Europarlementariërs voelen wat vissen voelen

URK • Do 1 februari 2018 | 21:40 • Donderdag 1 februari 2018 | 21:40
Een delegatie van Europarlementariërs heeft donderdag tijdens een werkbezoek aan het vissersdorp Stellendam in Zuid-Holland ervaren wat vissen voelen als die door stroomschokjes opgeschrikt worden tijdens het pulsvissen en in het visnet zwemmen.

De groep was uitgenodigd door de Nederlandse visserijsector na de teleurstellende vergadering van het Europarlement twee weken geleden. Dat besloot tot een totaalverbod op pulsvissen. Voor veel Urker vissers die gebruik maken van de techniek was dat een harde klap. Het besluit was mede-ingegeven door informatie van Franse milieugroepen. Die beweerden dat de vissen in zee geëlektrocuteerd worden. 

Hand in bak water
De Europarlementariërs staken in Stellendam hun hand in een bak met water waar stroomstootjes door heen gaan, zoals bij het pulsvissen. "Het kietelt een beetje", zegt de Spanjaard Gabriël Mato. "Maar het voelt niet heel vervelend." De Nederlandse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft wel erger gevoeld. "Bij mij op de boerderij hebben we schrikdraad, daarvan krijg je stevigere schokken", zei ze tegen de NOS.

Mato heeft opdracht gekregen van het Europees Parlement om de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten te winnen voor een totaalverbod. Maar zelf staat de Spanjaard eigenlijk welwillend tegenover het pulsvissen, waarop veel Nederlandse vissers hun geld hebben gezet. "Ik denk dat een totaalverbod niet nodig is en ben juist voor vernieuwende vismethoden", zegt Mato. "Maar ik moet nu het standpunt van het Europees Parlement verdedigen." Hij sluit een voor pulsvissers minder teleurstellende uitkomst van de onderhandelingen echter niet uit. "Om een compromis te bereiken moeten ook wij bewegen."

Na het bezoek aan Stellendam had Europarlementariër Mato een gesprek met minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij. Zij probeert een totaalverbod af te wenden.

[https://twitter.com/GabrielMatoA/status/959111746865762304]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel