Almeerse militair voor rechter voor veroorzaken dodelijk ongeval

ALMERE • Di 5 juni 2018 | 10:52 • Dinsdag 5 juni 2018 | 10:52

Ja, hij had zijn snelheid aangepast. En hij heeft geremd, zo verklaarde een 29-jarige militair uit Almere maandag bij de militaire rechtbank in Arnhem. Toch ging het mis toen hij in september 2015 met een militaire vrachtwagen nabij het Duitse Trier achterop een file reed. De automobilist voor hem, kwam daarbij om het leven.

Geplet


De Almeerder had in Duitsland een container opgehaald en was op weg terug naar Nederland. Waar het verkeer op de Duitse A1 naar één rijstrook moest, juist op een plek waar de weg daalde, nam de vrachtwagenchauffeur gas terug. Aanvankelijk had hij voldoende afstand tot de auto voor hem, maar plotseling zag hij deze auto vlak voor zich, zo verklaarde de Almeerder voor de rechtbank. Hij kon een botsing niet meer vermijden. Toen hij uitstapte zag hij tot zijn verbijstering dat hij eerst nog een andere personenauto had geraakt. Deze zat tot aan de voorstoelen onder zijn vrachtwagen gedrukt. De Almeerder wist de zwaargewonde vrouwelijke passagier uit deze auto te bevrijden, maar de bestuurder van de auto bleek al overleden.

De Duitse vrouw brak al haar ribben en haar borstbeen en hield blijvend letsel over aan het ongeluk. Ook de automobiliste van de auto, die de Almeerder wél had gezien, raakte bij de botsing gewond. De 29-jarige kon niet verklaren waarom hij de zwaar getroffen auto op geen enkel moment voor zich op de weg gezien heeft.

Uit onderzoek bleek dat er geen alcohol in het spel was. Daarnaast gaf hij aan dat hij de verkeersborden en de aangekondigde wegversmalling wel heeft gezien en zijn snelheid daarop ook heeft aangepast. Een collega die achter hem reed, zou verklaard hebben dat de remlichten van de Almeerder niet aangingen voor de botsing.

Uitstel


Zowel de Duitse politie als de verkeersongevallendienst van de Marechaussee hebben onderzoek gedaan naar het ongeval. Vervolgens duurde het nog ruim tweeënhalf jaar voor de zaak door de rechtbank kon worden behandeld. Maar tijdens de zitting maandag bleek dat het dossier een puinhoop is. Pogingen van zowel de officier van justitie als de verdediging om er ondanks laat ingebrachte stukken toch het beste van te maken, haalden het niet. Gaandeweg de zitting werd duidelijk dat niet alle partijen over dezelfde stukken beschikten en vertalingen op sommige onderdelen ontbraken. Dat leidde ertoe dat de strafzaak moest worden aangehouden.

Wanneer de zaak wordt voortgezet is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel