Situatie buitendijkse haven is 'onvoorstelbaar'

URK • Do 3 mei 2018 | 16:31 • Donderdag 3 mei 2018 | 16:31

Het is onvoorstelbaar dat de aanleg van buitendijkse haven bij Urk afketst door de voorwaarden die het Rijk stelt. Dat zegt Jaap Brink van het consortium MSNF, daarin zitten negen bedrijven die zich in de toekomst in de haven willen vestigen. 

Onderhandelingen vastgelopen


Woensdag meldde Omroep Flevoland dat de onderhandelingen tussen het Rijk en de provincie Flevoland over de buitendijkse haven zijn vastgelopen. Dit heeft te maken met de grond waarop de haven moet komen. Die tien hectare is van Rijkswaterstaat en de provincie kan dat gebied in erfpacht nemen. 

De periode van erfpacht is twee keer 40 jaar. Na die periode kan het Rijk het contract verlengen, maar de haven eventueel ook doorverkopen aan derden. In dat geval krijgen de provincie Flevoland en de bedrijven die zich in de nieuwe haven hebben gevestigd, geen vergoeding. 

Geen zekerheid, geen rechten


Door dit gebrek aan zekerheid en rechten in de toekomst, willen banken geen hypotheek verstrekken aan ondernemers. En daardoor wordt de ontwikkeling van de haven geblokkeerd, zo zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman. 

Het consortium MSNF is verbaasd over de problemen tussen het Rijk en de provincie. Woordvoerder Jaap Brik kan zich niet voorstellen dat het Rijk de haven op deze manier de haven tegenhoudt, terwijl provincie, gemeenten, en bedrijven in Flevoland zich gezamenlijk volop inzetten voor de ontwikkeling ervan. 

Geen reactie van gemeente Urk


De gemeente Urk wil inhoudelijk niet op de kwestie reageren. Wethouder Geert Post is weliswaar op de hoogte, maar verwijst voor een reactie door naar de provincie Flevoland. Die laat weten dat lobby over de buitendijkse haven zich vooral richt op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, omdat die de voorwaarden kan veranderen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel