'Buste moet portret koning in raadszaal vervangen'

ALMERE • Do 12 april 2018 | 21:38 • Donderdag 12 april 2018 | 21:38

Een buste van de koning moet het weggehaalde portret van koning Willem Alexander in de raadszaal vervangen. Dat vindt een groot aantal van de raadsfracties, zo bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt. De buste staat nu nog in de hal van het stadhuis.

Aanleiding voor deze voorgestelde verhuizing is een burgerinitiatief van Almeerder Marc van Rooij. Die wil dat er opnieuw een portret van de koning in de raadszaal komt. Jarenlang hing in de oude raadszaal een glasmozaïek van de koning dat was gemaakt door de Almeerse kunstenares Rola Hengstman. Dat portret keerde niet terug na de opknapbeurt die de raadszaal onlangs kreeg.

158 handtekeningen


Van Rooij vindt dat het staatshoofd model staat voor de democratie en dat het een mooie traditie is dat er in elke raadszaal een portret hangt. Hij haalde 158 handtekeningen op en zo kwam het onderwerp op de agenda van de raad. 

Geen nieuw kunstwerk


Het initiatief werd donderdagavond besproken. Een meerderheid van de partijen vond het een prima voorstel, maar wil geen nieuw kunstwerk of de mozaïek. In plaats daarvan kan de buste worden verplaatst. Daar ging van Rooij mee akkoord.

Omdat in het voorstel wordt gesproken over een portret en niet over een buste, moet er eerst een aangepast voorstel worden ingediend. Dat doet de D66. Volgende week volgt dan besluitvorming.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel