Ook collegepartij GroenLinks tegen overslagkade bij De Blocq van Kuffeler

ALMERE • Vr 5 februari 2021 | 0:48 • Vrijdag 5 februari 2021 | 0:48

Collegepartij GroenLinks in Almere schaarde zich donderdagavond achter de tegenstanders van het plan voor een overslagkade bij gemaal De Blocq van Kuffeler. Recycle Cirwinn, gevestigd op bedrijventerrein De Vaart, wil de overslagkade aanleggen. Maar volgens raadslid Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks ligt de locatie tegen allerlei natuurgebieden aan. "Dat vinden we geen goede plek voor een overslagkade."

Donderdagavond werd op verzoek van de fracties van PvdA, SP en Partij voor de Dieren opnieuw over de plannen voor de overslagkade gesproken. En opnieuw bleek de gemeenteraad verdeeld.

De kade is bedoeld voor de overslag van betonpuin. Dit beton moet straks met boten worden aangevoerd en daarna met vrachtwagens naar Cirwinn, op bedrijventerrein De Vaart worden gebracht. Door het beton per schip aan te voeren, wil de onderneming besparen op de vervoerskosten.

Ook collegepartij GroenLinks is nu tegen
De PvdA, SP, Partij voor de Dieren en NIDA maakten al eerder hun bezwaren kenbaar. Ook zij vinden dat de overslagkade te dicht bij natuurgebieden als de Oostvaardersplassen en het Markermeer zou komen te liggen.

De VVD en Respect vinden het juist een goed plan. Volgens hen is het een kleinschalig project. Bovendien zou de komst van de kade het aantal vervoersbewegingen op de weg verminderen. Volgens de twee fracties heeft de overslagkade weinig negatieve effecten op de omgeving.

Andere partijen zoals D66, Leefbaar Almere en de ChristenUnie hebben nog niet aangegeven of zij voor of tegen het plan zijn. Zij willen op een ander moment hun standpunt kenbaar maken.

'Geen milieueffectrapportage wil niet zeggen dat Cirwinn direct gaat bouwen'
De PvdA, SP en Partij voor de Dieren wilden donderdagavond onder meer weten waarom burgemeester en wethouders hebben besloten dat Cirwinn geen milieueffectrapportage hoeft op te stellen. Het college van B en W heeft zich daarin gebaseerd op allerlei onderzoeken die het bedrijf zelf heeft laten doen. Volgens wethouder Maaike Veeningen is er niets mis met de onderzoeken. Die zijn volgens haar door gecertificeerde onderzoeksbureaus gedaan. Bovendien heeft het bedrijf de wettelijke procedure gevolgd.

Dat het bedrijf geen milieueffectrapportage hoeft op te stellen, wil volgens de wethouder niet automatisch zeggen dat het bedrijf de kade direct mag aanleggen. Cirwinn moet eerst nog een omgevingsvergunning bij de gemeente aanvragen. En die moet ook nog door het college beoordeeld worden.

Alternatieve locatie
PvdA, SP en Partij voor de Dieren gaan verder met elkaar praten over vervolgstappen. Het ziet ernaar uit dat de drie partijen een motie gaan indienen, waarbij zij het burgemeester en wethouders vragen om samen met Cirwinn naar een andere locatie te zoeken. Collegepartij GroenLinks is daar ook voorstander van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel