'Bijvoeren Oostvaardersplassen slecht idee'

LELYSTAD • Za 24 februari 2018 | 12:09 • Zaterdag 24 februari 2018 | 12:09
Een massaal gedeelde actie op Facebook om de grote grazers in de Oostvaardersplassen bij te voeren, is een slecht idee. Dat zegt boswachter Jan Griekspoor van Staatsbosbeheer. De actievoerders willen balen hooi in het gebied dumpen, maar dat is met de komende kou juist slecht voor de dieren, zegt hij. 

"De edelherten, konikpaarden en heckrunderen zitten nu in hun overlevingsstand voor de winter", aldus Griekspoor. "Als de dieren nu worden bijgevoerd, denkt hun lichaam dat het voorjaar is aangebroken en gaan ze veel te vroeg in het jaar energie verbruiken".

In de Telegraaf zegt de initiatiefneemster van de actie, Maacha Vrolijk uit Wieringerwaard, dat ze vindt dat het aantal grote grazers moet worden aangepast aan wat het ecosysteem aankan. Volgens Griekspoor is dat precies wat er nu al gebeurt. Tussen begin december en eind januari zijn er al honderden verzwakte grote grazers afgeschoten omdat ze de winter waarschijnlijk niet zouden overleven. "Met bijvoeren zorg je er juist voor dat er meer dieren overleven dan het gebied aankan", aldus Griekspoor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel