Bouw Reevesluis nu ook officieel begonnen

DRONTEN • Wo 7 februari 2018 | 16:44 • Woensdag 7 februari 2018 | 16:44
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft de 'eerste paal' geslagen voor de bouw van de nieuwe sluis in het Drontermeer. De werkzaamheden zijn in november al begonnen, pas donderdagochtend was de officiële start.
Bericht gaat verder onder de TweetDe bouw van de Reevesluis is nodig in verband met de toekomstige aftakking van de IJssel, die in het Drontermeer uitkomt. De bypass moet voorkomen dat het gebied rond Kampen bij hoogwater onder water komt te staan.

Drontermeer in tweeën gedeeld
De schutsluis komt in de Reevedam, die het Drontermeer in tweeën zal delen. Dankzij de sluis en de dam kan het peil in het zuidelijke deel stabiel blijven, zoals overal in de zuidelijke randmeren.

Aan de noordkant zal de waterstand wisselend zijn, mede onder invloed van toevoer uit de IJssel. Dit rivierwater wordt via het Dronter- en Vossemeer afgevoerd naar het IJsselmeer.

Roggebotsluis gaat verdwijnen
De komst van de nieuwe waterkering maakt de bestaande Roggebotsluis overbodig. Die zal in de toekomst dan ook worden gesloopt. Ook de brug bij de Roggebotsluis verdwijnt en zal plaatsmaken voor een zeven meter hoge brug.

Het stuk Drontermeerdijk tussen de huidige en toekomstige sluis zal worden verhoogd. Ook aan de overkant bij het recreatiegebied Roggebot worden maatregelen genomen om overstromingen te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel