"Emoties overheersen debat bijvoeren in Oostvaardersplassen"

FLEVOLAND • Do 1 maart 2018 | 22:10 • Donderdag 1 maart 2018 | 22:10

De discussie over het bijvoeren in de Oostvaardersplassen wordt gedomineerd door emoties, die worden uitvergroot doordat het lijden van de dieren letterlijk zichtbaar is. Vergeten wordt dat dit bij de natuur hoort en dat er deze winter ook vele andere dieren dood gaan. Dat zegt dierecoloog Hugh Jansman van onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research.

Jansman volgt het publieke debat over het bijvoeren in de Oostvaardersplassen op de voet. Donderdag besloot de provincie om de dieren bij te voeren om de maatschappelijke onrust te verminderen, al zijn diverse deskundigen en Staatsbosbeheer tegen bijvoeren.

Natuurlijke selectie


Ook Jansman vindt bijvoeren ongewenst. Dat er dieren sterven hoort bij natuurlijke selectie. Hij kijkt als ecoloog vooral naar vitale populaties en constateert dat de hoefdieren in de Oostvaardersplassen heel goed volgens het natuurlijke systeem vitaal kunnen leven, want er is voor hen genoeg ruimte.

Op de Veluwe is die ruimte er niet. Dat er daar geen commotie ontstaat over het afschieten van jaarlijks 1000-1500 herten, komt volgens Jansman doordat dit blijkbaar als een nette dood wordt beleefd en uit het zicht blijft.

Democratie


Wetenschappers en deskundigen kunnen niet anders dan adviseren over hoe het natuurbeleid er uit moet zien, maar Jansman vindt het de democratie haar werk doet als de politiek uiteindelijk anders beslist.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel