Raad wil gratis inzameling grof vuil

LELYSTAD • Wo 14 maart 2018 | 15:33 • Woensdag 14 maart 2018 | 15:33

Het inzamelen van grofvuil moet in Lelystad weer gratis worden, als straks een nieuw systeem van afval inzamelen wordt ingevoerd. Dat wil de gemeenteraad, die hierover dinsdag unaniem een motie aan nam.

De gemeente wil een ander systeem, waarbij plastic aan huis wordt ingezameld en restafval of in een vierde kliko of in een ondergrondse container in de buurt wordt weggooid.

Rommeltje
De raad is bang dat het rond de ondergrondse containers een rommeltje wordt met grof vuil. Daarom dienden de Inwonerspartij, VVD, CDA en SP een motie in om grof vuil gratis op te halen. Sinds 2015 kost dat per keer tien euro. Dat lijkt weinig, maar is volgens Simon van Erk van de Inwonerspartij toch voor veel Lelystedelingen veel geld en een psychologische barrière.

Buurtjes
Tot en met zondag kunnen inwoners in een enquete aangeven of ze straks voor hun restafval een vierde plastic bak of ondergrondse container in de buurt willen. De uitslag per buurt bepaalt wat er daar komt. De raad wil dat er kritischer wordt gekeken naar de indeling van buurten. Nu heeft de gemeente de stad opgedeeld in 29 buurten, maar in de praktijk zijn er wel 70 tot 90 buurtjes. De raad wil dat zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de wens per buurtje door die op slimme wijze te koppelen. Wel moet de indeling voor inzamelaar HVC werkbaar blijven.

Definitief besluit
De gemeenteraad wil uiteindelijk zelf een definitief besluit kunnen nemen over de nieuwe wijze van inzamelen. Leefbaar Lelystad vond het niet juist dat de raad daarmee de uitkomst van de bewonersenquete kan negeren en stemde daarom als enige tegen het voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel