"Fransen hadden eerder bij pulsvisserij betrokken moeten zijn"

URK • Di 30 januari 2018 | 12:01 • Dinsdag 30 januari 2018 | 12:01
"Franse onderzoekers hadden bij het pulsonderzoek betrokken moeten worden." Dat zegt oud-staatssecretaris Henk Bleker (CDA) in een interview met Omroep Flevoland over pulskorvisserij. De oud-politicus was van 2010 tot 2012 staatssecretaris van visserij en had pulskorvisserij in zijn portefeuille.  

Betrek de Fransen
"Misschien hadden we ook Franse instituten onderzoek moeten laten doen. Nederland had die know how, techniek en vissers die wilden investeren. Dan ga je in dat traject verder maar soms heb je andere dingen nodig dan feiten en kennis", reageert Bleker.

Onderzoeker Tim Haasnoot is het daar mee eens. Hij deed voor de Wageningen Universiteit onderzoek naar de politieke gevolgen van pulskorvisserij. "Als je het hebt over de totstandkoming van puls zie je dat het een echt Nederlandse aangelegenheid is." Volgens Haasnoot begon de pulsvisserij pas in 2010 te spelen op Europees niveau. 

Ontheffingen
Pulsvissen is officieel verboden in de Europese Unie. Voor onderzoek naar elektrisch vissen heeft de EU ontheffingen gegeven om onderzoek te doen naar deze vismethode. Vijf procent van de vloot mocht verbouwd worden. Voor Nederland kwam dat neer op 21 kotters. Maar de vraag naar ontheffingen bleek groter. Nederland probeerde zoveel mogelijk ontheffingen te krijgen om met puls te mogen vissen. 

Volgens Haasnoot liggen de hoge brandstofprijzen hieraan ten grondslag. Bij puls wordt het brandstofverbruik gehalveerd en dat scheelt in de kosten. Deze besparing spreekt veel Nederlandse vissers aan. Staatssecretaris Henk Bleker weet in 2010 het aantal ontheffingen te verdubbelen naar 42. Een paar jaar later weet staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) nog meer ontheffingen te krijgen. Het aantal ontheffingen wordt in 2014 verdubbeld naar 84. 

Kwaad bloed
Deze ontheffingen hebben volgens onderzoeker Haasnoot kwaad bloed gezet bij andere lidstaten. "Je ziet ook dat sommige kwaad zijn om de manier waarop. Vanuit Nederlands perspectief was dit een slimme manier om zoveel mogelijk vissers in staat te stellen om te vissen met puls." Andere lidstaten zagen dit als het doordrukken van nieuw visserijbeleid. 

Bleker spreekt tegen dat Nederland het aantal pulsontheffingen in Europa er door heeft gedrukt. "Er was wel twijfel en tegenstand, met name bij de Spanjaarden, Fransen, Portugezen en de Grieken" zegt de oud-staatssecretaris. Om deze landen mee te krijgen heeft Bleker een deal gesloten. Frankrijk en de zuidelijke lidstaten zouden voor een langere periode geld krijgen voor de modernisering en sanering van hun vloot. In ruil voor dit geld zouden zij het verzet tegen pulsvisserij staken. 

Hoe nu verder?
Minister Carola Schouten van LNV gaat nu de Fransen vragen mee te doen naar het pulsonderzoek. Ook wil ze een speciale gezant benoemen om pulskorvisserij te verdedigen in het buitenland. Volgens Bleker is dat een goede zet. Hij blijft ook hoopvol dat veel pulsvergunningen gered gaan worden, al zal dat niet voor iedereen gelden. "Misschien moeten we dan wel een afspraak maken voor voorlopige afbouw."

De Tweede Kamer is inmiddels op zoek naar die speciale gezant. Henk Bleker laat weten hiervoor te passen. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel