werk doen, en de jolige vuurwerkafstekers vinden het nog geweldig ook. Zijn trots op wat ze doen en de meerderheid van Nederland moet gewoon niet zeiken. De overheid is knettergek om dit schandalig slappe vuurwerkbeleid niet een halt toe te roepen.

  reageer
 • Den

   

  Ik denk dat alcoholvergiftiging nummer 1 is wb “ongelukken” op oudejaarsavond.

  reageer
 • Faerie

   

  Ben het wel eens met Rob en Karel. De eerste gedacht die ik ook heb met zo'n artikel: 'serieus??! En mensen blijven stug bezig met vuurwerk?'. Vraag me echt af hoe dom we zijn met zijn allen. Zoveel schade, branden, ongelukken, zorgkosten, mensen die daardoor niet meer kunnen werken... en gewoon stug blijven volhouden dat het cool is en dat gevaarlijk spul in handen van leken een vet strak plan is. Echt?! En dan heb ik het milieu er nog even buiten gelaten. Mensen die een heel jaar wachten tot ze weer oorlogje mogen spelen met gevaarlijke spulletjes, die hebben pas geen leven Jos.

  reageer
 • Rob

   

  Ik zou het niet beter kunnen verwoorden

 • Karel

   

  Gewoon niet afsteken met zijn allen. Scheelt een boel doffe ellende, gewonden en misschien zelfs doden, dierenstress, giga kosten voor de maatschappij en last but not least: een meer relaxte nacht voor alle hulpverleners in het land, van ambulancepersoneel tot politie en ziekenhuispersoneel aan toe.

  reageer
 • Rob

   

  Gewoon binnenblijven, krijg je het ook niet in je ogen of handen. Het is gewoon gekkenwerk dat zinloze geknal. Lijkt wel oorlogsgebied.

  reageer
 • Jos

   

  Mooi leven heb jij!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert