Overeenkomst voor ontwikkeling groen beton

ALMERE • Ma 12 maart 2018 | 17:43 • Maandag 12 maart 2018 | 17:43

De gemeente Almere en Recyclingmaatschappij De Vijfhoek hebben maandagmiddag een overeenkomst getekend over de productie van groen beton. Het bedrijf krijgt de komende drie jaar een subsidie van in totaal 2,4 miljoen euro van Almere voor de ontwikkeling van het product. 

De Vijfhoek won vorig jaar zomer een wedstrijd van de gemeente waar ondernemers werden uitgedaagd nieuwe producten te maken uit afvalstromen. Het recyclebedrijf won de competitie met het idee om beton te maken uit bouwpuin en biomassa.  De jury noemde het uniek 'dat groen beton wordt geproduceerd met een hoog percentage aan recycle materialen'.

Overslagkade bij de Blocq van Kuffeler


De plannen die Vijfhoek presenteerde om groen beton te maken zorgden voor commotie. Het bedrijf wilde een nieuwe betoncentrale bouwen op industrieterrein de Vaart. En die centrale moest dan betonpuin krijgen vanaf een nieuwe overslagkade bij gemaal de Blocq van Kuffeler. Omwonenden vreesden geluidsoverlast, drukte van vrachtverkeer en vervuiling. De gemeenteraad besloot daarop geen vergunning af te geven.

Het idee van groen beton stuitte op zich ook op kritiek. De betonsector trok de bewering van Vijfhoek in twijfel dat groen beton de uitstoot van CO2 zou verminderen. Verder zijn deskundigen van mening dat het beton door de toevoeging van vezels sterkte verliest. Het beton zou daardoor niet meer veilig zijn voor gebruik in dragende constructies. 

De Vijfhoek investeert in totaal ruim negen miljoen in de ontwikkeling van groen beton.

 

 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel