Vrouw herinnert zich dodelijke aanrijding op A27 niet

FLEVOLAND • Vr 30 maart 2018 | 15:20 • Vrijdag 30 maart 2018 | 15:20

Tegen een 26-jarige vrouw uit Amersfoort is 240 uur werkstraf en een jaar onvoorwaardelijke rijontzegging geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op de A27 bij Almere.

Bij het ongeluk op 6 juli 2016 kwam een 58-jarige Lelystedeling om het leven. Zijn auto werd van achteren aangereden door de vrouw, die toen nog in Dronten woonde en onderweg was naar huis.
De Lelystedeling kwam na de aanrijding zo ver van de weg in een sloot terecht, dat de politie en rijkswaterstaat zijn auto pas een uur later vonden. Tijdens de zitting werd bekend dat het slachtoffer half uit de auto lag. Hij was niet direct overleden, maar is verdronken in de sloot. 

Vrouw kan zich niks herinneren
Tijdens de zitting zei de vrouw dat zij zich het ongeval niet kan herinneren. Ook heeft ze nooit gezien of gemerkt dat zij op een andere auto botste.
Haar laatste herinnering is dat zij de afslag Zeewolde op de A27 voorbij reed. Vier kilometer verderop hoorde ze een knal, zag een lichtflits en sloeg drie tot vier keer over de kop. Aanvankelijk dacht zijn als enige bij het ongeval betrokken te zijn. Er was geen alcohol in het spel.
Uit gegevens van de boordcomputer bleek dat de vrouw minstens 143 kilometer per uur moet hebben gereden. De verdachte zelf verklaarde dat ze 130 kilometer reed met de cruise control aan. Het slachtoffer heeft volgens het OM maximaal 100 gereden. 

'In slaap gevallen'
Direct na het ongeval zou de vrouw tegen een getuige hebben gezegd dat ze in slaap moet zijn gevallen. Volgens de vrouw zelf is dit door politiemensen en ambulancepersoneel gesuggereerd toen ze naar het ziekenhuis werd vervoerd. Tijdens de rechtszaak ontkende zij stellig dat zij ooit zelf heeft gesproken over in slaap vallen.

OM: Geen sprake van opzet
Volgens de officier van justitie is er bij het ongeval beslist geen sprake van opzet. Wel verwijt Justitie haar dat ze na een lange dag in slaap viel, niet alert is geweest en haar snelheid niet heeft verminderd, zodat het ongeval mogelijk zou zijn vermeden.Justitie vindt dat de vrouw daarom schuldig is aan het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.
De gebeurtenis heeft volgens de officier diepe impact op het gezin van het slachtoffer. De zitting moest vrijdag kort worden geschorst vanwege emoties bij nabestaanden. De familie van de man eiste een schadevergoeding van bijna 120.000 euro.

'Achterlichten slachtoffer werkten mogelijk niet'
De advocaat van de verdachte vroeg om vrijspraak. Volgens haar is er sprake van een aanmerkelijke verkeersfout, maar is de vrouw nooit in de auto gestapt met de opzet om een ongeval te veroorzaken. Dat de verdachte zich wel details kan herinneren van een paar minuten voor het ongeval, wijst er volgens de advocaat op dat zij niet in slaap is gevallen.

De raadsvrouw plaatste vraagtekens bij de vastgestelde snelheid van 143 kilometer per uur. Volgens de advocaat had de software van de boordcomputer een foutmelding gegeven, waarnaar geen goed onderzoek is gedaan. De snelheid kan daarom ook 128 kilometer per uur zijn geweest. 

Verder valt volgens de advocaat niet uit te sluiten dat de achterlichten van de auto van het slachtoffer niet hebben gewerkt. Dit kan betekenen dat zijn cliënt de auto van de Lelystedeling op de pikdonkere A27 niet heeft gezien. Het NFI heeft de achterlichten van de auto onderzocht, maar kon niet aantonen of de gloeidraden voor of na ongeval kapot zijn gegaan.

In een emotioneel slotwoord vroeg de verdachte de nabestaanden haar te willen vergeven voor de gebeurtenis, die beiden hun leven lang zal achtervolgen. De rechtbank doet op 13 april uitspraak. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel