Zo komt de nieuwe middelbare schoolcampus eruit te zien

LELYSTAD • Wo 10 januari 2018 | 10:05 • Woensdag 10 januari 2018 | 10:05

Zes aparte gebouwen in een cirkelvorm, die onderling met elkaar verbonden zijn. Zo komt de nieuwe middelbare schoolcampus van Lelystad eruit te zien. Het ontwerp is dinsdagmiddag gepresenteerd. Naast de zes hoofdgebouwen komt er ook een zevende ‘cultuurgebouw’ met een groot auditorium.

Campus
Op de nieuwe campus komen de drie bestaande scholen van Lelystad samen. Het gaat om de SGL, Arcus en Rietlanden. De campus zal bestaan uit twee clusters: een vmbo gedeelte en een havo/vwo deel. Als locatie is gekozen voor het open veld achter de huidige Rietlanden.

Het ontwerp voor de schoolcampus is van architect Dirk Jan Postel. Hij ontwierp in het verleden al meerdere schoolgebouwen en tekende bijvoorbeeld ook voor het ontwerp van het nieuwe Stadskantoor in Utrecht.

Een impressie van de campus:


Fietsen
Op de begane grond van elk van de zes schooldelen komt een fietsenstalling. Dit om een fietsenchaos op het plein te voorkomen. Bovenop de fietsenstallingen komen drie bouwlagen. De totale hoogte van de gebouwen wordt daarmee ruim 13 meter. Elk schooldeel wordt zo ontworpen dat het geschikt is voor een specifieke onderwijstaak. Zo komt er in het vmbo-deel een groot praktijklokaal.Praktijkruimte in het vmbo-deel:


Architect Dirk Jan Postel geeft aan dat de zes gebouwen elk plek bieden aan zo’n 750 leerlingen. De Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) zegt dat in de praktijk maximaal 600 leerlingen per gebouw hun lessen zullen volgen. Verder benadrukt het schoolbestuur dat er deelscholen gaan ontstaan binnen elk van de zes panden. De ingang van de campus komt aan de kant van de Middendreef, de gebouwen komen juist meer richting de Zuigerplasdreef te staan.

Sportvelden
Qua sportfaciliteiten zal de campus de bestaande sporthallen en sportvelden van De Rietlanden gebruiken. Er is bij het ontwerp door de architect rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst een derde sporthal en extra sportvelden aan te leggen.

Het is de bedoeling dat de nieuwe schoolcampus in augustus 2020 in gebruik wordt genomen.Maquette van de campus:

Een impressie van de nieuwbouwEén van de zes gebouwen:


Een overzicht van de campus:

Schoolcampus komt bij de RietlandenHet 'cultuurgebouw':

Deel artikel

reacties (19)

 • Ouder

    Wo 10 januari 2018 Woensdag 10 januari 2018

  Op het plaatje lijkt het technieklokaal het kleinst! De middelste..... Hoe verzin je het? Nu heeft Sgl er nog twee. Moeten elektro en metaal het doen met 1 lokaal? En technische vakmensen zijn zo hard nodig!

  reageer
 • Bert

    Do 11 januari 2018 Donderdag 11 januari 2018

  In principe is dat niet het (enige) energielokaal, maar ik denk dat u zich ook verkijkt op de grootte. Die tussenruimte is zo groot als vele tientallen lokalen.

 • Tries

    Wo 10 januari 2018 Woensdag 10 januari 2018

  Het ontwerp ziet er mooi uit... Maar ik blijf van mening er is niet voor niets een school gekozen waar mijn kind graag naar toe wil. En dat was zeker niet de rietlanden alleen al qua lokatie. De fietsenstalling in een "kelder" vind ik ook niets. Ideale pestplek... of komt er permanente bewaking daar? Leerkwaliteit op de rietlanden was ook niet je van het (inmiddels iets beter heb ik vernomen) geeft toch ook stof tot nadenken. ..want krijgt mijn kind straks ook les van andere leerkrachten ipv zijn eigen die hij nu heeft? Ik blijf sceptisch en nee het is voor ons geen optie om naar een school buiten de stad te vertrekken. Dus geen keus!

  reageer
 • sgl leerling

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Wat een slecht ontwerp, je verwacht dat als je drie scholen op 1 plek doet dat goed gaat op plekken zoals die fietsenstalling. Er gaan 100% zeker gevechten komen tussen de verschillende scholen. Je kiest ook niet voor niets een school als je van de basisschool af komt, je kiest voor de school die het best bij je past maar nu als het je niet bevalt dan heb je pech en moet je maar naar een andere stad. En je maakt een speciaal cultuur gebouw maar vindt het overbodig om een gymzaal te maken we kunnen in de winter niet buiten gymen. En als jij als eerste klasser nou tl/havo gaat doen dan moet je de hele tijd naar de andere gebouwen lopen en ga je te laat komen. Tenzij je de tijden tussen de uren langer maakt maar dan zitten wij weer langer op school en dat willen we niet. En er is ook geen rekening gehouden met hoeveel sommige mensen moeten gaan fietsen want niet iedereen woont in die omgeving. Dus laat het gewoon zoals het nu is want dit is goed zoals het is. Nu kunnen we teminste nog onze eigen beslissingen maken.

  reageer
 • Poe

    Wo 10 januari 2018 Woensdag 10 januari 2018

  Er is maar een school dus gevechten? Gymzaal van de Rietlanden blijft staan, beetje fietsen is goed voor je.

 • Uhm...

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Ziet er prachtig uit! Beetje Amerikaans ook. Bij deze puberfabriek (3600 pubers op een hoopje) is een interne politiepost wellicht ook wenselijk.

  reageer
 • Nora

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Het ziet er heel mooi uit

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Silvia

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Weer een plek minder om je hond uit te laten. Wanneer krijgen hondenbezitters een mooi mega stuk gebied om onze honden lekker te laten rennen. (zonder wegen en fietspaden)fijn omheind. Groot is nooit veilig!

  reageer
 • Naomi

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Wat een prachtig ontwerp! Het gedachtegoed hierachter zit ook solide in elkaar. Ik kan niet wachten tot het zover is, zodat mijn zoon zijn laatste schooljaren hier nog kan doorbrengen. Wat een aanwinst voor Lelystad!

  reageer
 • Ilse

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Toch wel bijzonder om te zien hoe de moties die aangenomen zijn in de raad nu worden weggezet. In ieder gebouw mogen niet meer dan 500 leerlingen komen (motie van de SP geloof ik?). En hop, zie hier. Gebouwen waar 600 tot 750 kinderen in kunnen. Verder is er 55 miljoen voor deze gebouwen uitgetrokken, zonder reken te houden met extra gymzaalfaciliteiten. Terwijl je op je vingers na kunt tellen dat de sporthallen De Rietlanden geen 3800 leerlingen kunnen bergen. Simpele rekensom. Dus zonder extra gymzalen passen al deze leerlingene daar niet in en in de winter kun je de buitenvelden niet meerekenen. Ik vind het mooie gebouwen en wat mij betreft prima dat de motie van de raad genegeerd worden maar ik hoop echt wel dat er gymzalen bijgebouwd gaan worden.

  reageer
 • lely

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Jammer weer van de natuur. Er leven veel dieren in het open gebied waaronder konijnen. Ook zorgt de natuur voor een rustige en ontspannen omgeving voor leerlingen. Als ze uit de ramen kijken. En het is lekker om er een stukje te lopen en tot rust te komen. Ik vind het nu een heel mooi, rustig en groen rijk gebied om te leren. Het is treurig dat dit word volgestampt.

  reageer
 • Jan

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Als ze uit de ramen kijken? Maar dat mogen ze niet. Die plakken we dicht met plastic.

 • Diforno

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Echt is it jouw reactie? Als er 1 stad is waar veel groen en blauw is dan is Lelystad het wel. Overigens is dit geen “natuur” maar gewoon een gebied wat nog niet ontwikkeld is.

 • Bammmmm

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Vraag bam nog even naar hun ervaringen over verkeerde bouconstructies..En lieve gemeente....niet voor een duppie op de eerste rang!!!

  reageer
 • Roel

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Heel goed! Dacht ik ook meteen aan. Let op de vloerconstructies! Super mooie architectuur trouwens.

 • Teunis

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Een mooi ontwerp! Maar.. Waar gaan de ruim 4000 leerlingen sporten? Een karig public domain. Hoe ecologisch/milieu vriendelijk is dit ontwerp? Welk onderwijsconcept zit hier nu achter? Onderwijs maak je met mensen en niet met stenen! Succes met de onderwijskundige invulling!

  reageer
 • Barbara

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Ziet er mooi uit..Ondanks de opdeling nog 600 leerlingen per gebouw is niet gering.

  reageer
 • Poe

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Arcus heeft een enkel gebouw met 2x zoveel leerlingen..

 • sjake lely

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  en wat gaat het kosten? en wie gaat dat betalen (hogere gemeentebelasting?)

  reageer
 • HH

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Onderwijshuisvesting is gewoon een wettelijke gemeentetaak, en de gemeente krijgt uit het gemeentefonds voldoende geld voor o.a. deze taak. Als de gemeente dat geld de afgelopen jaren aan andere taken verkwist heeft, was dat de fout, maar volgens mij is er een financiële reservering, en de rest van de kosten zal over decennia afgeschreven worden. De gebouwen van SGL, Arcus en De Rietlanden hebben hun langste tijd al lang gehad. Slecht geïsoleerd, gedateerd. Goed dat er wat nieuws komt. Als je je druk maakt over de gemeentebelastingen, moet je in maart stemmen op een partij die de niet-wettelijke taken van de gemeente wil schrappen.

 • Ash

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Als onderaan de streep goed opgeleide mensen uitkomen, die hopelijk een steentje bijdragen aan de welvaart van Lelystad en de rest van de wereld dan mag daar wel een investering aan te pas komen. En altijd zeuren over belastinggelden. Kijk eens goed om je heen en hoe je door de jaren heen ben gekomen. Zonder belastingen zat je er heel anders voor.

 • HH

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Mooie gebouwen. De verkeersstructuur snap ik niet zo. Rare kronkelende wegen en fietspaden. Lijkt wel getekend door iemand die dronken was.

  reageer
 • Flevoburger

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Gelukkig. Ik maakte mij al even zorgen dat de leerlingen in de toekomst hun eigen identiteit konden behouden.

  reageer
 • Medewerker

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Wauw, de manquette gezien, kan niet wachten om daar te mogen werken

  reageer
 • Ouder

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Ik dacht dat ieder schooltype een eigen buitenruimte zou hebben waardoor beschutte deelscholen zouden bestaan. Nu zie ik toch een gemeenschappelijk open stuk met nota bene verborgen fietsenstallingen onder het gebouw. Hier ga ik mijn dochter niet op school doen. Doodeng dit soort plekken uit het zicht. En alles loopt alsnog door elkaar heen buiten. Jammer.

  reageer
 • Diforno

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  “Doodeng”?! Als dit al eng is. Wat moet de rest van de wereld dan zijn? De vleesgeworden hel?

 • Poe

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Doodeng? Alles loopt door elkaar buiten? Gelukkig komen vmbo en havo elkaar buiten school nooit tegen...maar lekker naar Dronten of Almere of Harderwijk..

 • HH

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Het is toch juist de bedoeling dat mensen van verschillende opleidingen elkaar tegen komen? Fietsenkelders zijn inderdaad een vraagstuk qua sociale veiligheid, al zijn er natuurlijk in het land heel veel scholen met een fietsenkelder.

 • Leerling

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Spuug lelijk zeg.

  reageer
 • Astrid

    Di 9 januari 2018 Dinsdag 9 januari 2018

  Op die plek laat ik altijd mijn hond uit, maar dat kan straks dus niet meer. Het bouwen daar is dus een vorm van dierenmishandeling.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert