Indruk belevingsvlucht: overlast valt meesten mee

FLEVOLAND • Wo 30 mei 2018 | 22:58 • Woensdag 30 mei 2018 | 22:58

De geluidsoverlast van de belevingsvlucht voor Lelystad Airport is veel toeschouwers in Flevoland woensdag meegevallen. Dat blijkt uit de reacties op verschillende locaties waar de Boeing over heen vloog.

Door een technisch probleem aan de oorspronkelijk bedoelde Boeing 737 moest Transavia op het laatste moment een vervangend toestel inzetten. Dat vertrok met twee uur vertraging van Schiphol. Er is gevlogen tot kwart over tien 's avonds langs alle geplande vertrek- en naderingsroutes die voor Lelystad Airport zijn ontworpen.

Minder hard dan verwacht


Het toestel passeerde de luchthaven op 600 meter hoogte, omdat het hier niet mocht landen. Toeschouwers bij de startbaan vonden het geluid minder hard dan verwacht. Enkelen vroegen zich af waarom er zoveel onrust is als dit in de toekomst het geluidsniveau van de vliegtuigen is.

Tegenvaller


In Zeewolde volgden politici van Leefbaar Zeewolde en D66 de vlucht vanaf de rand van de woonwijk. Leefbaar vond het geluid wel tegenvallen, vooral toen de Boeing voor de eerste keer volgas over bedrijventerrein Trekkersveld vloog. D66 en andere belangstellenden vonden het geluid van de Boeing meevallen en niet luider dan dat van vliegtuigen naar Schiphol.

Niet eens opgemerkt


In Biddinghuizen en Ens hadden veel bewoners de passage van de Boeing niet eens opgemerkt. Een bewoner in het centrum van Biddinghuizen gaf aan zich het geluid luider te hebben voorgesteld, maar maakte zich wel zorgen over de uitstoot van schadelijke stoffen.

Protest


De actiegroep 'Ook niet over Noordoostpolder' hield een korte posteractie in Ens. Ook hier zijn er zorgen over de uitstoot. Het geluid viel een lid van de groep mee, al vroeg hij zich af of de Boeing niet lager gaat vliegen dan de 1200 meter hoogte waarmee die nu langs het dorp kwam.

Ervaringen delen


Tot vanmiddag 12.00 uur kunnen mensen hun ervaringen over de vlucht indienen op de website Belevingsvlucht.nl van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Na evaluatie door een begeleidingsgroep krijgt minister Van Nieuwenhuizen een advies aangeboden.

Trending topic


De belevingsvlucht werd op social media veel besproken. Vooral op Twitter, daar stond #belevingsvlucht zeker zes uur lang op de eerste plaats bij de 'trending topics'. Ook op Facebook werd veel gepraat over de Boeing 737. Voor quotes, video's en anders posts, kun je de tijdlijn van ons Liveblog bekijken. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel