Gedeputeerde blijft, college wankelt

FLEVOLAND • Wo 21 februari 2018 | 23:31 • Woensdag 21 februari 2018 | 23:31
SP-gedeputeerde Ad Meijer heeft een motie van wantrouwen overleefd. Hij kan hierdoor blijven zitten, maar door de verstoorde verhoudingen wankelt het college van Gedeputeerde Staten. De motie van wantrouwen werd woensdag ingediend voor de fracties van VVD, CDA en D66. De gedeputeerden van die partijen willen ook niet meer met Meijer samenwerken omdat ze zijn bestuursstijl afwijzen.

Foute inschatting 
De indieners van de motie hadden er op gerekend dat oppositiepartijen de motie van wantrouwen zouden steunen, maar dat gebeurde niet. Er ontstond juist een felle strijd tussen de collegepartijen VVD, het CDA en D66 enerzijds en de oppositie anderzijds. De oppositie was vooral boos over de manier waarop de drie collegepartijen de SP-er wilden wegsturen. Hierover hadden ze namelijk vooraf geen overleg gevoerd met de oppositie terwijl die partijen dat wel hadden gewild. Bovendien vond de oppositie de argumenten om Ad Meijer weg te sturen te mager en te weinig inhoudelijk. 

Impasse
Nu Ad Meijer van een meerderheid van Provinciale Staten mag aanblijven en de andere drie gedeputeerden niet meer met hem willen werken, is er een impasse in het dagelijks bestuur van de provincie ontstaan. Vanwege het gebrek aan onderling vertrouwen kan het college van Gedeputeerde Staten in deze samenstelling niet verder. Wat er nu gaat gebeuren is nog onduidelijk. 

CdK blijft op afstand
Commissaris van de Koning Leen Verbeek zegt desgevraagd niets te doen in de impasse die is ontstaan: "ik ben geen vormer van coalities en ook geen dokter van coalities". Het is volgens Verbeek een politieke kwestie die politiek opgelost moet worden. Hij is dan ook niet van plan om partij te kiezen in het conflict. Verbeek had overigens al een tijd in de gaten dat de verhoudingen in het college niet goed waren. Dat is volgens hem ook niet raar: "dat hoort bij de politiek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel