Burgemeester: Lawaaiige koningsnacht zonder incidenten verlopen

URK • Vr 27 april 2018 | 6:56 • Vrijdag 27 april 2018 | 6:56

Traditiegetrouw is Koningsdag op Urk begonnen met een hoop lawaai. Tussen 05:00 en 07:00 uur ‘s ochtends reden jongeren op brommers en scooters rondjes door het dorp. Dat doen ze zoals gebruikelijk is tijdens Koningsnacht zonder uitlaat. Een situatie die door de politie en gemeente wordt gedoogd.

'Rustig'


Volgens burgemeester Pieter van Maaren is de nacht verlopen "zoals een normale koningsnacht hoort te zijn." Er zijn wel wat kleine incidenten geweest, maar die zijn volgens de burgemeester niet noemenswaardig. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen er een grimmige sfeer ontstond en een menigte zich tegen de politie keerde. Ook andere jaren verliep koningsnacht op Urk regelmatig onrustig.

Brommers 


Op de rotonde bij de Akkers kwamen vanochtend opnieuw veel mensen bijeen om naar het brommerrijden te kijken. In het midden van de rotonde werden brandjes gesticht. Ook ging er boven het dorp vuurwerk de lucht in. 

De gemeente laat in een persbericht weten dat er zeker vijf personen zijn aangehouden voor baldadigheid, belediging, rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed.

Cameratoezicht


Naar aanleiding van de incidenten van vorig jaar zijn er door de gemeente en politie enkele maatregelen genomen. Zo is er speciaal voor koningsnacht tijdelijk cameratoezicht ingesteld bij de Akkers. Ook heeft het OM een aantal mensen een straatverbod opgelegd. De rechter oordeelde donderdag echter dat dit slechts in één geval terecht is.

Regels


Het rijden op brommers zonder uitlaat wordt door politie en gemeente in goede banen geleid. Zo wordt gecontroleerd of deelnemers nuchter zijn en worden gele hesjes uitgedeeld. De brommerrijders mogen een vrije route rijden, maar ze mogen niet in de buurt komen van zorginstellingen en het oude dorp.

Vuurwerk boven het dorp:


Scooterrijders:



Bij de rotonde is tijdelijk cameratoezicht:


Mensen kijken toe:


Het beeld rond 07:00 uur:


Terwijl het brommerrijden op z'n eind loopt begint de vrijmarkt:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel