Raad wil gratis inzameling grof vuil

LELYSTAD • Wo 14 maart 2018 | 15:33 • Woensdag 14 maart 2018 | 15:33
Het inzamelen van grof vuil moet in Lelystad weer gratis worden, als straks een nieuw systeem van afval inzamelen wordt ingevoerd. Dat wil de gemeenteraad, die hierover dinsdag unaniem een motie aan nam.

De gemeente wil een ander systeem, waarbij plastic aan huis wordt ingezameld en restafval of in een vierde kliko of in een ondergrondse container in de buurt wordt weggooid.

Rommeltje
De raad is bang dat het rond de ondergrondse containers een rommeltje wordt met grof vuil. Daarom dienden de Inwonerspartij, VVD, CDA en SP een motie in om grof vuil gratis op te halen. Sinds 2015 kost dat per keer tien euro. Dat lijkt weinig, maar is volgens Simon van Erk van de Inwonerspartij toch voor veel Lelystedelingen veel geld en een psychologische barriere.

Buurtjes
Tot en met zondag kunnen inwoners in een enquete aangeven of ze straks voor hun restafval een vierde plastic bak of ondergrondse container in de buurt willen. De uitslag per buurt bepaalt wat er daar komt. De raad wil dat er kritischer wordt gekeken naar de indeling van buurten. Nu heeft de gemeente de stad opgedeeld in 29 buurten, maar in de praktijk zijn er wel 70 tot 90 buurtjes. De raad wil dat zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de wens per buurtje door die op slimme wijze te koppelen. Wel moet de indeling voor inzamelaar HVC werkbaar blijven.

Definitief besluit
De gemeenteraad wil uiteindelijk zelf een definitief besluit kunnen nemen over de nieuwe wijze van inzamelen. Leefbaar Lelystad vond het niet juist dat de raad daarmee de uitkomst van de bewonersenquete kan negeren en stemde daarom als enige tegen het voorstel.
 

reacties (7)

 • Muis

    Zo 18 maart Zondag 18 maart

  En het is weer eenschoongemaakt verkiezingstijd. Hoe winnen we zieltjes en hoe lang blijft deze beslissing bestaan tot na de verkiezingen?

  reageer
 • Mr lely

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  Heb je wel eens in de Atol gekeken de zakken staan er naast. zelf de banken staan er
  dit gata niks worden

  reageer
 • mark

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  ik woon sinds kort in Dronten en hier betaal je wel degelijk voor afval. had een aanhanger met tuinafval en moest gewoon betalen.

  reageer
 • mark

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  klopt, en moet jij eens nagaan hoe snel je aan 300kg komt. zit je zo aan. kilo aarde is niks

 • MarkS90

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Geloof ik niets van. De eerste 300 kg is vrij om te brengen en daarna zijn de kosten afhankelijk van wat je brengt: gratis, 3 ct per kg of 9 ct per kilo.

 • Henk Lekkus

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Unaniem aangenomen?
  Nee hoor, Leefbaar Lelystad was weer eens tegen.

  reageer
 • Jan

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Prima idee om niet per wijk maar per buurtje te kijken naar de manier van inzamelen. Veel wijken kennen een heel diverse opbouw en dat zou best beter rekening mee gehouden mogen worden.

  Grof afval kun je als Lelystedeling al gratis afleveren , maar als je geen vervoer hebt is dat best lastig. Tegelijk kost het je ook geld als je wel een auto hebt, ook al sta je daar niet heel bij stil. Voor mij is een retour Zeeasterweg ook 20 km, en kost dat al gauw een half uur. Dan is een tientje nog niet eens zo'n heel rare prijs (2 man op de auto, loonkosten voor de werkgever liggen flink hoger dan wat ze zelf krijgen, auto rijdt ook niet vanzelf en kost ook niet niks)

  reageer
 • Violet

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Zo, dat kan in Dronten waar ik helaas verblijf niet hoor. Wat klagen jullie in Lelystad toch. In Stronten gaat het al snel 25 euro kosten en daar is de afstand lang niet zo ver. Wie heeft er voor ons een fijne woning te huur. Wil spm het ondemocratische Dronten verlaten

 • laat alle reacties zien
 • mark

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  ik hoop dat meerdere gemeenten deze wijze gedachten zullen volgen. is toch gek dat als je de moeite neemt en je het netjes aflevert, je nog moet betalen ook. regelmatig kom ik illegaal gedumpt afval tegen.

  reageer
 • Bart

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Voor het weg brengen betaal je niks, voor het ophalen betaal je wel tien euro voorrij kosten en boven de kuub vijentwintig euro

 • Frank

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Goed dat er nu verkiezingen komen. Dat kan de nieuwe raad een nieuw beleid maken om dat onzinnige voorstel om alles gescheiden op te halen verwerpen.

  reageer
 • KC

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Ik ben het helemaal met jou eens, alleen er is al besloten. Het zou mooier zijn dat er 3 containers bij huis komen. Een voor papier, een voor GFT en een voor Restafval en plastic die om de twee weken wordt geledigd. De laatste is goed achteraf te scheiden, wat meer goed bruikbare reststoffen opleverd en is goedkoper voor de burgers en gemeenten tov voorafscheiden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert