Eerste 'bijvoerboetes' uitgedeeld in Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 28 februari 2018 | 15:45 • Woensdag 28 februari 2018 | 15:45

In de Oostvaardersplassen zijn woensdag twee boetes uitgedeeld voor het illegaal bijvoeren van grote grazers. Eén werd uitgedeeld door Staatsbosbeheer, de ander door Omgevingsdienst Flevoland. De hoogte van de boetes wordt later bepaald, zo laat een woordvoerder van Staatsbosbeheer weten.

Een actievoerder uit Amsterdam is een van de twee gedupeerden. De vrouw was de dieren aan het bijvoeren toen ze werd tegengehouden door medewerkers van Staatsbosbeheer. "Ik had eerder al een waarschuwing gehad, maar het bijvoeren van de dieren is echt noodzakelijk. Ik ben daarom doorgegaan samen met mijn man", zegt ze. De vrouw was een paard aan het voeren op het moment dat ze de boete kreeg. Ze zegt tegen Omroep Flevoland dat ze de boete gaat aanvechten. Het is niet bekend hoe hoog de boete is.

De provincie en Staatsbosbeheer hadden al gewaarschuwd dat het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen een boete kan opleveren. Dat gebeurde dinsdagavond in een gesprek waar ook actievoerder Bert Fernhout bij aanwezig was. Het bijvoeren van de dieren in het natuurgebied is een overtreding is van de wet Natuurbescherming.

Niet stoppen
De Amsterdamse is met haar man desondanks al twee dagen stiekem dieren aan het bijvoeren. Ze vullen hun auto met hooi en rijden vervolgens richting de Oostvaardersplassen. "Je moet wel echt weten wat je doet. Overal rijdt Staatsbosbeheer en er lopen ook agenten in burgerkleding rond. Je moet goed timen wanneer je hooi over het hek gooit." Ze laat zich niet tegenhouden door een boete en is van plan de hele week door te gaan met voeren.

Demonstratie
Het afgelopen weekeinde voerde een groep activisten de dieren voor het eerst deze winter bij. Inmiddels is een grote groep mensen op de been om de dieren voedsel te geven. Op Facebook is een speciale groep aangemaakt waar informatie te vinden is over alle acties. Verder is er zondag een demonstratie gepland bij het hoofdgebouw van Staatsbosbeheer. De gemeente Lelystad heeft nog geen aanvraag voor de demonstratie ontvangen.

Op de verschillende sociale media wordt geopperd om een crowdfundingsactie te beginnen om de 'bijvoerboetes' te betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel