Opvallend advies Van Bochove: College met PvdA en CU

FLEVOLAND • Do 15 maart 2018 | 12:02 • Donderdag 15 maart 2018 | 12:02

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zou moeten bestaan uit VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie. Dat opvallende advies heeft informateur Bas Jan van Bochove donderdag gepresenteerd aan Commissaris van de Koning Leen Verbeek, op het Provinciehuis in Lelystad. Hij heeft de afgelopen weken met alle politieke partijen gesprekken gevoerd en daaruit dit advies geformuleerd.

Dit advies druist in tegen de verkenning van de Commissaris van de Koning. Die adviseerde onlangs een minderheidscollege, omdat alle partijen daar voorstander van zouden zijn. 
Ook de combinatie PvdA en ChristenUnie is opvallend. De partijprogramma's van PvdA en GroenLinks, of die van de SGP en ChristenUnie liggen inhoudelijk dichter bij elkaar.

 

Neem coalitieakkoord over


Van Bochove adviseert bovendien om het huidige coalitieakkoord over te nemen, met daarbij op een aantal onderwerpen aanpassingen, te weten op de energie agenda, openbaar vervoer, Oostvaardersplassen en opgave krachtige samenleving (onderdeel van de Omgevingsvisie). Ook wil de informateur dat er sneller spijkers met koppen geslagen worden als het gaat om het openbaar vervoer en de energie agenda. 

Qua invulling van het college ziet de informateur als ideaal: drie fulltime gedeputeerden en twee parttime gedeputeerden die voor 0,75 fte worden aangesteld. PvdA en ChristenUnie gaan ook gedeputeerden leveren, al is nog niet bekend wie. Zij gaan de portefeuille van scheidend gedeputeerde Ad Meijer verdelen. Hij ging onder meer over de Oostvaardersplassen, de energie agenda en het openbaar vervoer.
Maar een nieuwe gedeputeerde kan in deze laatste regeringsperiode niet heel veel meer doen, constateerde Verbeek in zijn verkenningen. Op 20 maart 2019 zijn namelijk verkiezingen voor Provinciale Staten en moet er dus opnieuw een coalitie gesmeed worden. Nu adviseert informateur Van Bochove zelfs om anderhalve gedeputeerde aan te nemen als vervanging voor Ad Meijer. 

Formateur is overbodig


Van Bochove adviseert om geen formateur te benoemen. Hij noemt dit niet noodzakelijk, aangezien de partijen het al eens zijn. 

De informateur gaf ook nog een aanbeveling: "Besteed meer tijd en aandacht aan de onderlinge verhoudingen en omgangsvormen. Dat vormt een noodzakelijke randvoorwaarde voor het bereiken van goede resultaten voor de samenleving." Hij doelt daarmee op de verstoorde verhoudingen waarop het oude college vastliep. 

Waarom nieuw college


Er moet een nieuw dagelijks bestuur van de provincie worden gevormd, omdat drie van de vier gedeputeerden onlangs hun ontslag indienden na een tumultueus verlopen Statenvergadering. De coalitie-partijen D66, VVD en CDA wilden af van SP-gedeputeerde Ad Meijer, vanwege zijn bestuursstijl en fouten die hij gemaakt zou hebben. Gedeputeerden Rijsberman (D66), Appelman (CDA) en Lodders (VVD) stapten uiteindelijk zelf op en alleen de commissaris van de Koning en Ad Meijer van de SP bleven over.

Op 20 maart wordt het advies van Bas Jan van Bochove besproken in de Provinciale Staten. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel