Provincie besluit dieren Oostvaardersplassen toch bij te voeren

FLEVOLAND • Do 1 maart 2018 | 13:56 • Donderdag 1 maart 2018 | 13:56

De provincie Flevoland heeft besloten de dieren in de Oostvaardersplassen tijdelijk te laten bijvoeren. In een verklaring meldt de provincie dat de emoties rondom het beheer van het natuurgebied 'te hoog oplopen'. Hierdoor komt de openbare orde volgens de provincie in gevaar. Staatsbosbeheer gaat de grote grazers bijvoeren, maar blijft van mening dat het een slecht idee is.

Het is al jaren het beleid om de natuur haar gang te laten gaan, dus de dieren worden niet bijgevoerd. Wel worden aan het begin van de winter verzwakte dieren die de winter waarschijnljik niet gaan overleven, afgeschoten door Staatsbosbeheer. Bijna elk jaar zorgt dit voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van het beleid. Dat heeft de afgelopen dagen geleid tot emotionele bijvoeracties van activisten aan de rand van het gebied.

De provincie wil die discussie nu stoppen door de dieren zelf eten te geven. "De provincie neemt dit besluit hoewel deskundigen afraden om bij te voeren", schrijft een woordvoerder. Inmiddels zijn medewerkers van Staatsbosbeheer ingelicht dat ze de dieren moeten bijvoeren.


Waarom gaat de provincie de dieren toch bijvoeren?
Naast het gevaar voor de openbare orde heeft de provincie in het besluit rekening gehouden met de maatschappelijke betrokkenheid bij de dieren. Door ze tijdelijk bij te voeren wordt de onrust beperkt. Volgens Staatsbosbeheer zijn er deze week zelfs boswachters bedreigd via de telefoon. Vorige maand hebben actievoerders hekken opengezet in het natuurgebied.

Naast het bijvoeren worden er ook andere maatregelen genomen om de dieren te helpen. "Zo zal het Kotterbos tijdelijk worden opengesteld voor alle grote grazers omwille van de beschutting voor de dieren. Ook zullen de rondes van de controlerend dierenarts worden geïntensiveerd." De provincie roept iedereen op om niet meer op eigen houtje te gaan bijvoeren.


Is bijvoeren strafbaar?
Sinds vorige week zijn er veel actievoerders op de been die de dieren bijvoeren. Dinsdag kwam een woordvoerder van de provincie met een verklaring dat het bijvoeren verboden is. Dat gebeurde naar aanleiding van een actie waarbij zondag massaal hooibalen over het hek werden gooiden. Daarvoor zijn ook boetes uitgedeeld.

"Dat hebben we mooi voor elkaar gekregen"

— Eline Schievink, actievoerder

Actievoerder Eline Schievink is blij dat de provincie actie onderneemt. "Dat hebben we mooi voor elkaar gekregen", zegt ze. Wel heeft ze een beetje het idee dat dit alleen maar gedaan wordt om de gemoederen rustig te houden. Ze gaat, samen met andere actievoerders, gewoon door met voeren want "de dieren kunnen vast wel een beetje extra gebruiken".


Ook een voor zondag geplande demonstratie bij het bezoekerscentrum gaat vooralsnog gewoon door, zegt Bart Lubbers, een van de initiatiefnemers. "Voorlopig blazen we de actie niet af. Want we willen sowieso nog laten horen dat het beleid ons niet aanstaat. Dat verandert niet door even snel wat hooi neer te gooien", aldus Lubbers. Het plan om hooi mee te nemen wordt wellicht aangepast. "Er moet sowieso wat symbolisch hooi mee.''

Onder de actievoerders is ook BN'er Britt Dekker. Zij zamelde 3000 hooibalen in om ervoor te zorgen dat alle dieren te eten krijgen 'tot er een oplossing is'. Ook amazone Anky van Grunsven sprak zich al uit over het beleid in de Oostvaardersplassen. "Natuurlijk moet er iets gedaan worden, en wel snel!", schreef ze op Facebook.


Volgens Staatsbosbeheer is het belangrijk dat niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. "De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan.''

Wie is verantwoordelijk voor de grote grazers?
Het beleid van de Oostvaardersplassen is sinds het begin in handen geweest van het Rijk. Daar hoort ook de verantwoordelijkheid voor de grote grazers bij. Vorig jaar werd de verantwoordelijkheid van het gebied overgeheveld naar de provincie. Die heeft een externe onderzoekscommissie ingesteld om uit te zoeken wat het beste beleid is in het natuurgebied. De resultaten daarvan worden eind maart verwacht. Er wordt onder meer gekeken hoe de populatie grote grazers verkleind kan worden.

Wanneer komt er duidelijkheid in het beleid?
Provinciale Staten nemen in juni een definitief besluit over de toekomst van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Het is een wens van een meerderheid in de Staten dat het er in de toekomst minder edelherten, konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen rondlopen.

Hoeveel dieren leven er eigenlijk in de Oostvaardersplassen?
Drie maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat het aantal grote grazers opnieuw is toegenomen in 2017. In totaal groeide de populatie met 700 dieren. Daarmee kwam het totaal aantal grote grazers op 5.300. De stijging had volgens een boswachter te maken met de zachte winter van vorig jaar. De dieren worden jaarlijks geteld vanuit een helikopter.

Sinds december zijn ook weer 700 dieren afgeschoten. De dieren werden gedood omdat zij de winter vermoedelijk niet gingen overleven. Door de grazers vroegtijdig af te schieten, wordt volgens Staatsbosbeheer voorkomen dat de dieren onnodig zullen lijden. In de winter van 2012 vonden ruim 1.700 dieren de dood door afschot.

Archiefbeelden uit 2011:

Waar kun je de dieren zien in de winter?
Iedere winter wordt het gebied afgesloten voor bezoekers door Staatsbosbeheer. Dit doen ze naar eigen zeggen om de dieren rust te geven in de wintermaanden. Ook de omliggende gebieden, het Kotterbos, wandelgebied De Driehoek en het Oostvaardersbos, werden twee maanden geleden afgesloten om dezelfde reden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel