Almeerder wil portret koning terug in nieuwe raadszaal

ALMERE • Do 22 maart 2018 | 22:23 • Donderdag 22 maart 2018 | 22:23

Almeerder Marc van Rooij wil dat er opnieuw een portret van koning Willem Alexander  wordt opgehangen in de raadszaal van de stad. Hij is daarvoor een burgerinitiatief gestart zodat de gemeenteraad er een besluit over moet nemen.

Jarenlang hing in de oude raadszaal een portret van de koning gemaakt door de Almeerse kunstenares Rola Hengstman. Dat portret was een glasmozaïek. Het hing tegen de achterwacht van de raadszaal. Dat portret is verwijderd toen de raadszaal werd gerenoveerd. De zaal kreeg na 20 jaar een opknapbeurt. 

Toen de vernieuwde raadszaal onlangs opnieuw in gebruik werd genomen, bleek het portret van de koning er niet meer te hangen. Tot ontsteltenis van van Rooij. "Het staatshoofd staat model voor onze democratie. Ik vind het een mooie traditie dat er in elke raadszaal een portret van de koning hangt'. Van Rooij startte daarop een burgerinitiatief  en haalde 158 handtekeningen op van Almeerders die het met hem eens zijn. Door de actie komt het onderwerp van het portret op de agenda van de nieuwe gemeenteraad. Die moet besluiten of er een portret van het staatshoofd moet terugkomen in de zaal.

Volgens van Rooij zou de architect het oude portret niet passend vinden in het nieuwe ontwerp van de zaal. Van Rooij vindt dat een mager argument. Hij snapt niet dat de gemeente Almere dat standpunt zo maar accepteert. 'Het gaat mij niet om het portret van Rola Hengstman', zegt van Rooij. 'Er mag ook een ander portret komen te hangen. Zolang het maar is gemaakt door een lokale kunstenaar'. Wanneer de nieuwe gemeenteraad het initiatief bespreekt is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel