Minister: Meer vluchten alleen als vliegtuigen veel stiller worden

LELYSTAD • Ma 5 februari 2018 | 17:21 • Maandag 5 februari 2018 | 17:21
Met de huidige types vliegtuigen die op Lelystad Airport zullen worden gebruikt is het niet aan de orde dat er meer dan 45.000 vliegbewegingen per jaar gaan plaatsvinden. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen maandagmiddag bij een werkbezoek aan het vliegveld. Ze reageerde daarmee op een artikel van het NRC waarin wordt aangegeven dat het ministerie rekening houdt met maximaal 60.000 vliegbewegingen per jaar. Dat zou betekenen dat er in 2043 niet 62 vluchtbewegingen per dag zijn, maar 82. 

Bewonersdelegatie
Het getal van 60.000 is volgens het NRC vrijdag genoemd tijdens een bespreking op het ministerie met de bewonersdelegatie, die het ministerie adviseert. Die bespreking was vertrouwelijk, maar Leon Adegeest van de actiegroep Hoog Overijssel vindt de verhoogde limiet aanleiding om de vertrouwelijkheid op te zeggen. Hij stapt uit het overleg.

Volgens de minister is 60.000 alleen een ‘rekenexercitie’ en geen realistisch getal waarmee op dit moment rekening wordt gehouden. “Op verzoek van het bewonerscomité is een soort van gevoeligheidsanalyse uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar wat er gebeurt als je met heel veel stillere vliegtuigen zou gaan vliegen. Hoeveel vliegtuigen zou je dan kunnen hebben binnen de vergunde geluidscontouren? Het is eigenlijk gewoon een rekenexercitie die ze hebben uitgevoerd. Maar wij gaan gewoon koersen op wat realistisch is qua vliegtuigen die er nu rondvliegen, en dan is 45.000 het aantal.” 

Nog niet in gebruik
Volgens luchthavendirecteur Hanne Buis zijn de nieuwste en stille generatie Boeings en Airbussen nog niet in gebruik bij maatschappijen, waarvan wordt verwacht dat zij vanaf Lelystad zullen vliegen. Wereldwijd hebben maatschappijen zo'n tienduizend van deze vliegtuigen in bestelling staan, maar tot nu toe zijn daarvan nog maar enkele honderden afgeleverd.

Toekomstmuziek
Op de vraag of 60.000 dan niet helemaal uitgesloten is antwoordde de minister: “In de toekomst komen er misschien wel vliegtuigen die helemaal geen geluid meer maken. Dan heb je met elkaar weer een nieuwe discussie. Maar voor nu is dat helemaal niet aan de orde.”

Meer dan 45.000 vliegtuigbewegingen per jaar zitten er volgens de minister dan nu ook niet in: “Als je kijkt hoeveel geluid vliegtuigen nu produceren dan ga je dat niet waarmaken nee."

Geen vertrouwen
De minister was maandag op bezoek in Deventer, Ede en Lelystad om met bestuurders en actiegroepen te praten. Stichting Red de Veluwe heeft naar aanleiding van de berichtgeving in NRC aangegeven het vertrouwen in het ministerie kwijt te zijn. Zij eist dat de opening van het vliegveld nu helemaal niet doorgaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel