Hoogweg Paprikakwekerijen zoekt warmte op grote diepte

LUTTELGEEST • Wo 21 februari 2018 | 17:32 • Woensdag 21 februari 2018 | 17:32
Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest is woensdagmiddag begonnen met boren naar warm water in diepe grondlagen. Het water wordt gebruikt om kassen te verwarmen. Op die manier kan het bedrijf flink besparen op het gebruik van aardgas.

In totaal worden drie putten geboord van 2 kilometer diep. Eén van de putten wordt gebruikt om het water van zo'n 70 graden omhoog te pompen. Dat water verwarmt de kassen. Als het afgekoeld is naar zo'n 20 graden, gaat het water via de twee andere putten terug naar de bodem in om weer opgewarmd te worden. Hoogweg investeert twintig miljoen euro in het project. 
 
Waarom deze investering?
Eric Wiebes, de minister van Economische Zaken en Milieu, wil dat bedrijven in 2022 stoppen met het gebruik van aardgas. Dat is nodig omdat de gaskraan in Groningen op den duur dicht gaat. Grote bedrijven onderzoeken de mogelijkheden van alternatieven om minder afhankelijk te zijn van aardgas. Hoogweg Paprikakwekerijen is al een tijd bezig met de voorbereidingen. 

Wat hoopt Hoogweg Paprikakwekerijen te bereiken?
Het bedrijf is 100 hectare groot. Dat is ongeveer zo groot als 200 voetbalvelden. Het bedrijf verbruikt jaarlijks 30 miljoen kuub aan aardgas, gelijk aan de hoeveelheid die 20.000 huishoudens verbruiken. Met de nieuwe aardwarmte-installatie hoopt Hoogweg 70 procent minder gas te gebruiken.

Is het 100 procent zeker dat het project lukt?
Als alles goed gaat, wil het bedrijf nog dit jaar overschakelen van aardgas op aardwarmte. Maar het is nog niet zeker dat het project lukt. Dat komt omdat het nog onduidelijk is of er voldoende warm water kan worden opgepompt om alle kassen te kunnen verwarmen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • Flevoburger

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  Daar zat ik ook al aan te denken, hoeveel huishoudens hebben we in Lelystad? Kijk, daar zou men eens flink subsidie in moeten stoppen in plaats van windboeren rijk te maken.

  reageer
 • ./\/\.

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  Dan doen de kangoeroes maar een jasje aan hoor. Alle gekheid op een stokje: de aarde is een gloeiende hete bol gesmolten rots en metaal met een relatief dun korstje erop. Dat koelt heus niet af omdat er ergens aan de oppervlakte wat warmte wordt onttrokken.

  reageer
 • Jan

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  Tja, met zo'n redenatie zou je appels en peren eigenlijk alleen na de oogst kunnen eten, want ook de bewaring daarvan kost energie, net zoals de bewaring van bijna al aardappels, uien, wortelen, prei, noem maar op. En dan dus bijv. ook geen groenten en fruit uit het buitenland meer importeren, want dat is ook niet bepaald goed voor het milieu.

  reageer
 • Ger

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  Waarom eten de mensen geen groenten en fruit van de koude grond ?gezond, lekker en milieu verantwoord. Boerenkool appels en peren ipv paprika's en tomaten in de winter

  reageer
 • Jaap

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  20 miljoen investeren om ruim 20 miljoen kuub aardgas per jaar te besparen. Bij deze gunstige cijfers, de terugverdientijd is enkele jaren, ligt een bredere toepassing voor de hand.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willem Wever

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  Geweldig idee en 2 vliegen in 1 klap. Wellicht nog wat skaligas in de lagen onder de grond.

  reageer
 • August

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  De ontrokken warmte aan de aarde wordt toch wel weer op een ander moment terug gestopt?? De aarde afkoelen mag nou eenmaal niet.

  reageer
 • Rinus

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  Als door dit kunstje de bodem maar niet gaat beven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert