GroenLinks en Leefbaar: debat over stadsvervoer

LELYSTAD • Za 5 mei 2018 | 10:52 • Zaterdag 5 mei 2018 | 10:52

GroenLinks en Leefbaar Lelystad hebben voor 15 mei een debat aangevraagd met het college van burgemeester en wethouders over het openbaar vervoer in de stad. Dit omdat de gemeente na 2021 niet meer zelf de aanbesteding regelt, maar opgaat in een samenwerkingsverband met de provincies Gelderland en Overijssel. De politieke partijen vragen zich af welke consequenties dat gaat hebben en in hoeverre de gemeente nog invloed op de zogeheten concessie heeft.

Regie in eigen hand


In 2011 sloot de gemeente - na een openbare aanbesteding - een overeenkomst voor tien jaar met busmaatschappij Arriva. En zodoende had men de dienstregeling en routes van de stadsbussen in eigen hand. Volgens de provincie is er bij de concessie van Lelystad relatief veel overhead en beheerkosten. Bovendien zijn ambities op het gebied van duurzaamheid moeilijker te realiseren. De nieuwe concessie IJssel-Vecht is veel efficiënter en biedt meer reizigersgemak, vindt de provincie.

Instemmingsrecht


Eind april liet het dagelijks bestuur van de gemeente weten bereid te zijn de verantwoordelijkheid voor het stadsvervoer na 2021 uit handen te geven aan de provincie, als zij in ruil hiervoor nadrukkelijk mag meebeslissen over het openbaar vervoer in de stad. Met de voorgestelde bestuurlijke afspraken over instemmingsrecht krijgt Lelystad een zwaardere adviesrol dan steden als Zwolle, Arnhem en Nijmegen. En er zal geregeld bestuurlijk en ambtelijk overleg zijn.

Bussen door de wijken


Fractievoorzitter Sjaak Kruis van GroenLinks is niet per definitie tegen het opgaan in een grotere overeenkomst, maar vraagt zich wel af wat de papieren afspraken in de praktijk waard zullen zijn. "Hebben wij als gemeente instemmingsrecht over een eindpakket, of kunnen we echt sturen op onderwerpen die wij belangrijk vinden? Als GroenLinks vinden wij het van groot belang dat bussen door de wijken blijven rijden en niet alleen op de dreven. Wie garandeert ons dat dat zo blijft? Wat kan het college daarover zeggen? Genoeg te bespreken, lijkt mij."

Op 16 mei buigen de Statenleden zich over het voorstel van Gedeputeerde Staten over de aanbesteding voor het openbaar vervoer in de regio.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel