Serie: 2 kilometer aan medische geschiedenis

URK • Vr 6 april 2018 | 17:40 • Vrijdag 6 april 2018 | 17:40

Tussen de visbedrijven op het industrieterrein op Urk staat een ietwat anonieme loods die, als je niet beter zou weten, ook van een visbedrijf zou kunnen zijn. Toch is die loods allesbehalve een visverwerkingsbedrijf. Het is, zoals beheerder Mart van Lieburg het noemt, het 'atelier voor de medische geschiedenis': het Trefpunt Medische Geschiedenis. 

In 2003 werd begonnen met het verzamelen van boeken. Sindsdien is het Trefpunt uitgegroeid tot een complex van vier loodsen, waarin voor bijna twee kilometer aan boeken staat opgeslagen. Deze week maakte Omroep Flevoland vier reportages over het Trefpunt.

Van Lieburg is, naast professor doctor in de medische geschiedenis, beheerder van het Trefpunt. "In het Trefpunt vind je de volle breedte van de medische geschiedenis", legt Van Lieburg uit. "Veel beroepen die gerelateerd zijn aan de medische wereld, leggen delen van hun geschiedenis op Urk." Dat kan dan gaan om boeken, voorwerpen, proefschriften of instrumenten die voor dat vak gebruikt werden.

Toekomst


Het Trefpunt moet volgens Van Lieburg in de toekomst vooral blijven wat het is. "We hoeven niet zo nodig te groeien. Want juist door een bepaalde omvang te kiezen, dwing je jezelf tot selectie en kwaliteit. Het mooiste zou zijn als we nog meer medici, en ook vooral jonge medici, hier naartoe kunnen krijgen. Dan zou het doel van het Trefpunt bereikt zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel