Cirwinn blijft kijken naar plek voor overslagkade

ALMERE • Wo 3 maart 2021 | 19:40 • Woensdag 3 maart 2021 | 19:40

Recyclebedrijf Cirwinn is met het waterschap Zuiderzeeland in gesprek om te zien of er aan de Silokade bij Blocq van Kuffeler toch een overslagkade voor betonpuin mogelijk is. Ook studeert het bedrijf op andere locaties. Dat zegt Atto Harsta namens Cirwinn tegen Omroep Flevoland.

Vorige maand leek er een streep door het plan te komen, omdat het waterschap had aangegeven de grond aan de Silokade mogelijk zelf nodig te hebben voor energievoorzieningen. Zuiderzeeland verwacht dat haar eigen energiegebruik de komende jaren flink toeneemt. Daarom worden de komende maanden een nieuwe klimaatagenda en energiestrategie opgesteld, waarin de exacte energiebehoefte wordt uitgewerkt.

Harsta verwacht dat het waterschap pas eind dit jaar of wellicht begin 2022 zekerheid heeft of zij de locatie Silokade zelf nodig heeft. "Maar we blijven in gesprek. Stel dat het waterschap op die plek een windmolen zou willen neerzetten, dan hoeft die ons plan voor een overslagkade niet in de weg te zitten. Die discussie moeten we afwachten."

Tegelijkertijd onderzoekt het bedrijf andere locaties in de omgeving van Blocq van Kuffeler, waar binnenvaartschepen betonpuin zouden kunnen lossen. Dat gaat vanaf die plek dan naar de verwerkingsfabriek van Cirwinn op bedrijventerrein De Vaart.

In 2017 zijn drie andere locaties bekeken, maar die vielen af omdat ze niet geschikt waren. Zo zou één plek te dicht bij de jachthaven en woningen van Blocq van Kuffeler komen. De bewoners verzetten zich al jaren tegen de komst van een overslagkade. Naar aanleiding van die kritiek trok Cirwinn een plan in 2017 terug en kwam eind vorig jaar met een aangepaste versie. Ook daar zijn de omwonenden op tegen, net als een deel van de Almeerse gemeenteraad. Harsta benadrukt dat de gemeente Almere en enkele raadsfracties positief tegenover het plan staan, omdat dit goed aansluit bij het beleid van hergebruik en een circulaire economie.

Na de mededeling van het waterschap van februari dat de locatie Silokade niet beschikbaar is, staat het plan van Cirwinn dus tot nader order in de ijskast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel