Provincie: 'bijvoeren in Oostvaardersplassen is en blijft verboden'

ALMERE • Di 27 februari 2018 | 21:01 • Dinsdag 27 februari 2018 | 21:01

Wie de grote grazers in de Oostvaardersplassen bijvoert, riskeert een boete. Dat benadrukken de provincie en Staatsbosbeheer. Het bijvoeren van de dieren in het natuurgebied is en blijft verboden, omdat het een overtreding is op de wet natuurbescherming. 

Actievoerder gewaarschuwd


De provincie heeft dat dinsdag in een persoonlijk gesprek ook laten weten aan actievoerder Bert Fernhout. Hij gooide zondagmiddag, samen met andere demonstranten, tientallen hooibalen over het hek bij de Oostvaardersplassen. Toen bleef het nog bij waarschuwingen, maar als er opnieuw wordt bijgevoerd worden er boetes uitgedeeld.  De provincie wilde dinsdag geen toelichting geven op het gesprek dat ze heeft gevoerd met de actievoerder. Hoe er gehandhaafd wordt en hoe hoog de boetes zijn kon de provincie dinsdag ook nog niet zeggen.

'Bijvoeren slecht voor kuddes'


De provincie en Staatsbosbeheer komen met deze boodschap omdat de emoties rondom het beheer in de Oostvaardersplassen toenemen. Zo is een boswachter onlangs telefonisch bedreigd. Volgens actievoerders zijn de grote grazers in het natuurgebied ondervoed en moet er ingegrepen worden. Staatsbosbeheer snapt dat mensen bezorgd zijn over het welzijn van de dieren, zeker nu het winter is. Maar bijvoeren is volgens de natuurbeheerder niet de oplossing. "Het voer bereikt de zwakste dieren niet, omdat zij het laagst in de rangorde van de kudde staan. Dat zorgt voor extra onrust in de kudde", aldus Staatsbosbeheer. In het natuurgebied is sprake van vroeg reactief beheer. Dat houdt in dat als het lijkt dat een dier de winter niet gaat overleven, het door boswachters wordt afgeschoten. 

Oproep om te komen demonstreren 


Actievoerder Bert Fernhout laat weten niet de confrontatie te zoeken door weer te gaan bijvoeren, maar de acties gaan wel door. "We moeten ons gaan verenigen en zorgen dat de druk zo groot wordt dat de politiek iets gaat doen"

Hij krijgt daarin bijval van onder meer de actiegroep 'Demonstratie Oostvaardersplassen'. Die doet de oproep om zondag te komen demonstreren bij het natuurgebied. Bedoeling is om vanuit Arnhem met een stoet van trekkers en platte wagens met hooi richting het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Lelystad te rijden. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel