Kabinet ziet mogelijkheden voor aanleg buitendijkse haven

URK • Wo 16 mei 2018 | 19:15 • Woensdag 16 mei 2018 | 19:15

Het kabinet is nog steeds bereid met de provincie Flevoland samen te werken om een snelle aanleg van de buitendijkse haven bij Urk mogelijk te maken. Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten als antwoord op Kamervragen van de VVD. 

De partij stelde vragen omdat de provincie problemen voorzag rond de aanleg van de haven. Ondernemers zouden er niet genoeg rechten en zekerheden krijgen. Dit zou komen doordat het beoogde gebied eigendom is van het Rijk en voor 80 jaar in verzekerde erfpacht wordt gegeven aan de provincie. Daarna is onzeker wat er met de grond gebeurt. De provincie wil de grond op haar beurt weer verpachten aan de ondernemers. Omdat het Rijk de grond uiteindelijk zou kunnen terugeisen, zouden banken geen hypotheken willen verstrekken.

De minister schrijft dat de duur van de erfpacht en de voorwaarden die daarbij gelden, de aanleg van de buitendijkse haven niet in de weg zitten. Ook laat zij weten dat banken waarschijnlijk wel hypotheken aan ondernemers gaan verstrekken als de provincie de ondernemers zelfstandig recht van erfpacht geeft en daar niet als partij tussen gaat zitten. Zij suggereert dat de provincie opnieuw moet bekijken welke constructie hiervoor gebruikt moet worden.

Goede afspraken
Van Nieuwenhuizen laat weten dat er in juli 2017 goede afspraken zijn gemaakt tussen het Rijk en de provincie Flevoland en "graag verder in overleg wil met de provincie om tot een snelle realisatie te komen". Zij ziet de haven nog steeds als een verbetering van de maritieme infrastructuur.

 

Deel artikel

reacties (3)

 • Steenuil

    Za 19 mei 2018 Zaterdag 19 mei 2018

  Heel jammer dat het allemaal zo lang duurt, in 2000 had Gemeente Urk al tekeningen liggen. #besluitvorming

  reageer
 • Peter

    Wo 16 mei 2018 Woensdag 16 mei 2018

  Het nieuwe decor voor Utopia

  reageer
 • Albert

    Wo 16 mei 2018 Woensdag 16 mei 2018

  Ooit een hypotheek gezien met een looptijd van 80 jaar?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert