Hoogweg Paprikakwekerijen zoekt warmte op grote diepte

LUTTELGEEST • Wo 21 februari 2018 | 17:32 • Woensdag 21 februari 2018 | 17:32
Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest is woensdagmiddag begonnen met boren naar warm water in diepe grondlagen. Het water wordt gebruikt om kassen te verwarmen. Op die manier kan het bedrijf flink besparen op het gebruik van aardgas.

In totaal worden drie putten geboord van 2 kilometer diep. Eén van de putten wordt gebruikt om het water van zo'n 70 graden omhoog te pompen. Dat water verwarmt de kassen. Als het afgekoeld is naar zo'n 20 graden, gaat het water via de twee andere putten terug naar de bodem in om weer opgewarmd te worden. Hoogweg investeert twintig miljoen euro in het project. 
 
Waarom deze investering?
Eric Wiebes, de minister van Economische Zaken en Milieu, wil dat bedrijven in 2022 stoppen met het gebruik van aardgas. Dat is nodig omdat de gaskraan in Groningen op den duur dicht gaat. Grote bedrijven onderzoeken de mogelijkheden van alternatieven om minder afhankelijk te zijn van aardgas. Hoogweg Paprikakwekerijen is al een tijd bezig met de voorbereidingen. 

Wat hoopt Hoogweg Paprikakwekerijen te bereiken?
Het bedrijf is 100 hectare groot. Dat is ongeveer zo groot als 200 voetbalvelden. Het bedrijf verbruikt jaarlijks 30 miljoen kuub aan aardgas, gelijk aan de hoeveelheid die 20.000 huishoudens verbruiken. Met de nieuwe aardwarmte-installatie hoopt Hoogweg 70 procent minder gas te gebruiken.

Is het 100 procent zeker dat het project lukt?
Als alles goed gaat, wil het bedrijf nog dit jaar overschakelen van aardgas op aardwarmte. Maar het is nog niet zeker dat het project lukt. Dat komt omdat het nog onduidelijk is of er voldoende warm water kan worden opgepompt om alle kassen te kunnen verwarmen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel