Bewoners beklagen zich over huurprijs beheerstroken

MARKNESSE
Bewoners in Marknesse beklagen zich over de vastgestelde huurprijs voor de beheerstroken tussen hun tuinen en de provinciale wateren. Vanaf dit jaar moeten ze het stuk grond kaal teruggeven aan de provincie of een jaarlijkse huurprijs betalen van 2,15 euro per vierkante meter. De maatregel is een vervolg op de al jaren slepende discussie over het ligplaatsenbeleid. De provincie wil vrije toegang tot haar wateren en de stroken dus zelf beheren. 

De huur van de beheerstrook kan tot wel 800 euro per jaar kosten. Wanneer de bewoners ervoor kiezen om de grond kaal af te leveren moeten ze dat op eigen kosten doen. In beide gevallen moeten de bewoners dus betalen. Binnen twee weken moeten ze beslissen wat er gaat gebeuren. "We hebben de beheerstrook decennia lang zelfstandig onderhouden", vertelt bewoonster Rosita Hageman. "Het is altijd een gedoogbeleid geweest, laat het gewoon zo, want het ging prima."

Ook bewoners in Emmeloord en Urk wordt gevraagd de grond kaal te maken of te huren. De verhuur van de beheerstroken levert de provincie jaarlijks maximaal 30.000 euro op. Toch laten de bewoners het er niet bij zitten. "Ik ga niet betalen. Daar prakkezeer ik niet over", aldus bewoner Wim van Helden. 

reacties (12)

 • Wilco

   

  Wat denk je dat is verkapte loons verhoging voor de zogenaamde ambtenaar die denken alleen hoe kunnen we die burger nou pakken gratis onderhoud van de taluds Minder werk voor de aannemer dus geen kosten Voorde profincie . Maar dat zijn de doem denkers van deze tijd ,plukken plukken en nog eens plukken wat een mentalitijd van de profincie enhet zelfde voor de gemeentes ze zitten er zogenaamd voor de burger . Ja ja we worden genaait . datwat de bewoners zelf doen moet worden gehonoreerd maar niet worden afgestraft met dat domme doem denken onslaa dat soort volk . de rest an de kanalen ziet er onverzorgd uit het zelfde bij de gemeente nop een bende het werk wat gedaan moet worden . Voor een uit geknepen bedrag De goed koopste aannemer krijgt het werk . Goedkoper onderhoud krijg niet hoor. Een pluim voor de bevolking die dat netjes bijhouden . Ze denken dat de Bevolking een koe is die maar steeds gemolken moet worden

  reageer
 • Stevie

   

  Wat een onzin.

 • Rob

   

  Koopje toch 800€ per voor 400m2. Gedogen wil nog niet zeggen dat het dan van jou is dus de gemeente doet in deze een goed voorstel. Trouwens je hoeft niet te huren want ze verplichten je tot niks, alleen moet je het dan met 400 m2 minder stellen.

  reageer
 • Arnold

   

  Maar hoe zit het nu? Provincie wil voor de grond laten betalen. Anders gaan ze het zelf weer onderhouden.... lees 1x per 2 jaar maaien... bewoners niet blij met matig tot slecht onderhoud dus willen het zelf onderhouden.. als er een boot mag liggen willen ze dat graag .... maar dat mag in een keer niet meer. Voor wie is de provincie er eigenlijk. O ja voor de inwoners.... wat mij betreft niet betalen maar lekker zelf onderhouden. Flexibele steiger bouwen en lach de provincie uit. Wat een droefenis.

  reageer
 • Jaap

   

  Mij is vroeger geleerd wat niet van jou is blijf je vanaf . Dus of je betaald er voor of je geeft het terug ,zo wil iedereen wel zijn tuintje gratis groter maken en nu gaan klagen we hebben het al zolang .en nu is alles weer in één keer de schuld van de provincie

  reageer
 • Henkie

   

  Er is nog zoiets als een verjaringstermijn. Na 20 jaar mag de provincie dit helemaal niet meer opeisen. Ik denk dat de bewoners bij een rechtszaak wel eens gelijk zouden kunnen krijgen.

  reageer
 • richard

   

  iets te kort door de bocht. niet mogen opeisen is alleen als de bewoner geen kennis had dat het zijn eigendom niet is en hij ter goeder trouw het al als zijn grond beschouwde. dat kan gebeuren als je een huis koopt en je denkt dat die grond bij het huis hoort én er geen eigendomsgrenzenkaart bij de koop zit. Gezien wat je in het bericht leest is er sowieso geen sprake van, want ze zeggen zelf dat het hun eigendom niet is. dus eigendom verkrijgende verjaring speelt hier totaal niet.

 • laat alle reacties zien
 • Post

   

  Hoezo is het landje pik, of moet men blij zijn dat het altijd gedoogt is? Van wie is de grond? Wie betaald de provincie? Is dat niet de belasting betalende burger? Is de provincie niet in dienst van de bevolking? Beetje vreemd om betaald te willen worden, waar je al voor wordt betaald. Dat de provincie regels, afspraken en richtlijnen maakt is terecht en hoort ook vanuit haar functie. Echter gaat het in dit geval om de zinnigheid, redelijkheid en toepasbaarheid van de richtlijnen. Deze verschillen namelijk per locatie . Het is al jaren geen probleem geweest om in Emmeloord en Marknesse je boot achter je huis te hebben liggen. Waarom het dan opeens te verbieden? Vervolgens wordt het toegestaan mits er voor betaald word. Dat strookt toch niet met de richtlijnen? Is het nu opeens wel een vlotte en veilige doorvaart, omdat er voor betaald wordt? Kromme constructie. Het laten registreren van de boten die aan willen meren is een veel betere en schappelijkere optie. Zo wordt elke eigenaar verantwoordelijk gesteld en kan de provincie contact opnemen als ze hun onderhoud willen plegen. Een eenmalige bijdrage, voor de administratiekosten, is dan terecht.

  reageer
 • peter

   

  normale koopprijs € 50/m2 4 % rente = € 2,= /m2 lijkt mij een redelijk bedrag. Voor een 'normale' woning van 6 m breed en 3 m uitbereiding zou dat € 36 per jaar zijn. dat is best te doen lijkt mij. De vergelijking met € 800 lijkt me geen normale referentie wat dat is een enorme extreme lap waar uiteraard een navenante prijs bij hoort.

  reageer
 • he

   

  Ik dacht hetzelfde (heb zelf voor tuingrond €75 per m2 betaald), maar gaat om het huren van de grond

 • Stevie

   

  Terecht toch ! En wat is nu 800,- voor 400m2 ?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Of het is openbare grond of het is privé grond. In het laatste geval zul je er, zoals ieder ander voor moeten betalen. Doordat er al jarenlang een gedoogconstructie is, geeft de betreffende bewoners dan gevoelsmatig ook wel weer rechten. Dat wat er nu op die strook staat / groeit is een heel realistisch gevolg van het gedoogbeleid. En ik denk dat de omgeving er hier een stuk netter / aangenamer door uitziet. Vooropgesteld dat de aanwonenden geen privérechten claimen ( vrije doorgang en zo ) lekker gewoon zo laten toch? Of is het de eeuwige jacht naar extra inkomsten van de ambtenaren wat hier het einddoel is?

  reageer
 • Hans

   

  Wel de lusten, niet de lasten. Wees blij dat je het al die jaren gratis tot je eigen beschikking erbij had.

  reageer
 • Wouter

   

  Ik begrijp de verontwaardiging van de bewoners, maar feitelijk is het "landje" stelen. Je beroepen op gedoogbeleid van de afgelopen jaren is geen reden om de maatregel van de provincie in de wind te slaan.

  reageer
 • August

   

  €800 jaarlijks voor bijna 400m2 grond is niet veel. Met een tuinhekje erom is het wel een enorme tuin.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert