'Tot 2017 deden weinig pulsvissers mee aan onderzoek'

FLEVOLAND • Zo 25 maart 2018 | 13:36 • Zondag 25 maart 2018 | 13:36

Tot en met 2016 gebruikte Nederland maar een beperkt aantal schepen voor wetenschappelijk onderzoek naar pulskorvisserij, terwijl een groot deel van die vergunningen juist om die reden was aangevraagd. Dat meldt de NOS. Veel Urker kotters zijn omgebouwd voor de pulskorvisserij. 

'Onderzoek te laat gestart'


Het Europese Parlement besloot begin dit jaar het elektrisch vissen met pulskor te verbieden. Vooral Frankrijk is hier tegen, omdat elektrisch vissen zowel dieronvriendelijk als slecht voor het milieu zou zijn. Volgens wetenschapper Adriaan Rijnsdorp is achteraf het onderzoek veel te laat opgestart. Als de wetenschappers direct aan het werk waren gezet, waren de resultaten al bekend geweest. Nederland had dan meer tegengas kunnen bieden tegen criticasters die vrezen dat pulsvissen slecht is voor het leven in zee. Oud-staatssecretaris Henk Bleker van Visserij zei eerder al tegen Omroep Flevoland dat Franse onderzoekers eerder bij het onderzoek betrokken hadden moeten worden. 

Pulskor commercieel interessant


Met de belofte dat schepen uitsluitend zouden worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, regelde de Nederlandse regering vanaf 2010 tientallen extra pulsvisvergunningen in Brussel. Pulsvissen is officieel verboden in de Europese Unie. Voor onderzoek naar elektrisch vissen heeft de EU ontheffingen gegeven om onderzoek te doen naar deze vismethode. Er werden in Nederland veel ontheffingen aangevraagd, onder meer om dat vissen met de puls veel minder brandstof kost. Er was dus een commercieel motief, veel van die schepen werden niet gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Zo zijn er in 2010 22 vergunningen afgegeven aan vissers om met de pulskor te vissen, maar waren er maar vier schepen in onderzoek. Pas in 2017 worden alle schepen met een pulskor, dan inmiddels 84, bij het onderzoek betrokken. 

Toekomst onduidelijk


Nu een ruime meerderheid in het Europees Parlement een totaalverbod op pulsvissen wil, is het nog maar de vraag of Nederland nog de ruimte krijgt om het onderzoek af te maken. De NOS sprak met meerdere internationale pulsviswetenschappers. Die zeggen allemaal dat pulsvissen veel duurzamer is dan boomkorvissen. Het is volgens hen terecht dat Nederland het pulsvissen promoot, maar de regering heeft veel te snel veel te veel vissers een vergunning gegeven. Minister Schouten van Landbouw en Visserij laat in een reactie aan de NOS weten dat er misschien winst te boeken was geweest als het iets sneller had kunnen gaan. Ze benadrukt dat ze nu druk doende zijn met het onderzoek 'We hebben onderzoek toegezegd en dat zijn we nu ook aan het doen'.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel