''Geen zonneparken op landbouwgrond en OVP''

FLEVOLAND • Ma 5 februari 2018 | 11:08 • Maandag 5 februari 2018 | 11:08
Zowel Staatsbosbeheer, LTO Noord en CDA Flevoland, zien liever niet dat landbouwgrond en delen van de Oostvaardersplassen worden gebruikt voor zonneparken. Oud-staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw pleit juist voor zonneparken op deze plaatsen. Hij zit momenteel in de adviesraad van Powerfield, een bedrijf dat zonneparken bouwt. 

CDA Flevoland
De partij van Bleker in Flevoland wil zich niet zo zwart/wit uitspreken over de plannen om zonneparken op landbouwgrond te bouwen. Volgens fractievoorzitter Chris Schotman zit de partij met een dilemma. ''We willen een duurzaam Flevoland maar we zijn ook koploper in de voedselproductie. Beide belangen zien we in.''

Volgens Schotman gaat Henk Bleker fors verder in dit standpunt dan de CDA fractie in Flevoland. ''Wij zien de zonneparken liever ergens anders dan op landbouwgrond.'' aldus Schotman.

LTO Noord
Landbouworganisatie LTO ziet liever geen zonneparken op landbouwgrond ontstaan. Volgens voorzitter Arnold Michielsen zijn bijna alle LTO-leden tegen deze manier van omzetten van landbouwareaal. Volgens hem moet er gekeken worden naar de andere plekken op het boerenbedrijf zoals de daken van de schuren en delen van het erf. 

Volgens Bleker kunnen boeren 'wel iets terugdoen' omdat hij er voor gezorgd heeft dat er veel landbouwgrond gespaard is. In 2010 zette hij een streep door de beoogde natuurstrook Oostvaarderswold. Volgens Michielsen is het onzin dat boeren iets terug moeten doen. ''Ieder jaar gaat er landbouwgrond verloren.'' Steden groeien en de landbouwgrond wordt gebruikt voor natuurcompensatie volgens Michielsen. 

Staatsbosbeheer
Het plan om delen van de Oostvaardersplassen te gebruiken voor zonneparken ziet Staatsbosbeheer niet zitten. Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers zit dit idee van Bleker niet in het plan voor het natuurgebied. ''Het is een natura2000-gebied. Dit is niet aan de orde.''

Meer duidelijkheid
Gedeputeerde Staten werkt aan een plan om zonneparken toe te staan op onder andere landbouwgrond. Deze maand wil gedeputeerde Jaap Lodders het plan toelichten. Provinciale Staten liet eerder al weten veel moeite te hebben met zonneparken op landbouwgrond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel